Monitorizarea internationala a frontierei moldo-ucrainene va crea conditii pentru solutionarea conflictului transnistrean, afirma oficialii europeni

Monitorizarea internationala a frontierei moldo-ucrainene, in special pe segmentul transnistrean, care este lansata astazi sub egida Uniunii Europene, va crea conditii pentru solutionarea pasnica si definitiva a conflictului transnistrean, a declarat in seara zilei de ieri Secretarul General al Consiliului UE, Javier Solana, relateaza MOLDPRES.

in cadrul deschiderii Misiunii UE pentru asistenta la frontiera moldo-ucraineana care a avut loc ieri la Odesa, Ucraina, inaltul reprezentant al UE a declarat ca misiunea de monitorizare este lansata la solicitarea sefilor de stat ai Moldovei si Ucrainei, care si-au demonstrat atasamentele puternice fata de valorile europene. Solana le-a urat succese tuturor celor care vor fi implicati in misiunea de monitorizare.

Benita Ferrero Waldner, comisarul UE pentru relatii externe, a declarat in cadrul evenimentului ca monitorizarea internationala a frontierei moldo-ucrainene va permite intarirea controlului vamal. in urma acesteia urmeaza sa fie redus riscul activitatilor criminale, asa precum traficul de persoane, de arme, contrabanda si fraudele vamale. "Sper la fel, ca aceasta va ajuta ca Guvernul de la Chisinau sa primeasca la sigur toate taxele vamale, care ar trebui sa aduca beneficii economice tarii. Misiunea de monitorizare va crea sanse reale pentru o mai mare stabilitate la frontiera dintre cele doua state", a spus Waldner.

Vicepremierul Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a afirmat ca aceasta misiune va permite atit Mldovei, cit si Ucrainei, cu sprijinul UE, sa depaseasca si sa contracareze acele fraude vamale care au loc in special pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. "Astfel vom avea posibilitatea sa blocam toate operatiunile agentilor economici care activeaza sub auspiciile autoritatilor separatiste de la Tiraspol. Totodata, aceasta ne va permite sa ne apropiem de solutionarea conflictului transnistrean si de reintegrarea teritoriala a tarii noastre", a mai spus Stratan.

Boris Tarasiuk, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, a apreciat ca acest eveniment va conduce si la intarirea relatiilor moldo-ucrainene. Diplomatul ucrainean i-a felicitat din partea guvernului Ucrainei pe toti cei implicati in procesul de monitorizare si si-a exprimat speranta ca acestia vor avea toate conditiile pentru activitate. "Astazi, Ucraina mai demonstreaza o data ca este deschisa pentru o cooperare strinsa cu comunitatea europeana, prin intarirea securitatii regionale", a spus Tarasiuk.

Misiunea UE pentru asistenta la frontiera moldo-ucraineana va avea un mandat de doi ani, care va putea fi ulterior prelungit. Pentru monitorizarea frontierei vor fi cheltuite circa 8 mln. euro. Sediul central al misiunii, care a fost inaugurat in seara zilie de ieri, se va afla la Odesa.

Misiunea include 69 de experti in domeniul vamal, al politiei (politia simpla MAI) si al politiei de frontiera din tarile membre ale Uniunii Europene, precum si alti 50 de experti locali. Din componenta misiunii fac parte reprezentanti ai Austriei, Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Finlandei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Marii Britanii, Poloniei, Slovaciei, Suediei si Ungariei.

in total la frontiera moldo-ucrainena exista 78 de puncte de trecere vamale, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.