Moldovenii, confuzi la hotarul cu UE: “Se încurcă în declarații”

La patru luni de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE, 69 de cetăţeni moldoveni, deţinători de paşapoarte biometrice, nu le-a fost permisă intrarea în comunitate pe motiv că nu au îndeplinit condiţiile de intrare în Uniunea Europeană, arată datele prezentate azi de Poliția de Frontieră.

Potrivit responsabililor instituției, cel mai des aceștia sunt întorși de la frontieră fie pentru că nu își pot justifica plecarea, fie că se încurcă în propriile declarații. “Deseori, cetățenii nu își pot argumenta plecarea. De asemenea, aceștia nu dețin suma de bani necesară pentru ședere în statul UE, rezervarea sau biletul tur-retur. În cazul în care este vorba de vizită, nu cunosc persoana și adresa exactă a acesteia, astfel ei sunt suspectați că merg într-un stat european să muncească”, a declarat pentru Moldova.ORG ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.

Totuși, continuă ea, aceasta nu înseamnă că respectivii nu își pot relua călătoria. “Odată întorși de la frontieră, cetățenii nu primesc vreo interdicție. Ei pot merge acasă, își pregătest pachetul de documente necesar pentru călătorie și pot reveni oricând”, a precizat ofițerul de presă.

În context, Poliția de Frontieră recomandă cu strictețe cetățenilor să consulte toată informația disponibilă înainte de plecare. Cetățenii pot găsi ghidul de călătorie în UE pe site-ul instituției sau pot să sune la linia fierbinte pentru mai multe informații. De asemenea, ei pot merge direct la departamentul instituției unde vor fi consultați în acest sens. Cei care merg cu copii minori nu trebuie să uite de procură.

Din luna aprilie până în prezent, 201 714 de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au plecat în UE fără vize. Din numărul total, 109 857 au ieșit din țară prin punctele de trecere de la frontiera moldo-română și Aeroportul Internațional Chișinău prezentând pașapoarte biometrice noi, care nu conțineau vize și nici nu aveau alte documente de călătorie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.