Moldovenii devin tot mai pesimişti

Cetăţenii moldoveni au devenit mai pesimişti, comparativ cu perioada noiembrie-martie curent. Potrivit Barometrului Socio-Politic OMNIMAS, făcut public ieri, 54 la sută din populaţie consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită, arată ultimul.

„Pesimismul oamenilor din Republica Moldova apare pe fondul instabilităţii economice. Numărul persoanelor, care consideră că situaţia economică se agravează, a crescut cu 12 la sută faţă de anul trecut. Din această cauză, 42 la sută din populaţia ţării este dispusă să plece la muncă în străinătate, iar 31 la sută ar pleca chiar şi ilegal”, a spus directorul executiv al Serviciului de cercetare OMNIMAS, Paul Acatrinii.

Majoritatea (29 la sută) participanţilor la sondaj au răspuns că primesc de la rudele care muncesc în străinătate circa 1.000 lei lunar. În acest context, Paul Acatrinii a estimat că, prin intermediul muncitorilor moldoveni aflaţi peste hotare şi care trimit bani în Moldova, transferurile băneşti se ridică la suma de circa un miliard de dolari anual.

„Transnistria trebuie reintegrată şi supusă legilor Republicii Moldova”

În ceea ce priveşte încrederea în instituţii, pe primul loc se află Biserica, urmată de Primărie şi mass-media. Întrebaţi cum comentează creşterea încrederii cu 14 la sută a oamenilor în instituţia primăriei, experţii OMNIMAS au fost de părere că evoluţia acestei instituţii a fost influenţată, în mare măsură, de rezultatele alegerilor locale din iunie curent, precum şi de imaginea noul primar general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Pe de altă parte, a scăzut încrederea oamenilor în Parlament şi Preşedinţie.

De asemenea, o mai mare încredere (70 la sută – cu 6 la sută mai mult faţă de luna martie) cetăţenii moldoveni au în Uniunea Europeană, în timp ce în favoarea NATO s-au pronunţat 29 la sută. „Pentru cetăţenii noştri, UE este un subiect mult mai concret decât NATO, întrucât are o legătură directă cu problema vizelor, cu nivelul de trai al oamenilor etc.”, a comentat Paul Catrini.

Referitor la problema transnistreană, opţiunea cetăţenilor moldoveni nu s-a schimbat semnificativ. Totuşi, majoritatea dintre respondenţii la sondaj (65la sută), consideră că Transnistria trebuie reintegrată şi supusă legilor Republicii Moldova, şi doar 4 la sută consideră că această regiune ar trebui să devină un stat independent. În ceea ce priveşte soluţionarea conflictului, o bună parte (32 la sută) consideră că Republica Moldova ar trebui să fie ajutată în acest sens de Rusia, 23 la sută – de UE şi 7 la sută – de România.

Sondajul OMNIMAS a fost realizat în perioada iulie-august 2007, pe un eşantion de 1.097 de persoane care au depăşi vârsta majoratului. Marja de eroare a sondajului constituie ± 3 la sută. / Tatiana ONICA // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.