Noul Cod al audiovizualului și Concepția de dezvoltare a mass-media din Moldova, votate în prima lectură

Proiectul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost examinat astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Documentul a fost aprobat, în prima lectură, cu susținerea majorității deputaților prezenți la sedință. Parlamentarii au votat în prima lectură și Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova

Ambele documente au fost elaborate cu suportul societății civile din Moldova, dar și a experților din UE și SUA.

Codul serviciilor media audiovizuale prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

În același timp, Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova descrie situaţia din domeniul mass-media şi identifică problemele existente. Scopul acesteia este să servească drept punct de referinţă pentru politici publice coerente în domeniul mass-media, politici menite să fortifice rolul sistemului mediatic în asigurarea dreptului constituţional la informaţie al cetăţenilor şi în consolidarea unei societăţi democratice.

Între obiectivele Concepţiei este stabilit un cadru normativ eficient de reglementare a activităţii mass-media care să asigure funcţionarea acesteia pe principii democratice şi într-un spaţiu mediatic securizat. La fel, un cadru juridico-economic care să asigure gestionarea domeniului mass-media ca agent economic specific în condiţiile economiei de piaţă şi concurenţei loiale, menit să fortifice sustenabilitatea economico-financiară a mass-media şi independenţa ei editorială. Un alt obiectiv se referă la procesul de profesionalizare a domeniului, care să răspundă necesităţilor mass-media, dar şi provocărilor la care este supusă în noile condiţii şi realităţi.

Un capitol separat se referă la instrumente şi căi de soluţionare a problemelor identificate. Soluțiile includ perfecţionarea continuă a cadrului juridic naţional în domeniul mass-media şi în domenii conexe, elaborarea şi punerea în aplicare a strategiei, programului şi planului de acţiuni în vederea realizării obiectivelor Concepţiei, monitorizarea şi analiza procesului de implementare, precum și dezvoltarea cercetării domeniului mass-media. Anual, Guvernul va elabora rapoarte privind rezultatele implementării obiectivelor.

Opoziția a venit cu critici la ambele documente. Socialiștii afirmă că documentele sunt prea restrictive, iar posturile TV nu sunt gata să îndeplinească toate prevederile lor. Iar comuniștii afirmă că noul cod nu va schimba situația privind starea libertatea presei. Deputatul PCRM Ina Șupac a exemplificat prin faptul că, anul trecut, țara noastră s-a clasat pe locul 80 la capitolul libertatea presei.

Replica le-a fost dată de către președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta spune că socialiștii nu fac altceva decât să critice orice inițiativă a majorității parlamentare. Atât instituțiile de presă, cât și CCA, dar și alți jucători de pe piață vor avea la dispoziție suficient timp pentru adaptare. Un răspuns mai categoric a fost dat comuniștilor.

”Există un clasament internațional a libertății presei. În 2008, când erau comuniștii, eram pe 98, în 2009, când încă erau comuniștii, eram pe 114, iar în anul 2018 suntem pe poziția 80. Am câștigat 34 de poziții față de 2009. Ne-am îmbunătățit clasamentul în ceea ce înseamnă libertatea presei. Când critică comuniștii, le-aș zice să tacă și să învețe de la noi cum se fac lucrurile bune pentru țară”, a spus Andrian Candu.

Potrivit autorilor, atât Codul serviciilor media audiovizuale, cât și Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media corespund reglementărilor europene și a fost elaborată de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media.

Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media constituie o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews și Ambasada SUA în Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.