Moscova a publicat imagini VIDEO de la exercițiile militare rusești “Zapad 2017” // VIDEO

Ministerul Apărării de la Moscova a publicat imagini video de la prima etapă a exercițiilor militare rusești “Zapad 2017”, cele mai mari exerciţii de la sfârșitul Războiului Rece. La “Zapad-2017” participă un efectiv de 12.700 de soldați din Rusia şi R.Belarus şi se desfășoară în Belarus, în enclava ultra-militarizată Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei.

În timpul exercițiilor, soldații ruși și belaruși au fost implicați în detectarea și eliminarea “grupurilor de sabotaj”, blocarea “formațiunilor armate ilegale” și gestionarea trupelor armate în respingerea unui atac al unui adversar ipotetic.

[youtube id=”E0poKnTJ1io” start=”0″]

Potrivit unui draft revelat publicului încă la sfârșitul lunii august, “Zapad-2017″ a pornit de la următorul scenariu: Belarusul este invadat, iar inamicul, format din grupuri extremiste, caută să planteze discordia între Moscova și Minsk.

Au fost inventate trei țări pe harta prezentată de Statul Major General din Belarus: Veishnoria, Vesbaria și Lubenia.

În timpul exercițiului, tandemul ruso-belarus urma să lupte cu un adversar fictional care urmărește să submineze puterea guvernamentală de la Minsk și să transforme vestul Belarusului într-o fortăreață separatistă.

[youtube id=”pwQCaOnX7hA” start=”0″]

Pe 18 septembrie, președintele rus intenționează să facă o vizită în regiunea Leningrad, unde va asista la o parte din exerciții, cele care se desfășoară pe poligoanele din Rusia.

Pentagonul vede în aceste demonstrații militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-și întări bastionul strategic de la granița baltică a NATO, iar oficiali ai Alianței Nord-Atlantice, experți și lideri politici europeni au atras în mod repetat atenția că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena și că ar desfășura un număr de trupe mult mai mare decât cel raportat – nu 13.000, ci în jur de 100.000.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.