Mugur Isărescu: Invit băncile din România să-şi mărească prezenţa în Republica Moldova

Mugur Isărescu, a invitat băncile comerciale din România să fie mai active în Republica Moldova, transmite News.ro.

Sistemul bancar din Republica Moldova s-a înscris pe o direcție bună, odată cu derularea proiectului de colaborare avut cu Banca Națională a României (BNR) și Banca Centrală a Olandei, de care a beneficiat timp de doi ani, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Aceasta în condiţiile în care a fost finalizat un proiect de twinning, implementat timp de doi ani de BNR şi Banca Olandei, finanţat de Uniunea Europeană (UE) cu 1,2 milioane euro, proiect destinat consolidării capacităţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în domeniul reglementării şi supravegherii şi alinierii la standardele UE.

”Invit băncile comerciale din România să-şi mărească prezenţa şi activitatea în sistemul bancar din Republica Moldova. Întărirea supravegherii bancare este de natură să readucă încrederea investitorilor în sistemul bancar moldovenesc şi în economie in general”, a declarat guvernatorul.

Pentru BNR, acest proiect consolidează trecerea instituţiei într-o nouă etapă, de la cea de beneficiar la cea de donator pentru statele din vecinătatea UE, potrivit lui Isărescu.

Acel proiect ne-a ajutat să punem bazele sistemului bancar românesc după 1990. A fost nevoie de timp, dar este important sa te aşezi pe o direcţie bună şi să rămâi acolo, chiar şi în vremuri dificile. Nu întâmplător, partenerul nostru acum este tot Banca Olandei”, a mai spus guvernatorul.

Din partea BNR, la acest proiect au participat 48 de experţi din mai multe direcţii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.