Moldovenii care muncesc legal în Italia ar putea primi pensii

Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de pensionare, ar putea beneficia de pensie din acest stat. Republica Moldova va începe negocierea unui proiect de Acord privind stabilirea și exportul prestațiilor de asigurări sociale cu Republica Italiană.

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de astăzi, un proiect în acest sens.

Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova.  Aceasta se referă la cei care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Italiană, la atingerea vârstei de pensionare vor beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale,  iar  membrii familiei vor fi asigurați în caz de deces al întreținătorului. Vor beneficia de pensii și alte prestații doar persoanele care au plătit contribuții de asigurări sociale de stat în țara în care sunt angajate.
Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Aceasta va fi transferată în statul de domiciliu al persoanei.
Proiectul Acordului  urmează să treacă toate etapele și procedurile interne aferente semnării, ratificării și punerii în vigoare a unui tratat.
Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 13 state, 11 dintre care sunt aplicate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.