Natalia Gherman, numită în funcţia de şef al Centrului Regional ONU pentru Diplomaţie Preventivă pentru Asia Centrala

Fostul ministru de externe al Republicii Moldova Natalia Gherman a fost numită de către secretarul general al ONU în funcţia de reprezentant special şi şef al Centrului regional ONU pentru diplomaţie preventivă pentru Asia Centrală.

Natalia Gherman îl va succede pe Petko Draganov din Bulgaria, care şi-a încheiat mandatul la 4 septembrie 2017.

Sunt onorată să contribui la agenda ONU pentru pace, prevenirea conflictelor şi dezvoltare durabilă, în calitate de reprezentantă specială şi şefă a Centrului Regional ONU pentru Diplomaţie Preventivă pentru Asia Centrală”, a menţionat Natalia Gherman.

Natalia Gherman este primul cetăşean al Republicii Moldova care a devenit Secretar General Asistent-Adjunct al ONU (Assistant Secretary General), fiind responsabilă pentru toate ţările Asiei Centrale şi reprezentându-l pe Secretarul General în toate organizaţiile de cooperare politico-economice şi de securitate în aceasta regiune.

În 2013-2016, Natalia Gherman a fost ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, fiind concomitent şi, temporar, prim-ministru în exerciţiu în 2015. Anterior, a exercitat şi funcţia de negociator-şef din partea Republicii Moldova pentru negocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

A fost ambasador al Republicii Moldova în Austria şi reprezentant permanent pe lângă Agenţiile ONU la Viena şi pe lânga OSCE, fiind şi primul ambasador cu reşedinţă în Regatul Suediei, Regatul Norvegiei şi Republica Finlanda.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.