În centrul Moscovei, va fi instalat bustul lui Emil Loteanu

După ce, în urmă cu aproape două luni, preşedintele Vladimir Voronin a dat în obraz guvernului că mormântul lui Emil Loteanu de la Cimitirul „Vagankovski” din Moscova se află într-o stare de degradare, executivul se revanşează. Ministerul Culturii şi Ambasada R. Moldova din capitala rusă discută în prezent ideea privind instalarea unui bust al regretatului regizor chiar în centrul capitalei ruse. Ministrul Artur Cozma şi-a programat o deplasare în următoarele zile la Moscova, unde va pune la punct această chestiune.

„În cel mai posibil apropiat timp, va fi instalat bustul lui Emil Loteanu în centrul Moscovei”, a declarat pentru TIMPUL Nicolae Răileanu, şeful Direcţiei patrimoniu şi resurse turistice. „Nu există încă o schiţă aprobată a acestui proiect şi nici nu se ştie, deocamdată, cine va fi autorul sculpturii. Autorităţile noastre discută cu familia regretatului artist, în special cu fiul marelui regizor, tot Emil Loteanu, pe marginea acestui proiect. Se negociază, de asemenea, cu mai mulţi potenţiali autori ai viitorului bust din Moscova, inclusiv cu Grigore Pototsky, sculptorul nostru moldovean, emigrat de mai mulţi ani”, a menţionat Nicolae Răileanu.

Pe de altă parte, din surse demne de încredere, am aflat că sculptorul Grigore Pototsky va fi autorul lucrării, pe care o elaborează în regim de urgenţă şi că urmează să se întâlnească cu Artur Cozma.

Decesul, de acum patru ani, în Rusia a marelui nostru artist a sensibilizat mai mulţi oameni de cultură din România. Senatorul Adrian Păunescu a adus în atenţia parlamentului român moartea lui Loteanu. „Nu e nicio vină în faptul că Moscova îl primeşte pe Emil Loteanu. Dimpotrivă. Spre cinstea ei, Moscova îl odihneşte pe marele artist român. E o vină aici, la Bucureşti, e o vină la Chişinău, că, şi în condiţiile de libertate ale ultimului deceniu şi ceva, nu s-a putut crea, în spaţiul românesc, un loc pentru viaţa şi opera lui Emil Loteanu, un loc pentru mormântul lui Emil Loteanu”, semnala Adrian Păunescu în 2003. De atunci nu s-a mai schimbat nimic în această privinţă. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.