Noul ambasador agreat al Federaţiei Ruse în R.Moldova a înmânat copiile scrisorilor de acreditare la MAEIE — Moldova.org
Connect with us

Politică

Noul ambasador agreat al Federaţiei Ruse în R.Moldova a înmânat copiile scrisorilor de acreditare la MAEIE

Publicat

pe

Ambasadorul agreat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a prezentat astăzi secretarului general de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Mihail Căpățînă, copiile scrisorilor de acreditare în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în țara noastră.

În cadrul întrevederii, Mihail Căpățînă și Oleg Vasnețov au avut un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor moldo-ruse, subliniind importanţa intensificării dialogului politic bilateral, aprofundării cooperării comercial-economice, precum și extinderii colaborării în alte domenii reciproc avantajoase.

Secretarul general de stat, Mihail Căpăţînă, i-a urat noului Ambasador al Federaţiei Ruse succese în activitate, asigurându-l pe diplomatul rus de întreaga susţinere a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Oleg Vasnețov în ultimii opt ani a ocupat funcții de răspundere în aparatul central în cadrul Ministerului de Externe de la Moscova.

Acesta îl va înlocui pe Farit Muhametșin, care a împlinit în ianuarie vârsta de 71 de ani.

Până la numirea în funcția de ambasador în R.Moldova, Oleg Vasnețov a ocupat funcția de șef al departamentului pentru relațiile cu subiecții federației, parlamentului și asociațiilor publice din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu: Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație

Publicat

pe

De către

Lidera PAS Maia Sandu declară că mărirea salariilor profesorilor nu mai poate fi amânată. „Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație”, a declarat astăzi Maia Sandu.

Angajamentul survine după ce profesorii au lansat astăzi petiția „Profesorii Merită” prin care cer majorarea salariilor. Astfel, cadrele didactice solicită Guvernului majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice și cu o sută de procente pentru cadrele non-didactice.

Educația este singurul domeniu în care au fost inițiate, acum câțiva ani, reforme serioase, dar și complicate. Resursele eliberate datorită măsurilor de eficientizare a cheltuielilor publice în educație trebuiau realocate în sector, în primul rând pentru majorarea salariilor profesorilor. Însă, guvernării actuale nu-i pasă de nevoile stringente ale cetățenilor și folosește banii pentru acoperirea furtului din sectorul bancar, pentru finanțarea proiectelor populiste, pentru construcția de garduri prin care să se apere de cetățenii care își cer drepturile constituționale…”.

Totodată, Maia Sandu a precizat că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 20%, pe care a reușit să o obțină în timp ce deținea funcția de ministru al Educației, a fost modestă, dar a lăsat un program național pentru angajații din sistemul educațional, care presupune majorarea salariilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă, reformarea sistemului de pregătire a cadrelor didactice.

„Programul se prăfuiește pe rafturile ministerului. Această guvernare nu are nevoie de educație și nici de profesori. Educația este pericolul principal pentru această guvernare care se ține la putere pe minciună și manipulare, a adăugat ea.

Potrivit ei, societatea noastră are mare nevoie de educație de calitate, de cadre didactice motivate și bine pregătite. Dacă nu vor fi majorate substanțial salariile în educație imediat, în câțiva ani se vor închide școlile nu pentru că nu vor exista elevi, ci pentru că nu vor exista profesori.

Maia Sandu a lansat un apel de susținere a demersului profesorilor, al angajaților din sistemul educațional.

De notat că tot astăzi și liderul Platformei DA Andrei Năstase a lansat un mesaj de susținere a pedagogilor.

Cadrele didactice cer majorarea salariilor și o fac în strictă conformitate cu legea și realitățile sumbre în care am ajuns din cauza unei guvernări cleptocratice, iresponsabile, având controlul deplin asupra justiției.

Totodată, Andrei Năstase a declarat că pentru o majorare omeneasca a salariilor bugetarilor era suficientă realizarea doar a unei promisiuni electorale președintelui Dodon – cea de neadmitere a recuperării de la cetățeni a banilor furați din vistieria statului. „Președintele a ales confortul său personal, alături de unul dintre șefii săi, Plahotniuc, ambii aflați la adăpostul aceleiași justiției capturate, la fel ca și șefa PSRM”, a menționat politicianul.

În context, el a făcut apel către toți bugetarii, cadre didactice, medicale, către pensionari și studenți: pe 26 august să fie cu toții în Piața Marii Adunări Naționale.

Citește mai departe

Politică

O localitate din Republica Moldova se va înfrăţi cu oraşul Burgas din Bulgaria

Publicat

pe

De către

Ambasadorul Ștefan Gorda a efectuat o vizită de lucru în oraşul Burgas, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu primarul orașului Dimitar Nikolov.  Deplasarea a avut loc în contextul eforturilor de consolidare a contactelor cu autoritățile locale și regionale din statul de reședință.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, pe durata discuției a avut loc un schimb de opinii pe un spectru de subiecte care au vizat atât cooperarea bilaterală moldo-bulgară, cât și subiecte pertinente pentru consolidarea relațiilor între localitățile din cele două state și preluarea experienței bulgare de transformare europeană a țării.

Interlocutorii au vorbit inclusiv despre noi oportunități de studii pentru tinerii moldoveni, amplificarea contactelor interumane și desfășurarea unor schimburi în domeniile educației și culturii şi au agreat oportunitatea identificării unei localități din Republica Moldova în vederea stabilirii relațiilor de înfrățire cu oraşul Burgas.

Un subiect separat al discuțiilor l-a constituit posibilitatea cooperării în domenii precum infrastructura regională, transportul, mediul de afaceri, schimburile comercial-economice, prin cooperarea directă dintre oamenii de afaceri, colectivele culturale și mediul academic.

Identificarea mecanismelor eficiente pentru protejarea drepturilor conaționalilor noștri, în contextul Acordului bilateral privind migrația forței de muncă, semnat de curând între autoritățile celor două țări, a constituit de asemenea o temă aparte a preocupărilor celor doi oficiali.

Burgas este al patrulea oraș ca mărime al Bulgariei, un important port maritim, centru economic, turistic si cultural al Bulgariei, este locul unde muncesc, preferă să se odihnească ori își fac studiile mulți cetățeni moldoveni.

Citește mai departe

Politică

Platforma DA solicită să fie identificate persoanele, care au creat pagini false cu sigla partidului și numele lui Andrei Năstase

Publicat

pe

De către

Platforma DA denunță publicațiile mincinoase apărute recent pe o pagină falsă de Facebook, adresând un denunț în acest sens Procuraturii Chișinău, Direcției de Poliție Chișinău, Serviciului de Informație și Securitate. Platforma DA solicită investigarea faptelor săvârșite de persoane necunoscute, care au creat mai multe pagini pe rețeaua de socializare Facebook utilizând denumirea și sigla partidului, dar și numele președintelui Andrei Năstase.

După ce ne-au interceptat telefonic, ne-au spart conturile personale și paginile oficiale, pe rețelele de socializare au creat multiple profiluri și pagini false din numele Platformei DA, a mea și al liderilor noștri locali, de pe care difuzează știri mincinoase și chemări la acțiuni ilegale, anticonstituționaleși deturnează totalmente mesajul nostru de a ne manifesta masiv, pașnic și determinat împotriva abuzurilor puterii de la Chișinău”, a menționat Andrei Năstase.

Printre ele e și pagina „Andrei Năstase – primar de Chișinău”, unde sunt plasate mesaje false și denigratoare, inclusiv mesaje care îndeamnă la aplicarea armelor, violenței și instigă la război civil.

Cerem demararea imediată a unei investigații minuțioase de către organele competente pentru a identifica persoanele vinovate și a le trage la răspundere penală”, a declarat Andrei Năstase.

În acest context, Platforma DA a reiterat apelul de a protesta pașnic, nonviolent, în condițiile legii și a bunelor practici. „Pentru a izbuti în demersurile noastre de democratizare a societății, de stopare a dictaturii instaurate de actuala guvernare, trebuie să fim mai mulți ca niciodată, mai curajoși, mai insistenți, mai perseverenți și mai hotărâți. Nu există lupte ușoare pentru libertate și bunăstare”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Platforma DA este posesoare a paginii Facebook a Platformei DA, a site-ului platformada.md, unica pagină oficială a Președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, de pe Facebook este cea marcată cu bifă albastră, acesta având și o pagină de Twitter și, respectiv, Odnoklassniki.

Citește mai departe