Nou! China vrea să acopere deficitul de vin din contul vinurilor moldoveneşti

Pe piața chineză se face simțit un anumit deficit de vin, pe care provincia Shandong din China, care asigură asigură cu vinuri cca 30% din piața chineză, intenționează să-l acopere parțial cu vinuri din Moldova.

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de Zhang Jia Yu, directorul adjunct al Departamentului vinului și viei din orașul Yantai, la o întrevedere cu Valeriu Lazăr, președintele Camerei de Comerț și Industrie.

„Republica Moldova este o țară a vinului și produce vinuri de o calitate de apreciat”, a menţionat la întrevedere Zhang Jia Yu.

Acesta, însoțit de un grup de oameni de afaceri, se află în Moldova pentru a negocia un contract de import al vinurilor cu unul din producătorii locali și pentru a căuta noi parteneri.

Oficialul chinez a menționat că în regiune urmează a fi deschis, în luna ianuarie, unul dintre cele mai mari terminale maritime destinate importului de vinuri în China, care va facilita schemele logistice de import.

La rândul său, Valeriu Lazăr a salutat interesul companiilor chineze pentru vinurile moldovenești, apreciind piața chineză drept una extrem de importantă pentru producătorii moldoveni, care caută să-și diversifice piețele de desfacere.

„În ultimii 20 de ani, s-a investit foarte mult în vinificația moldovenească, pe întregul lanț de producere – de la vița de vie la tehnologiile de promovare și vânzare. Vinificatorii noștri combină eficient tradițiile de 5 mii de ani cu noile tehnologii și se situează la același nivel cu cei mai performanți producători mondiali”, a declarat președintele CCI.

Moldova.ORG precizează că potrivit datelor BNM, R.Moldova a exportat în prima jumătate a anului curent băuturi alcoolice în China, în valoare de 2,46 milioane de dolari SUA faţă de 1,81 milioane dolari în perioada similară a anului trecut.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.