O dată în istorie// 26 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova

La 23 iunie 1990 deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti au adoptat Declaraţia de Suveranitate a Republicii Moldova. Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională.

Astfel, documentul stipula în mod clar că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei.

Potrivit unor istorici, deputaţii de atunci au evitat cuvântul „independenţă”, pentru a nu provoca autorităţile sovietice, dar totuşi la Chişinău acest cuvânt avea semnificație de „Independenţă”.

Prin Declaraţia de Suveranitate se afirma supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale, se instituia cetăţenia republicii şi se prevedea dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.

De asemenea, documentul stipula caracterul unitar şi indivizibil al statului. Republica Sovietică Socialistă Moldova, ca un subiect egal al relaţiilor internaţionale, se declară o zonă demilitarizată,

În sfârşit, se stipula că „prezenta Declaraţie serveşte drept bază pentru elaborarea noii Constituţii a R.S.S. Moldova, perfecţionarea legislaţiei republicane şi ca poziţie a RSS Moldova pentru pregătirea şi încheierea Tratatului unional în cadrul comunităţii statelor suverane”.

Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat documentul după ce și-au proclamat suveranitatea Estonia, Lituania, Letonia, Georgia şi Rusia. În luna iulie 1990 au devenit state suverane Ucraina, Belarusul şi alte republici din URSS.

Foto: Facebook/ Ministerul Apărării

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.