Moscova fericită: Patentele de muncă pentru migranţi au adus la buget 1,2 miliarde de ruble

Federaţia Rusă a început a resimţi beneficiul economic al introducerii patentelor de muncă pentru migranţi. Astfel, de la începutul anului curent bugetele regiunilor au încasat 1 miliard 220 milioane de ruble (19,2 milioane dolari) datorită patentelor de muncă. Jumătate din suma enunţată îi revine regiunii Moscova.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de prim adjunct al şefului Serviciului Federal pentru Migraţie, Ecaterina Egorova, pentru publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit acesteia, costul patentei de muncă în Federaţia Rusă a crescut de la începutul anului 2015 de 6,5 ori, iar pentru eliberarea documentelor necesare, muncitorii străini trebuie să plătească mai bine de 14 mii de ruble.

Totodată, publicaţia rusă atenţionează că fluxul de migranţi în Federaţia Rusă de la începutul anului a scăzut cu 20 la sută, existând premize pentru menţinerea acestei tendinţe.

În curând munca prestată de muncitorii ruşi va fi mai profitabilă din punct de vedere economic decât cea a migranţilor, a declarat viceprimarul de Moscova Leonid Peceatnikov. El a menţionat că angajatorul nu va putea angaja la muncă migranţii, până ce nu va demonstra că nu a putut oferi acest loc de muncă unui cetăţean al Federaţiei Ruse.

Publicaţia rusă mai precizează că în Rusia alături de cei 2,7 milioane de migranţi legali, muncesc ilegal, fără a avea patentă de muncă, alte circa 2,9 milioane de cetăţeni străini.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.