Moldovenii sărbătoresc 40 de Sfinţi Mucenici. Ce spun tradiţiile

Creştinii ortodocşi, care se conduc de calendarul Iulian, îi prăznuiesc astăzi, 22 martie, pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Potrivit tradiţiei, gospodinele prepară colăcei în formă de opt, iar bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin.

Biblia spune că cei 40 de mucenici erau soldaţi creştini şi au trăit pe timpurile împăratului Licinius, unul dintre acei care prigonea creştinii. Se zice, că ei au refuzat să se închine idolilor declarând că îl vor urma pe Isus Hristos. Revoltat de cele auzite, generalul Agricolae i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Pe la miezul nopţii însă, unul dintre cei 40 mucenici, a ieşit din apă din cauza gerului. Alergând însă spre baia caldă, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit.

Cei rămaşi să îndure gerul au început să se roage şi s-a petrecut o minune: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor.

Unul dintre soldaţii de pază, uimit că în miezul nopţii o lumină din cer încălzeşte apa şi că o cunună din cele 40, pogorâte peste mucenici, nu are peste cine să se aşeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că şi el este creştin. Şi pentru că au fost scoşi vii din lac, trupurile lor au fost arse, iar oasele aruncate în lac.

După trei zile, cei 40 s-au arătat episcopului Petre, cerîndu-i să-i scoată din apă. Creştinii le-au scos şi le-au îngropat trupurile cu mare cinste.

În amintirea lor, gospodinele prepară 40 de  mucenici sau  colăcei mici, unşi cu miere și presărat cu nucă măcinată sau mac. Mucenicii se împletesc în formă de opt, cifră care semnifică infinitul.

În timp ce femeile pregătesc cei 40 de mucenici, bărbaţii se aduna cu toţii la masă şi închină 40  de pahare, care reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinți mucenici din cetatea Sevastei.

Oamenii credeau ca vinul băut de Mucenici se transforma, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.

A doua zi, colăceii sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi şi apoi sunt consumaţi în familie sau sunt daţi de pomana morţilor. Se spune că în această zi sufletele celor decedaţi coboară pe pământ pentru a-şi vizita rudele.

În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, adică zilelor calde și însorite.

Se credea, că vremea de Mucenici se va repeta și în următoarele 40 de zile, iar dacă ploua pe 22 martie, atunci va ploua și la Paști. Dacă tună, vara va fi prielnică pentru toate culturile; dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.