Connect with us

Social

O cratiță uitată pe sobă a făcut victime. Un bărbat de 28 de ani și fiul acestuia de 3 ani, intoxicați cu monoxid de carbon

Publicat

pe

Un bărbat în vârstă de 28 de ani și fiul acestuia în vârstă de 3 ani au fost internați de urgență în spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Cazul a avut loc în ieri în localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari.

Din primele informații oferite Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pe soba încinsă dintr-o încăpere, stăpânii casei au pus o cratiță cu mâncare, care a fost uitată.

La scurt timp în urma arderii conținutului din ea s-a emanat un fum toxic care a intoxicat membrii familiei aflați în interiorul locuinței.

Copilul și bărbatul a fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Din primele cercetări s-a stabilit că cele două persoane au primit intoxicație cu monoxid de carbon. Acum viața oamenilor este în afara oricărui pericol.

Toate circumstanțele urmează a fi stabilite.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează oamenii să fie foarte prudenți la utilizarea surselor de încălzire și să aerisească bine încăperile. În caz de situații de risc oamenii pot apela de urgență la serviciul 901.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un dinte de mastodont de peste 11 milioane de ani, descoperit într-o carieră de nisip din Verejeni

Publicat

pe

De către

Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanţilor, a fost descoperit într-o carieră de nisip din satul Verejeni, Telenești.

Teodor Obadă, cercetător ştiinţific la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a declarat pentru IPN că molarul ar avea unsprezece milioane și jumătate de ani.

„Molarul a fost găsit în depozitul de argile nisipoase care au elemente de cohilii de moluște și scoici. Acestea sunt foarte bune idicatoare pentru vârsta geologică, pe care o apreciez fiind de unsprezece milioane și jumătate de ani. Scoicile sunt marine, aceasta înseamnă că acolo a fost delta unui râu care se scurgea în Marea Sarmatică”, a explicat cercetătorul.

Teodor Obadă admite că poate exista un alt fragment de craniu cu o bucată de dinte asemănător.

De aceea este hotărât să continue cercetările în carieră când vremea de afară se va mai încălzi.

Un molar superior asemănător cu cel descoperit la Verjeni, cu o vârstă de aprozimativ zece milioane de ani, a fost găsit în satul Fârlădeni, Căușeni, în anii 30. Actualmente, acesta se află în colecția Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, mai scrie IPN.

Citește mai departe

Social

Se comportau ca doi amici, dar la frontieră au spus că nu se cunosc. Ce au pățit doi moldoveni

Publicat

pe

De către

Doi moldoveni, originari din orașele Cahul și Chișinău, sunt documentați pentru că au încercat să traverseze frontiera moldo-ucraineană la volanul mijloacelor de transport cu certificatele de înmatriculare falsificate. În timp ce așteptau inspectorii Poliției de Frontieră, cei doi s-au comportat ca doi amici, dar luați la întrebări au spus că nu se cunosc.

Astfel, în dimineața zilei de 23 februarie s-au prezentat pe sensul de ieșire de pe teritoriul Republicii Moldova prin punctul de trecere Palanca, doi moldoveni cu vârstele de 28 și respectiv 35 ani.

Unul dintre ei se afla la volanul unei mașini de model Mercedes 305G, iar celălalt conducea au autoturism de model BMW 325, ambele automobile erau înmatriculate în Marea Britanie. Persoanele s-au apropiat în zona de control, pentru autorizarea trecerii, la scurt timp unul după celălalt.

În timp ce așteptau ca inspectorii Poliției de Frontieră să se prezinte pentru a le solicita actele de călătorie, aceștia s-au afirmat prin comportamentul lor ca doi amici. În cadrul verificărilor tuturor documentelor, polițiștii de frontieră au depistat semne incontestabile de falsificare pe ambele certificate de înmatriculare ale mijloacelor de transport, falsul fiind confirmat și după cercetarea cu ajutorul tehnicii din dotare.

Conducătorii auto, supuși controlului suplimentar și audierii, s-au abținut de a oferi declarații despre cele depistate și nici nu doreau să colaboreze cu angajații Poliției de Frontieră pentru elucidarea circumstanțelor. Mai mult, persoanele s-au comportat ca doi străini în timpul interogatoriului, evocând că nu se cunosc.

Drept urmare, au fost întocmite procese verbale de ridicare a certificatelor de înmatriculare și transmise către expertiză, iar mijloacele de transport au fost reținute până la finalizarea cercetărilor pe teritoriul punctului de trecere Palanca.

Astfel, ambii conducători auto nu au avut posibilitatea să-și continue călătoria și au făcut cale întoarsă spre interiorul țării.

Bărbații riscă amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Citește mai departe

Social

26 ani de la crearea Brigăzii “Dacia”. Cum au sărbătorit infanteriştii brigăzii Ziua Unităţii

Publicat

pe

De către

În Piaţa Independenţei din Cahul a avut loc ceremonia cu ocazia împlinirii a 26 ani de la crearea Brigăzii ”Dacia”. Programul festiv a cuprins defilarea trupelor, urmată de trecerea tehnicii militare, exerciţii de luptă corp la corp şi un program artistic prezentat de orchestra militară.

În cadrul evenimentului, un grup de militari şi civili a primit diplome şi distincţii ale Armatei Naţionale.

”Timp de 26 de ani,  militarii ”Daciei” ne-au făcut mândri prin felul în care şi-au înţeles misiunile şi şi-au îndeplinit datoria. De numele lor este legată istoria Armatei Naţionale – Dacia a fost prima unitate creată la începutul anului 1992. De numele lor este legată independenţa ţării – militarii brigăzii au fost printre primii mobilizaţi să lupte în Războiul de pe Nistru. De numele lor este legată reprezentarea cu onoare a Republicii Moldova în misiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional”, a declarat ministrul Apărării Eugen Sturza în cadrul ceremoniei.

Eugen Sturza a felicitat efectivul brigăzii cu prilejul sărbătorii, menţionând prestaţia excelentă a militarilor şi civililor din unitate în cadrul diverselor activităţi desfăşurate la nivel local.

“Militarii brigăzii “Dacia” sunt cei care au lichidat consecinţele ninsorilor abundente din primăvara anului trecut, au distrus obiectele explozive, pesticidele şi produsele chimice din localităţile afectate. Vă asigur, doamnelor şi domnilor, că puteţi conta pe sprijinul infanteriştilor şi de acum încolo, aşa cum puteţi conta pe sprijinul întregii Armatei Naţionale”, a spus ministrul Sturza.

Ministrul Apărării s-a referit şi la reforma instituţiei de apărare, reformă care presupune mai multe participări la exerciţii şi misiuni internaţionale pentru militarii brigăzii, precum şi întregul efectiv al Armatei Naţionale.

Brigada de infanterie motorizată ”Dacia” din Cahul a fost creată la 24 februarie 1992, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova.

De notat că, vineri, 23 februarie, președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, Igor Dodon, a decorat unitatea cu Ordinul de Stat „Credinţă Patriei” clasa I.

armata

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social6 ore în urmă

Un dinte de mastodont de peste 11 milioane de ani, descoperit într-o carieră de nisip din Verejeni

Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanţilor, a fost...

Social6 ore în urmă

Se comportau ca doi amici, dar la frontieră au spus că nu se cunosc. Ce au pățit doi moldoveni

Doi moldoveni, originari din orașele Cahul și Chișinău, sunt documentați pentru că au încercat să traverseze frontiera moldo-ucraineană la volanul...

Social7 ore în urmă

26 ani de la crearea Brigăzii “Dacia”. Cum au sărbătorit infanteriştii brigăzii Ziua Unităţii

În Piaţa Independenţei din Cahul a avut loc ceremonia cu ocazia împlinirii a 26 ani de la crearea Brigăzii ”Dacia”....

Diverse8 ore în urmă

Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, reiterată la Adunarea OSCE

Necesitatea retragerii trupelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul ţării noastre a fost reiterată în plenul Adunării Parlamentare a OSCE,...

Externe10 ore în urmă

Guvernul Norvegiei alocă 13 milioane de dolari pentru “Seiful Apocalipsei”. Ce conține acesta

Guvernul Norvegiei a alocat 13 milioane de dolari pentru a extinde un laborator izolat, construit pe o insulă din Oceanul...

Externe11 ore în urmă

Un șofer a ascuns 770.000 de euro în rezervorul mașinii// FOTO

Un șofer din Olanda a fost prins de polițiștii germani cu 770.000 de euro în rezervorul mașinii. Banii, înfășurați în...

Social13 ore în urmă

Pentru a scăpa de pedeapsa părinților, a plecat de acasă. Un copil din Lopatnic, pierdut de părinți, găsit în zona de frontieră

Pentru a scăpa de pedeapsa părinților, un minor din satul Lopatnic, raionul Edineț, a pornit pe jos într-o direcție necunoscută,...

Advertisement

Opinii