Nerespectarea legislatiei muncii se va sanctiona cu amenzi de pina la 300 salarii minime

Activitatea Parlamentului

Ieri, Parlamentul reunit in sedinta plenara a modificat, in prima lectura, mai multe prevederi ale Codului cu privire la contraventiile administrative. in urma dezbaterilor, parlamentarii au decis sa inaspreasca sanctiunile administrative pentru incalcarea legislatiei si altor acte normative din domeniul muncii, sa acorde Inspectiei Muncii dreptul de a aplica sanctiuni administrative pentru incalcarile depistate si, de asemenea, de a efectua controale la persoanele fizice care utilizeaza forta de munca. Potrivit modificarilor votate in lectura initiala, sanctiunile administrative au fost majorate pina la 300 salarii minime. Proiectul de lege a fost votat de majoritatea deputatilor, cu exceptia fractiunii AMN, care s-a pronuntat pentru remiterea in comisie a documentului si si-a exprimat neincrederea in privinta activitatii inspectorilor muncii si acordarii acestora a dreptului de a aplica sanctiuni administrative. Totodata, toate fractiunile au fost de acord ca in acest domeniu exista foarte multe nereguli, care urmeaza a fi reglementate, iar activitatea Inspectiei Muncii trebuie eficientizata.

Valerian Revenco, ministru al Sanatatii si Protectiei Sociale, a afirmat ca modificarile respective vor inaspri sanctiunile administrative, ceea ce va conduce la cresterea responsabilitatii juridice a persoanelor cu functii de raspundere pentru nerespectarea normelor de drept ale muncii.

Potrivit datelor statistice, din cauza nerespectarii normelor de protectie a muncii, anual sunt accidentati in medie circa 600 de salariati, dintre care aproximativ 40-50 persoane sunt accidentate mortal. in acelasi timp, 18700 de salariati, circa 2, 58 la suta din numarul total al salariatilor, activeaza in conditii de munca necorespunzatoare normelor igienico-sanitare. in sapte luni ale anului trecut, Inspectia Muncii a intreprins peste 4000 de controale in diverse institutii si organizatii, in urma carora au fost depistate si inregistrate peste 42 mii de cazuri de incalcari ale prevederilor legislatiei respective, dintre care 1527 de persoane cu functii de raspundere au fost sanctionate administrativ.

Printre cele mai frecvente incalcari ale legislatiei se numara utilizarea fortei de munca fara intocmirea contractului individual de munca, nerespectarea duratei legale a timpului de munca, restante la achitarea salariilor, exploatarea echipamentelor de lucru improvizate fara dispozitive de protectie sau a celor cu defectiuni tehnice.

Statutul militarilor va fi reglementat prin lege

in sedinta de ieri, deputatii au adoptat, in prima lectura, Legea cu privire la statutul militarilor, care are drept obiectiv asigurarea cadrului legislativ national necesar pentru reglementarea aspectelor ce vizeaza drepturile si obligatiile, protectia juridica si sociala, modul de satisfacere a serviciului militar de catre militarii Fortelor Armate. Prevederile proiectului se extind asupra militarilor din cadrul Fortelor Armate, a celor trecuti in rezerva si asupra membrilor familiilor militarilor care indeplinesc serviciul militar.

Contrafacerea bauturilor alcoolice se va pedepsi mai dur

Tot ieri, deputatii au votat, in prima lectura, marirea amenzilor aplicate pentru producerea, comercializarea, transportarea si pastrarea bauturilor alcoolice falsificate. Potrivit documentului, cetatenii care se vor gasi vinovati de falsificarea bauturilor alcoolice risca achitarea unei amenzi de la doua sute la trei sute de salarii minime, iar persoanelor cu functii de raspundere li se vor aplica amenzi in marime de la trei sute pina la cinci sute de salarii minime cu confiscarea produselor contrafacute. Comercializarea bauturilor alcoolice persoanelor care nu au atins virsta de 16 ani, precum si comercializarea productiei alcoolice de catre persoanele care nu au atins virsta de 18 ani atrage dupa sine aplicarea unei amenzi in marime de la o mie la doua mii de salarii minime. Valentin Mejinschi, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, a afirmat ca majorarea respectiva a fost initiata din cauza cresterii numarului de cazuri de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, care aduc prejudicii imense economiei nationale si pun in pericol sanatatea si viata consumatorilor. // Diana LUNGU

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.