Connect with us

Social

Moldovenii decedați în accidentul rutier din Rusia au fost aduși acasă

Publicat

pe

Doi bărbați din Republica Moldova care au decedat în accidentul rutier din regiunea Kaluga au fost aduși acasă în această noapte. Un grup de ofițeri al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI în comun cu rudele au escortat sicriele celor doi bărbați.

Specialiștii IGSU au perfectat toate actele necesare de repatriere a corpurilor neînsuflețite.  Astăzi noaptea la ora 01.30 salvatorii IGSU au trecut frontiera Republicii Moldova în punctul vamal Palanca. Corpurile neînsuflețite vor fi înmormântate în localitatea de baștină din satul Țărăncuța, raionul Cantemir.

Amintim că în urma accidentului rutier produs pe data de 28 ianuarie în regiunea Kaluga au decedat doi bărbați în vârstă de 36 de ani și 28 de ani și o femeie în vârstă de 30 de ani.

La decizia rudelor femeia va fi înmormântată în Federația Rusă.

Un alt bărbat care a primit traumatisme în urma accidentului va ajunge azi seara în Republica Moldova cu trenul Moscova – Chișinău.

Bărbatul este monitorizat pe parcursul drumului de un specialist al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un șofer vitezoman a ajuns cu mașina într-o casă din Cimișlia// FOTO

Publicat

pe

De către

Un tânăr de 19 ani, locuitor al satului Horești, raionul Ialoveni, aflat la volanul unui Renault, a ajuns cu mașina într-o casă din Cimișlia. Aceasta după ce a încercat să scape de agenții de patrulare, care l-au oprit pentru că se deplasa cu viteză excesivă.

Tânărul a fost observat de radarul Inspectoratului Național de Patrulare deplasându-se cu 77 km/h pe strada Cetatea Albă din Cimișlia.

Imediat, inspectorii de patrulare l-au somat să stopeze, însă acesta a ignorat cerințele polițiștilor. Din cauza vitezei, șoferul a pierdut controlul volanului, astfel mașina a ajuns într-o casă.

Șoferul a fost transportat la spital. Întrebat de ce a refuzat să oprească, acesta a spus că nu deține permis de conducere.

Astfel, pe lângă pagubele pe care trebuie să le plătească, tânărul mai riscă o amendă.

Depășirea limitei de viteză pe sectorul de drum se sancționează cu amendă de până la 900 de lei, cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Citește mai departe

Social

O moldoveancă de 18 ani sechestrată într-un apartament din Turcia și obligată să se prostitueze

Publicat

pe

De către

Un membru al unui grup criminal organizat va fi trimis în judecată pentru trafic de ființe umane. Acesta a identificat, prin intermediul unei reţele de socializare. o tânără, în vârstă de 18 ani, care a fost obligată să presteze servicii sexuale contra plată în Turcia.

După ce a aflat despre situaţia economică grea în care se află tânăra, făptuitorul i-ar fi propus tinerei angajarea la un post de muncă în calitate de dansatoare într-un club de noapte pe teritoriul Turciei.

În continuare, atribuțiile activității infracționale au fost preluate de alți membri ai grupului. Ei au suportat cheltuielile legate de perfectarea de urgență a pașaportului și procurarea biletelor de avion spre ţara de destinaţie.

Ajungând în orașul Istanbul, Turcia, victima a fost întâlnită de către alți membri ai grupului criminal organizat, care au transportat-o într-un apartament din orașul Marmaris, Turcia.

Tânăra a fost privată de dreptul de a se deplasa liber, fiind supusă exploatării sexuale pentru restituirea unei pretinse datorii legate de cheltuielile de transport.

Acesteia i s-a permis să revină în Republica Moldova doar după ce a aflat despre decesul mamei sale.

Pentru fapta comisă făptuitorul riscă până la 20 de ani de pedeapsă cu închisoarea.

Cauza penală în privinţa celorlalţi membri ai grupului criminal organizat a fost expediată anterior în instanţa de judecată, aflându-se în proces de examinare.

Citește mai departe

Social

Republica Moldova pe locul 122 în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2017

Publicat

pe

De către

În 2017, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 31 puncte, plasându-se pe locul 122 din 180 ţări incluse în clasament (pentru comparaţie, în 2016, scorul indicelui a fost de 30 puncte, locul – 123 din 176 ţări). În acest clasament, Georgia se află pe locul 46, România – 59, Ucraina – 130, iar Rusia – pe locul 135.

Indicele Percepției Corupției pentru anul 2017 (IPC 2017) a fost lansat de Transparency International astăzi, 21 februarie, la Berlin.

Transparency International Moldova menționează  că deși în 2017 au fost adoptate unele legi menite să consolideze cadrul instituţional de combatere a corupţiei, în speţă, a corupţiei la nivel înalt şi spălării banilor, punerea lor în aplicare întârzie. Nu a fost asigurată funcţionalitatea Autorităţii Naţionale de Integritate, compromiţând aplicarea politicii de verificare a averilor şi intereselor personale. Pare a fi nefuncţională şi Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale.

Deşi aproape un an în urmă a fost adoptată Strategia Naţională de Integritate şi Anticorupţie, până acum nu a fost iniţiată monitorizarea implementării acesteia.

De asemenea, potrivit organizției, în 2017 s-au înteţit încercările guvernanţilor de a compromite procesele de prevenire şi combatere a corupţiei, de a legaliza mijloacele de provenienţă frauduloasă şi libera de răspundere penală pentru infracţiuni din domeniul bancar, asigurări şi piaţa de capital. Printre ele – aşa numitul proiect de lege privind „liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală”, reglementările privind oferirea cetăţeniei RM contra pretinse investiţii în valori mobiliare de stat şi piaţa imobiliară, iniţiativa de cedare de către BNM a valorilor mobiliare de stat unor investitori care ar putea avea reputaţie dubioasă, proiectul contradictoriu privind „decriminalizarea infracţiunilor economice”.

Transparency International Moldova mai arată că guvernanţii nu au întreprins măsuri reale pentru a trage la răspundere persoanele implicate în furtul miliardului din sistemul bancar şi oficialii care au admis frauda; a continuat persecutarea activiştilor civici, avertizorilor de integritate, avocaţilor şi judecătorilor.

În plus, s-au desfăşurat în continuare procese judiciare de rezonanţă cu uşile închise; s-a amplificat practica iniţierii dosarelor politice contra oponenţilor la nivel local; s-a abuzat de prevederile legii privind protecţia datelor cu caracter personal pentru a îngrădi accesul la informaţiile de interes public; s-au încălcat rigorile transparenţei decizionale; cadrul legal electoral a fost ajustat în interesul partidului de la guvernare.

Aceste practici vorbesc nu atât despre corupţia uzuală reflectată în Indicele Percepţiei Corupţiei, cât despre corupţia la cel mai înalt nivel, inclusiv corupţia politică, care a condus la capturarea statului.

“Având în vedere amploarea practicilor enunţate, Transparency International-Moldova face apel la instituţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare să ia atitudine faţă de evoluţiile din Republica Moldova, să se disocieze de factorii de decizie care au compromis parcursul European, spulberând speranţele populaţiei la o dezvoltare democratică, bazată pe supremaţia legii şi concurenţa liberă, aplicând acestora treptat sancţiuni personalizate”, mai declară organizația.

De notat că în fruntea clasamentului se situează Noua Zeelandă și Danemarca, cu un scor de 89 și, respectiv, 88 de puncte. La celălalt pol se află Siria, Sudanul de Sud şi Somalia, cu scoruri de 14, 12 și, respectiv, 9 puncte.

.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social11 minute în urmă

Un șofer vitezoman a ajuns cu mașina într-o casă din Cimișlia// FOTO

Un tânăr de 19 ani, locuitor al satului Horești, raionul Ialoveni, aflat la volanul unui Renault, a ajuns cu mașina...

Social35 de minute în urmă

O moldoveancă de 18 ani sechestrată într-un apartament din Turcia și obligată să se prostitueze

Un membru al unui grup criminal organizat va fi trimis în judecată pentru trafic de ființe umane. Acesta a identificat,...

Social1 oră în urmă

Republica Moldova pe locul 122 în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2017

În 2017, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 31 puncte, plasându-se pe locul 122 din 180 ţări...

Justiție2 ore în urmă

Un bărbat din Taraclia, condamnat la 17 ani de detenție. A încercat să violeze o minoră

Un locuitor al raionului Taraclia a fost condamnat la 17 ani privaţiune de libertate pentru tentativă de viol şi acţiuni...

Social2 ore în urmă

Directorul Institutului Oncologic urmează să-l suspende pe medicul urolog, care a cerut 7000 lei de la un pacient incurabil

Procurorii au cerut directorulu Institutului Oncologic să-l suspende provizoriu din funcţie pe medicul urolog, reţinut săptămâna trecută de CNA şi...

Social15 ore în urmă

Tragic! Patru persoane au fost găsite moarte într-o locuință din Bălți

O familie formată din patru persoane a fost găsită moartă în propria locuință în seara de 20 februarie în orașul...

Politică16 ore în urmă

Andrian Candu: Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova apar amenințări că vine iarna

Ca să trecem prin toate transformările în fiecare domeniu trebuie ca fiecare dintre noi, fiecare cetățean, să înțeleagă că de...

Advertisement

Opinii