Connect with us

Economie

Moldtelecom a plătit 11 milioane de euro pentru două licențe

Moldtelecom a cumpărat două licenţe pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio din benzile de frecvenţe 900 şi 1800 MHz – câte o licenţă de utilizare a frecvenţelor din fiecare din cele două benzi, în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare terestre. Pentru acestea, compania a achitat echivalentul în lei a 11,5 milioane euro.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat azi cele două licențe, acordate pe un termen de 15 ani cu începere din 6 noiembrie 2014. Acestea au fost eliberate SA “Moldtelecom” după ce compania a achitat suma integrală a taxelor de licenţă pentru utilizarea frecvenţelor din fiecare din benzile 900 şi 1800 MHz, care sunt stabilite în Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013 – 2020.

În prezent, SA “Moldtelecom” deține două licențe în baza cărora utilizează frecvențe din banda 450 MHz (pentru rețeaua sa CDMA 2000) și din banda 2100 MHz (pentru rețeaua 3G). Odată cu obținerea licențelor noi de utilizare a frecvențelor din benzile tradiționale pentru rețelele GSM (900 şi 1800 MHz), SA “Moldtelecom” își extinde portofoliul său de spectru radio.

În prima jumătate a lunii august, ANRCETI a mai eliberat şase licențe noi de utilizare a frecvenţelor din benzile menţionate primilor doi furnizori de telefonie mobilă în Republica Moldova – SA ”Orange Moldova” și SA „Moldcell”, câte trei fiecărui furnizor. Acestea au achitat fiecare taxe de licenţă în sumă de 25,5 milioane euro. În total, pentru licențele obținute, cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile au vărsat la bugetul de stat echivalentul în lei moldoveneşti a 62,5 milioane euro.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Până la finele anului, în zonele economice libere vor fi atrase investiții de circa 115 milioane

Până la finele anului curent volumul investițiilor atrase în Zonele Economice Libere (ZEL) va depăși suma de 115 milioane USD, iar în următorii doi ani, în rezultatul atragerii unor proiecte investiționale noi, această sumă va crește încă cu circa 280 milioane USD.

Declarația a fost făcută astăzi de Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit vicepremierului, creșterea volumului investițiilor în următorii doi ani se așteaptă în urma lansării proiectelor investiționale în ZEL ”Bălți” de circa 250 milioane USD, ZAL PP ”Valkaneș„ (subzona Comrat) de circa 10 milioane USD, ZAL PP ”Taraclia„ – 4 milioane USD și ZAL PP ”Otaci-Business„ – circa 15 mil. dolari SUA.

”În procesul de modernizare și relansare a economiei naționale, zonele economice libere au devenit principalele platforme de atragere a investițiilor străine directe, catalizatori ai creșterii exporturilor de mărfuri autohtone pe piața comunitară, CSI sau alte piețe regionale și mondiale”, a subliniat ministrul Economiei.

El a  menționat că la 1 octombrie, numărul angajaţilor rezidenților în ZEL-uri constituia 10,8 mii persoane, majorându-se cu 63,3% în comparație cu perioada similară 2016, iar către sfârșitul anului curent cifră va crește până la 12,3 mii persoane.

Octavian Calmîc a mai spus că volumul vânzărilor nete ale producției industriale (în prețuri curente) în total pe zonele economice libere, în 9 luni ale anului curent, s-a majorat cu 15,1% față de anul precedent şi a constituit 3686 milioane lei.

Citește mai departe

Economie

Guvernul şi BERD îşi fortifică cooperarea

Ultimele evoluţii în relațiile dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD) şi posibilităţile de extindere şi dezvoltare în continuare a acestora au fost examinate astăzi în cadrul întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu directorii BERD pentru diferite regiuni, aflaţi într-o vizită de lucru în ţara noastră.

Părţile au confirmat interesul pentru dezvoltarea  parteneriatului strategic, accentuând importanţa implementării proiectelor comune în cel mai eficient mod.

“Suportul şi expertiza BERD sunt foarte importante pentru Republica Moldova, fie că vorbim de sectorul energetic, mediul de afaceri sau infrastructura drumurilor”, a menţionat Pavel Filip.

Şeful Executivului a mulţumit conducerii BERD şi pentru susţinerea acordată Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, care constituie o platformă foarte bună de discuţie între Guvern şi mediul de afaceri.

În cadrul platformei sunt identificate mai multe probleme cu care se confruntă mediul de afaceri şi identificate de comun acord soluţiile optime pentru depăşirea acestora. Astfel, urmare şi a acestui dialog a fost redus numărul instituţiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive, simplificată procedura de raportare salarială şi de obţinere a permisului de şedere pentru cetăţenii străini, eliminată obligativitatea ştampilei şi a carnetului de muncă, adoptate amendamente la Codul muncii.

Directorii BERD au salutat existenţa unui dialog permanent dintre Guvern şi mediul de afaceri, menţionând importanţa ca acesta să se fructifice în decizii concrete.

Totodată, reprezentanţii băncii au încurajat Guvernul să continue eforturile pentru reformarea sectorului bancar, îmbunătăţirea guvernanţei economice şi sporirea capacităţilor instituţiilor publice pentru dezvoltarea şi implementarea proiectelor.

În context, prim-ministrul a accentuat că reforma Guvernului are ca scop dezvoltarea unor instituţii de stat puternice, care să aibă capacităţi şi să vină cu idei de politici, astfel ca asistenţa externă să fie folosită la eficienţă maximă şi cu un impact vizibil pentru cetăţeni.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a precizat că reforma justiţiei, măsurile anticorupţie şi stabilizarea sectorului financiar-bancar sunt prioritare în activitatea Guvernului. „Lucrurile trebuie privite în complexitate. Doar hotărând aceste probleme vom putea asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor”, a conchis Pavel Filip.

Republica Moldova a devenit membru al BERD la 5 mai 1992.

În perioada activităţii BERD în ţara noastră au fost semnate 110 proiecte în valoare de 1,183 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor în diverse sectoare ale economiei naţionale, în special: financiar-bancar, agrar, infrastructură.

Citește mai departe

Economie

Fructele moldovenești sunt prezentate la târgul internațional Indagra FooD 2017

Zece producători și exportatori de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, membri ai Asociației Producătorilor de Fructe „Moldova Fruct” și Asociației „Dnestrovskii Fruct” participă, în perioada 25-29 octombrie, la târgul internațional pentru industria alimentară Indagra Food & Carnexpo care se desfășoară la București, România.

Evenimentul este considerat drept cea mai importantă platformă expozițională dedicată industriei alimentare.

La expoziția din acest an, producătorii de pe ambele maluri propun cumpărătorilor de pe piața română o gamă largă de produse cum ar fi: mere, prune, pere, struguri, fructe uscate, conserve, nuci, țuică din prune, biscuiți, etc.

Unul dintre obiectivele Asociației Moldova Fruct este identificarea piețelor alternative pentru fructe. În acest sens, considerăm participarea la expozițiile internaționale o oportunitate de promovare a fructelor și de comunicare directă cu potențilii cumpărători. Indagra FooD este locul unde ne întâlnim cu reprezentanții rețelelor mari de comerț din România. Piața românească este una din cele mai importanțe piețe UE pentru produsele proaspete. Vorbim despre o piață cu cerințe înalte de calitate, dar, în același timp, despre o piață care nu necesită cheltuieli foarte mari pentru livrare”, menționează Iurie Fală, directorul executiv al APFM „Moldova Fruct”.

Până la finele anului, Moldova Fruct, planifică să participe, împreună cu membrii săi, la alte două expoziții internaționale: FoodFair (Estonia) și World of Perishables (Emiratele Arabe Unite).

Participarea la expoziția Indagra Food este organizată în cadrul Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru în creșterea competitivității fructelor pe piețele tradiționale și alternative, creată de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Asociaţia Dnestrovskii Fruct, în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Suport la organizarea participării la expoziție a oferit și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membri ai căreia sunt peste 170 de producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Economie1 oră în urmă

Până la finele anului, în zonele economice libere vor fi atrase investiții de circa 115 milioane

Până la finele anului curent volumul investițiilor atrase în Zonele Economice Libere (ZEL) va depăși suma de 115 milioane USD,...

Externe2 ore în urmă

Ce mesaje transmite regina Elisabeta a II-a cu ajutorul genţii

S-au făcut multe speculații cu privire la conținutul genților Elisabetei a II-a, un accesoriu de care regina Marii Britanii nu...

Social2 ore în urmă

Doi moldoveni – trei cărţi de identitate românești false

Trei cărți de identitate românești false au fost descoperite de poliţiştii de frontieră la doi cetățeni moldoveni, în cadrul formalităților...

Social4 ore în urmă

40 de minori din penitenciare au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar

Timp de un an, minori din Penitenciarele nr. 10 Goian și nr. 13 Chișinău au urmat cursuri de comunicare și...

Important5 ore în urmă

Serviciul Nord al Biroului Migrație și Azil – cu sediu renovat și dotat cu echipament performant// FOTO

Serviciul regional Nord al Biroului Migrație și Azil al MAI, dispune de astăzi de un sediu renovat, modernizat și dotat...

Politică5 ore în urmă

Comunistul Vasile Panciuc și-a depus mandatul de deputat

Deputatul PCRM, Vasile Panciuc, și-a depus mandatul de parlamentar, invocând motive de sănătate. Informația a fost confirmată pentru CrimeMoldova de...

Politică7 ore în urmă

Guvernul şi Delegaţia UE confirmă deschiderea pentru avansarea cooperării RM-UE

Realizarea angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană au fost discutate la întrevederea de astăzi a premierului...

Advertisement

Opinii