Connect with us

Externe

Moscova îşi rezervă dreptul de a răspunde la Legea anti-propagandă adoptată la Chișinău

Publicat

pe

Moscova îşi rezervă dreptul la măsuri de răspuns la adoptarea de către Republica Moldova a Legii anti-propagandă, care restricţionează difuzarea canalelor tv ruseşti, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de TASS.

“Din păcate constatăm că acest act de discriminare directă a mass-media ruse are un caracter consecvent şi reprezintă un nou atac antirusesc din partea majorităţii parlamentare aflată la guvernare la Chişinău”, a declarat Zaharova.

Reprezentanta MAE de la Moscova a menționat că “forţele rusofobe ale parlamentului moldovean şi-au impus din nou voinţa asupra populaţiei, încălcând dreptul fundamental al acestuia la accesul liber la informaţie'”.

Maria Zaharova a mai spus că partea rusă consideră că această situaţie “necesită o reacţie nu doar din partea unor instituţii internaţionale specializate precum OSCE, ci şi a instituţiilor europene”.

Președintele Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a promulgat miercuri, în calitate de preşedinte interimar al republicii, proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscut şi ca Legea anti-propagandă, după ce preşedintele Igor Dodon a refuzat în mod repetat să semneze această lege.

Legea respectivă prevede difuzarea programelor de televiziune şi radio cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militare şi politic produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, document ce nu a fost ratificat de către Rusia.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

(Rusia) „Moș Crăciun”, în judecată. I-a fracturat mandibula unui adolescent, pentru că a refuzat să recite o poezie

Publicat

pe

De către

Recent, a avut loc procesul de judecată în cazul unui bărbat care, îmbrăcat în haine de Moș Crăciun, i-a fracturat mandibula unui adolescent cu toiagul care făcea parte din costumația sa, transmite judecătoria orașului Svetlogorsk.

Incidentul a avut loc 1 ianuarie 2018, în orașul Svetlogorsk, regiunea Caliningrad, Federația Rusă. Acuzatul, în vârstă de 26 de ani, se plimba prin oraș, când a întâlnit un adolescent și l-a rugat pe acesta să recite o poezie. Adolescentul a refuzat, iar „Moș Crăciun” l-a lovit în față cu toiagul, provocându-i o traumă la mandibulă.

Poliția a început o anchetă penală, iar prima ședință de judecată a avut loc pe 22 iunie. Potrivit legislației, dacă acesta ar fi fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Totuși, în sala de judecată, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată: acuzatul a fost iertat de către victimă și rudele acestuia și a fost eliberat de sub urmărire.

Citește mai departe

Externe

Vladimir Putin a fost informat despre arestarea Carinei Țurcan, acuzată de spionaj

Publicat

pe

De către

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre arestarea Carinei Țurcan, membră a Consiliului de Administrare al Inter RAO, care este acuzată de spionaj. Despre aceasta a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totodată, Peskov a ținut să precizeze că Kremlinul nu este implicat în acțiuni de anchetă. „În ceea ce privește acțiunile de contraspionaj, știți, există FSB, care îndeplinește aceste funcții, dar și alte servicii și agenții speciale care își îndeplinesc obligațiile de a opri acțiunile care sunt în detrimentul intereselor țării noastre”, a spus Peskov citat de lenta.ru.

În același timp, agenția  RBK a scris astăzi că Țurcan este suspectată, între altele, că a transmis României date referitoare la negocierile privind organizarea livrărilor de energie electrică în Crimeea și Donbass.

De la Serviciul de Spionaj Extern a parvenit informația că cineva transmite informații către o țară membră NATO, și anume România, în spatele căreia ar sta SUA. Erau informații politice despre cine lucrează cu Rusia în Ucraina, Crimeea, Donbass și alte regiuni, unde livrăm noi energie electrică, au declarat pentru RBC sursele din organele de forță.

Carina Țurcan, membră a Consiliului de Administrare al companiei Inter RAO, a fost arestată de FSB-ul rusesc, fiind acuzată de spionaj în favoarea statului român. Magistraţii instanţei din Lefortovo au acceptat cererea procurorilor ca Ţurcan să fie pusă sub arest preventiv până pe 13 august.

Anterior, Agenția rusă Interfax a scris că ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Viaceslav Kravcenko, ar fi acceptat să depună mărturie împotriva lui Ţurcan.

Carina Țurcan este din 2012 membru al consiliului de administrație al Inter RAO. Compania deţine, printre altele, cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova, la Cuciurgan.

Anterior, Țurcan a condus divizia Moldova, Ucraina, România și diviziunea geografică Europa al Inter RAO.

Citește mai departe

Externe

Situație fără precedent în Mexic: toţi poliţiştii dintr-un oraş au fost arestaţi

Publicat

pe

De către

Toţi agenţii de poliţie din localitatea mexicană Ocampo (centru), unde săptămâna aceasta a fost asasinat un candidat la primărie, au fost dezarmaţi şi arestaţi pentru efectuarea unei anchete interne, au declarat autorităţile locale duminică, informează AFP, citată de Agerpres.

„Toţi sunt interogaţi, procedându-se conform legii la o anchetă privind participarea la acte de încălcare a normelor profesionale”, a indicat secretariatul Securităţii statului mexican Michoacan (vest-centrul Mexicului), unde este situat oraşul.

Candidatul la alegerile municipale Fernando Angeles a fost ucis joi prin împuşcare în plină campanie electorală.

Poliţiştii au fost transferaţi la o unitate internă a secretariatului Securităţii, care nu a precizat dacă detenţia lor este legată de asasinarea candidatului.

Miercuri, Omar Gómez, candidat independent la funcţia de primar în oraşul Aguililla, de asemenea în statul Michoacan, a fost împuşcat.

De la începutul campaniei pentru alegerile generale de la 1 iulie, peste 100 de aleşi, candidaţi la alegeri sau politicieni au fost ucişi.

Citește mai departe