În Moldova mai mulţi copii decât adulţi trăiesc în sărăcie

Moldova.ORG — “Astăzi, 34,5 % din copii se află sub limita sărăciei” a menţionat Ray Virgilio Torres, reprezentantul special al UNICEF în Republica Moldova, într-un interviu acordat ziarului “Timpul” cu ocazia împlinirii a 60 ani de la crearea UNICEF.

Ray Virgilio Torres a menţionat că potrivit unor studii pe care le-am efectuat, trei din zece copii moldoveni locuiesc fără un părinte. Mii de copii locuiesc fără ambii părinţi. O mare parte sunt lăsaţi în grija rudelor sau a vecinilor, dar sunt şi din acei care rămân singuri. Aceşti copii sunt expuşi tuturor genurilor de risc – abandon şcolar, boală, marginalizare. Nivelul de trai al copiilor este extrem de jos. Cel mai mult însă suntem îngrijoraţi de impactul psihologic al separării de părinţi.

“În viziunea noastră, cele mai mari probleme ale Moldovei sunt copiii lăsaţi fără îngrijire părintească şi sărăcia copiilor. Vorbesc de impactul pe termen lung. Ce fel de tineri vor deveni aceşti copii în 15 ani? Ce îşi doreşte această ţară? Tineri care să conducă BMW-uri şi să se autodefinească în funcţie de bunurile pe care le au sau tineri instruiţi, stabili psihic? Atunci când pleacă, părinţi nu au timp să-şi pună astfel de întrebări”, a menţionat reprezentantul special al UNICEF în Republica Moldova.

Din păcate, în Moldova sunt foarte mulţi copii abuzaţi fizic. Mulţi părinţi încă utilizează bătaia pentru a-şi disciplina odraslele, ceea ce este tot o formă de abuz. Mai puţin cunoscută şi acceptată, dar totuşi abuz. Cel mai grav este că majoritatea copiilor din Moldova sunt abuzaţi de părinţi, rude, vecini, adică de oamenii apropiaţi. Este o temă foarte delicată şi UNICEF ar vrea să o pună în discuţie.

În acest context, fiind întrebat de ce resurse financiare ar fi nevoie pentru ca lucrurile să meargă în Moldova, Ray Virgilio Torres a menţionat “Înainte de toate, e nevoie de cunoaşterea problemelor, apoi de voinţă politică de a le rezolva. Aş vrea să menţionez, aici, importanţa autorităţilor locale. Rezolvarea a foarte multe lucruri depinde de dorinţa primarilor din sate. Ei pot reuşi acolo, unde nu pot ajunge autorităţile centrale. Banii, de care vorbeam mai devreme, devin importanţi atunci când vrei să creezi servicii pentru copii. Şi e nevoie de mulţi bani, pentru ca aceste servicii să fie durabile. Dar, numai cu bani, lucrurile nu se vor mişca niciodată din loc”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.