Noutăți de la București în cazul basarabenilor cu acte românești rămași fără cetățenie

Senatul României a aprobat ieri, în unanimitate, procedura de urgenţă pentru iniţiativa legislativă a deputatului USR, Matei Adrian Dobrovie, de modificare a legii cetăţeniei române.

„O veste bună la început de sesiune parlamentară: Senatul a aprobat, în sfârşit, în unanimitate, procedura de urgenţă pentru propunerea mea legislativă de modificare a legii cetăţeniei. Sper ca situaţia nedreaptă a românilor cărora le-a fost retrasă abuziv cetăţenia să fie rezolvată cât mai repede. Legea urmeaza să intre în comisii”, a scris deputatul Matei Adrian Dobrovie pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că Partidul Uniunea Salvaţi România a propus modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române pentru a ajuta tinerii din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română odată cu părinţii lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate româneşti.

Pe de altă parte, Costantin Codreanu, Președinte a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, consideră că soluția USR presupune “birocratizare inutilă”. “La cât de greu se mișcă acum Comisia pentru cetățenie din cadrul ANC, să îi mai pui în cârcă și “certificatele de recunoaștere” e o prostie imensă”, a declarat Codreanu.

Deputatul a ținut un discurs în această dimineață în Parlamentul României. Acesta a cerut Guvernului adoptarea unei Ordonanțe de Urgență de modificare și completare a Legii cetățeniei române nr. 21/1991 pentru a pune capăt lipsirii arbitrare de cetățenie a copiilor cetățenilor români.

“Adoptarea Ordonanței de Urgență este calea cea mai scurtă pentru rezolvarea problemei. Guvernul Tudose are la dispoziție un proiect de lege în acest sens. Este necesar ca Guvernul să manifeste voință politică și bun simț elementar, aplanând conflictul major pe care l-a creat în relația cu cetățenii pe care îi expulzează zilnic, în modul cel abuziv cu putință, din cetățenia română și se comportă asemenea Birourilor sovietice de armistițiu”, a menționat Codreanu.

Moldova.org menționează că, deși nu este cunoscută cifra exactă a persoanelor care s-au pomenit în această situație, este vorba de mii sau chiar câteva zeci de mii.

Tot mai mulți deținători de acte românești sunt anunțați că, de facto, nu sunt cetățeni români, iar actele le sunt reținute de autorități. Aceștia și-au perfectat anterior actele românești în baza cetățeniei române obținute de părinții acestora în perioada în care ei erau minori. Singura soluție la moment este depunerea unui nou dosar pentru obținerea cetățeniei românești. Și, pentru că au deja acte obținute în regim legal, aceștia sunt obligați să-și anuleze actele vechi de identitate în instanță.

Aproape trei mii de cetățeni care se confruntă cu această problemă au aderat la grupul de discuții Cetățenia Înapoi creat de redacția noastră.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.