Nicolae Timofti a respins candidaturile a cinci magistraţi asupra cărora planează dubii privind integritatea

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins astăzi candidaturile a cinci magistrați care au activat la Curtea de Apel Bender, lichidată prin Legea nr.177 din 25 iulie 2014, care au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturi

În procesul examinării candidaturilor prin prisma corespunderii lor exigențelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului, șeful statului a constatat că aceste persoane nu corespund rigorilor stabilite de lege.

Iată candidaturile respinse:

Mihail Antonov – la Curtea de Apel Comrat;

Nicolae Nogai – la Curtea de Apel Comrat;

Aurelia Parpalac – la Curtea de Apel Cahul;

Grigore Druguș – la Curtea de Apel Chișinău;

Svetlana Leu – la Curtea de Apel Chișinău.

Într-o scrisoarea expediată Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Nicolae Timofti a indicat că „informațiile prezentate de instituțiile abilitate ridică problema integrității acestor judecători și trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunțate de către aceștia”.

„Numirea în funcții a persoanelor asupra cărora planează dubii privind integritatea este contrară principiilor statului de drept”, se arată în scrisoarea președintelui Nicolae Timofti.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.