Nou! Centrala de la Cuciurgan vrea să vândă Ucrainei energie mai ieftină decât Chişinăului

Centrala electrică de la Cuciurgan, situată pe malul stâng al Nistrului, este gata să vândă energie electrică Ucrainei la un preţ mai mic decât cel stabilit pentru malul drept al Nistrului.

Astfel, potrivit oficialilor ucraineni, Cucurgan-ul este dispus să vândă curent regiunii Odesa la un preţ de 5,5 – 5.8 cenți kilowatt/oră, faţă de 6,8 cenţi SUA pentru un kilowatt/oră. achitat de Chişinău.

Cel puţin aşa reiese din declaraţia şefului administraţiei din regiunea Odesa, Igor Palița, care la o întâlnire cu managerii întreprinderilor din regiune a anunţat că Centrala de la Cuciurgan este dispusă să vândă energie Ucrainei.

„La momentul actual se discută semnarea unui contract de comercializare directă a energiei electrice din Moldova. Prețul care se discută este cuprins între 5,5-5,8 de cenți pentru un kilowatt/oră, acesta fiind prețul pentru energia electrică la ziua de azi”, a declarat Palița, citat de presa ucraineană.

Aceleaşi surse precizează că în prezent în Ucraina staţionează 29 de centrale electrice cu termoficare, dintre care 20- din cauza lipsei de cărbune, fapt care a generat un deficit de energie electrică în această ţară.

Din această cauză Executivul de la Kiev a decis să achiziţioneze energie electrică din Rusia, dar şi din alte state, între care Republica Moldova. Astfel, pentru a acoperi necesarul de curent Ucraina a solicitat Federaţiei Rusiei livrarea a 1.500 MW, faţă de 0,5 MW valoarea exportului în prezent.

Moldova.ORG precizează că Centrala Electrică de la Cuciurgan se află în proprietatea „Inter RAO” din Rusia din anul 2005, în urma aşa-zisei privatizări organizate de administraţia separatistă de la Tiraspol.

În prezent, Centrala de la Cuciurgan aflată în regiunea transnistreană asigură aproximativ 70-80 la sută din necesarul intern al R.Moldova, restul fiind asigurat de CET-urile aflate pe malul drept al Nistrului.

Centrala Electrică Moldovenească are o capacitate de producție de 2520 MW, fiind alimentată cu gaze naturale, păcură și cărbune.

Potrivit experţilor, Centrala ar putea exporta peste 500 MW de energie electrică pe lună. Totul însă depinde dacă va dispune de cantitatea necesară de gaze naturale.

Pentru activitatea sa centrala primeşte licenţă la Chişinău..

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.