Connect with us

Politică

Noul primar ales Andrei Năstase, dispus să coopereze cu Guvernul Filip: Altfel nu se poate

Publicat

pe

Noul primar ales Andrei Năstase a declarat că nu vine la Primărie, pentru a-și reprezenta propriul partid sau o alianță, ci pentru a soluționa problemele orășenilor, de aceea va coopera cu Guvernul Filip în beneficiul tuturor  locuitorilor orașului. Totodată, el a spus că va conlucra cu CMC prin prisma legii și în mod instituțional.

Întrebat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova dacă intenționează să mențină un dialog cu Guvernul, Andrei Năstase a spus că „altfel nu se poate” și că „lucrurile trebuie tratate cu responsabilitate”.

„Altfel nu se poate. Nu vin la Primărie pentru a mă reprezenta pe mine, propriul partid sau o alianță. Vin la Primărie pentru a rezolva problemele orășenilor, locuitorilor suburbiilor. Iată de ce voi avea o comunicare, o relație instituțională cu autoritățile centrale, locale cu CMC. Lucrurile trebuie tratate cu responsabilitate, indiferent din ce partid facem parte și indiferent cine se află la guvernare.Vor trebui soluții benefice pentru toți locuitorii orașului”, a menționat Andrei Năstase.

Vorbind despre prioritățile imediate, Andrei Năstase a spus că printre aceste se află eliminarea haosului și a corupției și instalarea unei echipe de profesioniști. Potrivit lui, el era conștient că are la dispoziției doar un an de mandat de primar, de aceea și-a formulat programul pe un termen scurt, ca mai apoi să vină în fața alegătorilor și să ceară un mandat complet.

„Prioritățile noastre sunt legate de cele ale orășenilor, de o analiză exhaustivă a tot ceeea ce se întâmplă la nivelul Primăriei și unităților acesteia, a celor peste 60 de întreprinderi municipale, care produc pierderi. Să vedem în ce măsură schemele din domeniul funciar, a celor din domeniul achizițiilor publice afectează orașul, Avem nevoie de transparetizarea Primăriei. Într-un cuvânt eliminarea haosului, a corupției și instalarea unei echipe de profesioniști”, a spus Andrei Năstase.

Întrebat cum are de gând să conlucreze cu CMC, noul primar ales a răspuns: „Prin prisma legii și în mod instituțional”.

Reamintim că în turul al doilea pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, liderul Platformei DA Andrei Năstase l-a învins pe socialistul Ion Ceban, fiind votat de 52,57 % din cei care au ieșit la urne.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

„De ce nu ați dorit să candidați la șefia capitalei?” Ce a răspuns Maia Sandu

Publicat

pe

De către

Lidera PAS Maia Sandu a explicat că decizia de a nu candida la alegerile pentru funcția de primar al capitalei, dar de a-l susține pe Andrei Năstase, a fost luată în ideea de a păstra unitatea forțelor anti-oligarhice, autentic pro-europene, în anul când vor avea loc alegerile parlamentare. Potrivit ei, în aceste condiții forțele pro-europene nu și-au putut permite luxul de a merge separat.

Totodată, Maia Sandu a recunoscut că dacă nu erau aceste alegeri parlamentare, cei de la PAS puteau să aibă și o altă altă decizie.

„Noi am ales unitatea. Unitatea forțelor anti-oligarhice autentic pro-europene, pentru că suntem în anul alegerilor parlamentare. Am considerat că este foarte bine să păstrăm această unitate, să susținem candidatul Platformei DA în certitudinea că vom reuși să creăm o unitate”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Trebuie să recunosc că dacă nu aveam aceste alegeri parlamentare, puteam să avem și altă decizie la PAS”, a adăugat ea.

Maia Sandu a menționat că forțele anti-oligarhice au de câștigat o victorie hotărâtoare la parlamentare, victorie mult prea importantă, pentru „ca să facă competiție acum”.

„Decizia noastră a pornit strict de la contextul concret – avem de câștigat o victorie hotărâtoare la parlamentare, victorie mult prea importantă pentru ca să încercăm să facem competiție acum, știind cât de limitate sunt resursele noastre mediatice, cât de mari sunt impedimentele pe care ni le creează această guvernare.e. Nu ne-am putut să ne permitem luxul să mergem separat”, a argumentat lidera PAS.

Întrebată dacă este adevărat că PAS i-a propus istoricului Octavian Țăcu să candideze la funcția de primar, așa cum a scris presa anterior, Maia Sandu a spus că la un moment dat formațiunea pe care o conduce a analizat mai multe opțiuni, inclusiv cea a propunerii unui candidat care să vină din afara celor partide PAS și PPDA – un candidat din societatea civilă.

„Eu am avut o discuție informală cu Octavian Țâcu, dar imediat ce s-a convenit să venim cu un candidat politic, această discuție nu a mai avut relevanță”, a explicat ea.

Maia Sandu a spus că victoria lui Andrei Năstase este o una importantă pentru a încuraja oamenii, pentru cei care vor ca lucrurile să se schimbe, dar care au anumite frici.  Forțele pro-europene pot câștiga alegerile parlamentare, doar dacă se implică oamenii dincolo de partidele politice. E nevoie ca oamenii să perceapă aceste forțe ca pe niște niște concurenți puternici, pentru că dacă le văd ca pe niște forțe slabe, atunci se gândesc că nu are rost să-și riște cariera sau afacerea.

„Acum oamenii știu că sunt șanse de izbândă, regimul, oricât de fioros ar fi, se clatină. A demonstrat că este mai șubred , decât se credea și această victorie trebuie să ne încurajeze pe toți, să ne consolideze, astfel încât să avem șanse mai mari la parlamentare”, a adăugat Maia Sandu.

Potrivit ei, PAS este gata să-l ajute pe Andrei Năstase în activitatea sa pe anumite dimensiuni, în special pe domeniul educației. „Este un sector la care ținem foarte mult”, a specificat ea.

Reamintim că turul al doilea pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău a fost câștigat de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, pentru care au votat 52,57 % de alegători.

Citește mai departe

Politică

Limba Rusă și Constituția: soluția CCM

Publicat

pe

De către

Curtea Constituţională s-a pronunţat astăzi asupra constituţionalităţii unor norme conţinute de Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Se sesizarea a a fost depusă  de deputații Partidului Liberal care susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Asttfel, Curtea a analizat mai întâi Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Curtea a notat că însăși denumirea Legii reflectă o realitate depășită (desuetă). Denumirea de „Republică Sovietică Socialistă Moldovenească” nu mai există din 23 mai 1991, când numele statului nostru s-a modificat în Republica Moldova. 

Judecătorii au subliniat că efectele declarării desuetudinii unei legi echivalează cu abrogarea acesteia. În consecință, ea a declarat inadmisibil capătul de sesizare referitor la această Lege.

În continuare, Curtea a trebuit să verifice incidența articolului 13 din Constituție. Potrivit judecătorilor, caracterul oficial al limbii române în Republica Moldova nu exclude traducerea actelor normative adoptate sau emise de către unele autorități centrale ale Republicii Moldova în alte limbi.

Din dispozițiile legale contestate în acest sens, Curtea nu a dedus cum ar fi afectat caracterul oficial al limbii române în Republica Moldova. Curtea a menționat că dacă ar accepta această critică a autorilor sesizării, ar comite o eroare logică formală.

Cu privire la incidența articolului 16 din Constituție, care garantează egalitatea cetățenilor în fața legii și a autorităților publice, Curtea a subliniat importanța respectării de către statul Republica Moldova a prevederilor convențiilor internaționale privind protecția minorităților naționale.

În final, CCM a admis parțial sesizarea depusă de către deputații în Parlament Mihai Ghimpu, Lilian Carp, Petru Cosoi, Valerian Bejan, Roman Boțan, Ion Apostol, Ion Casian, Alina Zotea-Durnea și Ștefan Vlas. Aceasta a declarat neconstituționale articolul 4 alin. (2) din Codul jurisdicţiei constituţionale, adoptat prin Legea nr. 502 din 16 iunie 1995, și articolul 31 alin. (2) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională.

De asemenea, a constatat desuetudineaLegii nr. 3465 din 1 septembrie 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti și a declarat inadmisibile celelalte capete ale sesizării.

Citește mai departe

Politică

Cecilia Malstrom: „UE examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din R.Moldova”

Publicat

pe

De către

Uniunea Europeană examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malstrom, în cadrul unei întrevederi de lucru la Geneva cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Comisarul european, Cecilia Malstrom, a subliniat imperativitatea alinierii amendamentelor legislației naționale în domeniul comerțului la cerințele și principiile sistemului mondial de comerț, stipulate în cadrul acordurilor internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Oficialul european a invitat Republica Moldova să participe în luna septembrie, la Bruxelles, împreuna cu Georgia și Ucraina, la reuniunea de evaluare a prevederilor Acordurilor de Liber Schimb, semnate de către UE cu statele din cadrul Parteneriatului Estic.

„Diversificarea exportului, liberalizarea comerțului  și consolidarea economiei Republicii Moldova va crea premizele necesare dezvoltării climatului investițional al țării noastre, ceea ce va accelera dialogul politic și va asimila alinierea la standardele și valorile Uniunii Europene”, a menționat Ministrul Tudor Ulianovschi.

Ministrul Ulianovschi a pledat pentru majorarea cotelor la exporturile pe piaţa Uniunii Europene a anumitor produse agricole, precum merele, strugurii și diverse produse de origine animalieră.

Totodată, interlocutorii au abordat problematica reformelor în sistemul sanitar și fito-sanitar, eliberarea certificatelor SPS pentru agenții economici ai țării noastre care intenționează să extindă operațiunile de export către statele Uniunii Europene, precum și prevederile cadrului  normativ al reglementării comerțului la nivel național.

Ministrul Ulianovschi a prezentat Comisarului european pentru comerț, elementele revitalizării activității UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), precum și rezultatele întrevederilor avute cu înalții oficiali ONU de la New York în contextul sporirii vizibilității acestei organizații internaționale ONU în dezvoltarea politicilor comerciale globale.

Citește mai departe