Moscova stresată! Putin a ordonat demolarea tuturor blocurilor cu cinci etaje de tipul „hruşciovca”

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat primarului de Moscova Serghei Sobianin demolarea tuturor blocurilor cu cinci etaje de tipul „hruşciovca”. Blocurile au fost construite în ani 60 ai secolului trecut, pe timpul liderului sovietic Nikita Hruşciov, fiind locuinţe sociale, care erau acordate cetăţenilor gratis de stat.

„Aşteptările sunt legate de faptul că aceste case vor fi demolate şi în locul lor vor fi construite locuinţe noi. Cred că aceasta va fi decizia corectă”, a declarat liderul de la Kremlin citat de presa rusă.

La rândul său, Sobianin a spus că bugetul capitalei ruse este unul „stabil”, iar programul de demolare a acestor blocuri cu cinci etaje ar putea fi realizat în anii 2017-2018. Potrivit edilului, în Moscova au rămas doar „câteva unităţi” de blocuri „hrusciovca”. Anterior se anunţase că rămăsese 89 de case din cele 1772, care urmau să fie demolate în cadrul unui program de dezvoltare a oraşului.

Totodată, Serghei Sobianin a recunoscut că în Moscova există mult mai multe blocuri cu cinci etaje, care sunt într-o stare şubredă.

„ Sunt blocuri cu cinci etaje aproximativ din aceeaşi serie „hruşciovca”, doar că acestea sunt mult mai numeroase- ele constituie circa 26 milioane de metri pătraţi, în care locuiesc 1,6 milioane de persoane”, a relatat primarul.

Potrivit lui, aceste clădiri nu au subsoluri, pereţii sunt şubrezi, nu au sistem de canalizare adecvat şi reprezintă ”un tablou jalnic”.

În cadrul programului de demolare a blocurilor cu cinci etaje „hruşciovca”, proprietarii acestora primesc din partea municipalităţii apartamente noi. Până acum 160 mii de locuitori ai capitalei ruse au primit apartamente noi, cu o suprafaţă de şase milioane de metri pătraţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.