Connect with us

Social

O familie de georgieni, formată din cinci persoane, a trecut Prutul îngheţat pentru a ajunge în vestul Europei

Publicat

pe

O familie de georgieni, formată din cinci persoane, a trecut ilegal frontiera dintre R.Moldova şi România pe podul de gheață format pe râul Prut, pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei. Cele cinci persoane au fost reţinute de poliţiştii de frontieră din Iaşi.

Cazul a avut loc pe 16 februarie, în jurul orei 16.30, când polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași au declanșat au depistat la marginea localității de frontieră Sculeni un grup format din cinci persoane, care nu își justifica prezența în zonă.

Persoanele în cauză, care vorbeau limba rusă, au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări.

În cadrul verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că este vorba despre o familie de georgieni, formată din doi adulți, în vârstă de 32, respectiv 40 ani și cei trei copii ai acestora, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Persoanele, solicitante de azil pe teritoriul R. Moldova, au declarat că au trecut frontiera pe podul de gheață format pe râul Prut, cu intenția de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de intrare în țară prin trecere ilegală a frontierei de stat a României, iar cetățenii georgieni au fost predați autorităților din R.Moldova, în baza acordului încheiate între România și Republica Moldova, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Grădina Zoologică din Chișinău ar putea fi renovată

Publicat

pe

De către

Grădina Zoologică din Chişinău ar putea fi extinsă cu încă 14 hectare şi renovată capital, transmite trm.md. Schimbările sunt prevăzute într-un  prevede un plan elaborat de către administraţia menajeriei, ce urmează să fie discutat la Consiliul Municipal Chişinău.

Administraţia menajeriei își propune să renoveze adăposturile pentru animale, care sunt neîncăpătoare, iar multe specii exotice nu pot fi aduse în ţara noastră din lipsa condiţiilor de întreţinere. Bugetul proiectului se ridică la cinci milioane de euro.

În prezent, menajeria din capitală este amplasată pe o suprafaţă de 10 hectare, iar administraţia vrea să o extindă cu încă 14 hectare. Anual, Grădina Zoologică este vizitată de peste 270 de mii de persoane. În total, menajeria adăposteşte peste 180 de specii de animale, păsări şi reptile.

Citește mai departe

Social

S-a stins din viață academicianul Andrei Galben, rectorul ULIM

Publicat

pe

De către

Andrei Galben, rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, s-a stins din viaţă în noaptea de 16 spre 17 decembrie, la vârsta de 69 de ani, în urma unui atac de cord.

Andrei Galben s-a născut la 2 septembrie 1948 în satul Slaveanca, raionul Sângerei. A studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, și-a obținut doctoratul la Academia de Științe în 1975.  În 1992, academicianul a fondat Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Profesorul Andrei Galben este membru corespondent al Institutului de Relații Internaționale din Paris, Franța (1996), academician al Academiei Pentru Pace și Progres, Washington, SUA (1996), academician al Institutului de Biografii, SUA (1997), membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia (1998), academician al Academiei Mondiale, Varșovia (1999).

Andrei Galben a fost distins cu numeroase medalii și premii, precum medalia de aur a Asociației Juriștilor Americani și Diploma de Onoare a Institutului Relații Internaționale, Franța. Este autorul a peste 400 de lucrări didactico-științifice.

Citește mai departe

Social

Au crescut indemnizaţiile unice regionale la naştere în UTA Găgăuzia

Publicat

pe

De către

Autorităţile din Găgăuzia au majorat de două ori indemnizaţiile unice regionale achitate la naşterea unui copil. O decizie în acest sens a fost luată ieri de către executivul autonomiei, transmite moldpres.md.

Potrivit hotărârii, începând cu 1 ianuarie 2018, la naşterea primului copil se va plăti o mie de lei, iar pentru al doilea şi următorii – câte 1500 de lei.

Totodată, executivul de la Comrat a decis să achite câte 20 de mii de lei familiilor în care se vor naşte gemeni. Părinţii care vor aduce pe lume tripleţi, vor beneficia din bugetul autonomiei de 50 de mii de lei.

Indemnizaţiile naţionale la naşterea unui copil sunt de 5100 de lei. Familiile din Găgăuzia vor putea beneficia atât de plăţile naţionale, cât şi de cele regionale.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Grădina Zoologică din Chișinău ar putea fi renovată

Grădina Zoologică din Chişinău ar putea fi extinsă cu încă 14 hectare şi renovată capital, transmite trm.md. Schimbările sunt prevăzute într-un ...

Externe3 ore în urmă

51% dintre britanici sunt pentru rămânerea în UE, spun datele unui nou sondaj

Circa 51% dintre britanici sunt pentru rămânerea ţării lor în Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare...

Externe5 ore în urmă

Procurorul general al Ucrainei: Mihail Saakaşvili urmează să fie extrădat în Georgia

Fostul șef de stat georgian Mihail Saakaşvili, un lider important al opoziţiei ucrainene, urmează să fie extrădat în Georgia, a...

Social6 ore în urmă

S-a stins din viață academicianul Andrei Galben, rectorul ULIM

Andrei Galben, rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, s-a stins din viaţă în noaptea de 16 spre 17 decembrie, la...

Externe7 ore în urmă

Noi proteste anti-Guvern, anunțate pentru astăzi, în toată România

Noi proteste antiguvernamentale sunt anunţate pentru astăzi, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din România. Oamenii sunt nemulţumiţi de modificările...

Diverse9 ore în urmă

Lapoviță și temperaturi negative pentru următoarele zile

Meteorologii anunță pentru astăzi, 17 decembrie, lapoviță și temperaturi scăzute. Vremea se va răci și în următoarele zile: Sursa: www.meteo2.md

Justiție10 ore în urmă

A murit Ion Vasilati, unul dintre primii judecători ai Curții Constituționale

La 81 de ani, s-a stins din viață Ion Vasilati, unul dintre primii judecători ai Curții Constituționale din Republica Moldova....

Advertisement

Opinii