Mulțumim, Onișcenko și Rogozin ! Ne-ați salvat de criză acută!

Stimați economiști,

E timpul să anunțăm că în Rusia se repetă criza din 1998. Rubla aproape și-a înjumătățit valoarea față de dolar. Deja unii experți străini sugerează că unica soluție pentru Rusia este să anunțe default, așa cum a făcut-o în 1998. La fel ca și în 1998, prețul la petrol atinge recorduri minime. Desigur Putin nu va dori să recunoască acest lucru, fapt care va agrava situația din Rusia. Și Rusia, ca întodteauna nu învață lecțiile istorice. Dar aceasta e problema Rusiei… Este oare și problema noastră?

Moldova 1998. Cu toții ne aducem aminte de criza din acel an, căderea leului mai mult decât de 2 ori cu toate consecințele economice și sociale (prețuri, salarii, pensii etc.) In 1998 Rusia deținea peste 52% din exporturile Moldovei. Către CSI exporturile reprezentau 68%. Rusia ne-a tras la fund și pe noi, distorsionând masiv echilibrul fragil al cererii și ofertei de valută, iar prin scăderea cererii din partea Rusiei a influențat negativ și PIB-ul Moldovei.

Moldova 2014. Rospotrebnadzor ne-a făcut o mare favoare. Ne-a impus embargouri din 2006 încoace, forțându-ne să ne orientăm treptat către alte piețe, astfel în pragul crizei Rusiei, Moldova a coborât exporturile cu Rusia sub 20%, iar către CSI 32%. Se vede foarte clar că și cursul MDL este semnificativ mai stabil decât cel al rublei sau a hrivnei. Vom fi desigur și noi afectați de criza din Rusia și efectelea de-abea urmează să le resimțim, dar este foarte important că păstrăm cursul Europei !

Toți politicienii care încearcă să mărite Moldova cu Rusia de fapt vor să lege țara de o economie bolnavă care se scufundă rapid. Acești politicieni fie sunt stupizi, fie promovează orice numai nu interesele Moldovei.

Chiar dacă avem norocul să păstrăm cursul european, ce ne așteaptă?

E simplu: Medvedev a anunțat deja faptul că o serie de proiecte sunt anulate; investitorii nu mai vin în Rusia, ba chiar se retrag. Nu trebuie multe cunoștințe economice ca să înțelegem că în 2015 în Rusia șomajul va crește vertiginos, iar veniturile populației vor scădea. Ce va face Rusia? Va încerca să conserveze puținele locuri de muncă pentru cetățenii săi, vor începe expulzarea gasterbaiterilor nelegali și restricționarea accesului la locurile de muncă pe care le-ar accepta rușii. Pentru gasterbaiteri vor rămâne doar cele mai negre și mai prost plătite locuri de muncă. Deci, cei 700 mii de moldoveni + cazahi, uzbeci, chirgizi etc vor concura pentru acele puține postruri rămase. E clar că o parte mare vor fi nevoiți să se întoarcă în Moldova și vor căuta să plece în Europa sau să găsească de lucru în țară, unde opțiunile sunt limitate, deoarce cu investitorii străini se lucrează prost.

Deci, în 2015 trebuie să ne așteptăm la:
1. Reîntoarcerea unei părți semnificative de moldoveni din Rusia în țară. O parte (care vor fi capabili să se adapteze) vor pleca în Europa.
2. Creșterea șomajului intern ca consecință a colapsării pieței muncii rusești și reîntoarcerea moldovenilor.
3. Remitențele din Rusia vor scădea. Va influnța negativ balanța valutară a țării.
4. Exporturile către Rusia se vor altera în continuare, este bine că se compensează prin apropierea de UE. Decalajul de compensare va afecta negativ balanța de plăți, dar și PIB-ul țării.

Totuși, toate aceste efecte negative ar fi fost mult mai dure, dacă elita rusă nu ar fi aplicat bariere la importul producției moldovenești, ar fi fost mult mai dure, dacă nu urmam cursul european.

Este important ca toți cetățenii și politicienii, inclusiv cei care sunt adepți ai Uniunii Vamale să-și rectifice pozițiile și să lucrăm într-o singură direcție: INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ.

Sergiu Gaibu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.