Naționala Moldovei de robotică a câștigat medalia de bronz la olimpiada mondială FIRST Global Challenge 2018

Echipa Moldovei, formată din 5 elevi: Cristian Comendant, Andrieș Copaci, Andrian Bocancea, Mihai Moglan, Nicolae Mihalache, ghidați de mentorul Florin Cazac, a luat bronzul la cea de-a doua ediție a olimpiadei mondiale de robotică FIRST Global Challenge (FGC) 2018, care a avut loc în Mexic în perioada 16-18 august și la care au participat selecționatele din 175 de țări, de pe 5 continente.

Olimpiada FIRST Global Challenge face parte din programele fundației din SUA — FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), ce are misiunea de a inspira generația viitoare să devină agenții schimbării în comunitățile lor și să dezvolte pasiunea pentru domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). În Republica Moldova, educația STEM este implementată prin intermediul programului național de studiere a roboticii, guvernat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și finanțat de USAID și Suedia.

Tematica din acest an a competiției FGC a fost ”Impactul Energiei”, una din problemele globale. Având la dispoziție un set standard de piese, motoare și mecanisme, pe parcursul a 3 luni echipele participante au conceptualizat, construit și programat câte un robot agil, care a simulat pe teren producerea energiei din surse renovabile, în alianțe cu alte două echipe. Alianțele au alimentat centrale electrice, au lansat instalații de energie regenerabilă și au construit rețele de distribuție eficiente.

Astfel, pe lângă faptul că tinerii au concurat într-o competiție de robotică, participanții au avut ocazia să conștientizeze că problemele globale pot fi soluționate prin aplicarea tehnologiei, comunicare și cooperare.

Doina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Suedia: „Această victorie internațională este dovadă a talentului tehnologic pe care l-au cultivat tinerii moldoveni în cadrul Programului național de studiere a roboticii și confirmă strategia partenerilor strategici USAID și Suedia de a investi în educația în domeniul IT. Ne bucurăm că totul a început de la o inițiativă pilot în șase școli acum patru ani. Entuziasmul a crescut repede, iar în total peste 9000 de elevi au studiat robotica în 112 școli și 19 biblioteci.”

Florin Cazac, mentorul naționalei de robotică: „Mă bucur că am reușit să consolidez o echipă unită care a demonstrat rezultate excelente în construcția, programarea robotului, dar și capacitate de a reacționa rapid în alianțele cu alte țări. Specificul competiției constă în faptul că e nevoie de cooperare și negociere cu echipele altor țări și a face alianțe cu ele pentru a acumula punctaj mai mare. Noi am reușit să ne împrietenim cu aliații noștri, ceea ce ne-a permis să fim printre primele 3 echipe care au depășit 7000 de puncte în toate cele 8 runde de calificări”.

Este de menționat că nivelul olimpiadei a fost unul foarte înalt, iar la ceremoniile de deschidere și premiere au participat reprezentanții conducerii de vârf a Mexicului, oficialități din SUA, reprezentanții ambasadelor țărilor participante, astronauți, oameni de știință, ingineri și cercetători din domeniul energetic.

Reprezentanți ai sectorului privat au susținut participarea echipei de robotică din Moldova la competiția din Mexic. Peste 14 mii de USD au fost colectați pentru a acoperi costurile de zbor și cazare. Sponsorul general din acest an a fost Gas Natural Fenosa Moldova, dar și parteneri de implementare a programului de robotică educațională USAID Moldova și Guvernul Suediei. De asemenea echipa a fost susținută de: Lukoil Moldova, AutoExpert.md, Romstal Moldova, Ellation Moldova și Mobiasbancă – Groupe Société Générale, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și FabLab Chișinău.

Despre programul de robotică educațională din Moldova

Începând cu 2014, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei susține implementarea Programului Național de studiere a roboticii, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Robotica stimulează gândirea critică, lucrul în echipă, creativitatea și abilitatea de a soluționa probleme complexe, dezvoltând viitorii ingineri, programatori, lideri tehnici și pregătește tinerii pentru joburile secolului XXI.

Peste 9000 de elevi au studiat robotica din 2014 până în prezent 112 instituții educaționale și 19 biblioteci din Moldova, incluse în program.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.