Connect with us

Social

Moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din acest stat

Publicat

pe

Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia, ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din acest stat. La Roma a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului de Acord în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană.

Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care acesta își are domiciliu sau reședința.

Plățile se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte a Acordului, după finalizarea negocierilor, semnarea Acordului și intrarea acestuia în vigoare.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Nelea Rusu a subliniat importanța acestui acord pentru asigurarea drepturilor sociale a cetățenilor Republicii Moldova și impactul pozitiv al acestuia asupra bunăstării persoanelor, menționând că acesta va motiva cetățenii țării noastre să activeze în sectorul formal și va crea condiții favorabile pentru reîntoarcerea acestora în Republica Moldova.

Din componența delegației oficiale a Republicii Moldova, condusă de secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europen și Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

De asemenea, la negocieri a participat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Italiană, Stela Stîngaci și reprezentanți ai ambasadei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Sănătate

Programul „Sănătate fără hotare”: Medpark oferă servicii complexe pentru tratarea pacienților cu diagnostice complicate

Publicat

pe

De către

Prin programul „Sănătate fără hotare – tratamentul cazurilor grave în țară și străinătate”, pacienții grav bolnavi (în special cei cu afecțiuni oncologice, cardiologice și neurologice) au acces la servicii medicale complexe și de cea mai înaltă calitate. Până nu demult, unele servicii medicale nefiind accesibile în țară, pacienții erau nevoiți să se deplaseze în străinătate, pentru a beneficia de un tratament la cel mai înalt nivel. Acum Medpark pune la dispoziția pacienților cu diagnostice complicate soluții complexe de sănătate. În colaborare cu spitalele de top externe, Medpark va oferi pacienților expertiza medicilor locali și internaționali, precum și tehnologii de ultimă generație pentru investigații și tratamente complexe, acasă și peste hotare. Detalii despre proiectul care este o premieră pentru sectorul medical privat din Moldova oferă Olga Șchiopu, Director General Medpark.

  • Cum a fost conceput proiectul „Sănătate fără hotare”?

Olga Şchiopu: Este un proiect pe care l-am dezvoltat treptat. Totul a pornit de la acele cazuri medicale, în care nu am putut să le fim de ajutor pacienților în volum deplin, având la dispoziție capacitățile și tehnologiile existente. Şi pentru că nu este etic să le spunem pacienţilor: „Va trebui să rezolvați această problemă desinestătător”, am căutat soluţii.

Ne-am organizat și am lansat un serviciu cu o abordare unică, pentru ca să ne putem asuma responsabilitatea de a gestiona cazuri complicate, ca să putem avea grijă de acești pacienți pe parcursul întregului proces: de la stabilirea diagnosticului și până la încheierea tratamentului.

Deseori tratamentul în cazurile grave este de lungă durată, poate fi vorba chiar de ani. Pentru unele etape de tratament este necesară deplasarea în afara țării. Pacienții care au trecut prin astfel de situații știu foarte bine cât de frustrant este să mergi în străinătate, într-un mediu absolut străin, unde nu cunoști pe nimeni, unde este o altă cultură, alte obiceiuri, unde nu ai niciun umăr care să te sprijine. Din cauza acestei frustrări povara psihologică devine și mai mare pentru pacient, care este deja debusolat, pentru că se confruntă cu probleme de sănătate grave.

Noi vrem să scutim pacientul de acea stare de anxietate, de neliniște, de neînțelegere a ceea ce se întâmplă atunci când pleacă în străinătate pentru unele proceduri medicale, asumându-ne în totalitate aceste griji.

  • Într-adevăr, este o abordare unică, cel puțin în țara noastră… Probabil că nu a fost ușor să lansaţi un serviciu atât de complex şi să găsiţi parteneri.

Olga Şchiopu: Medpark este un spital matur, avem 8 ani de activitate în spate. Noi avem stabilite sisteme de calitate în instituție, noi înțelegem ce înseamnă calitate, ce înseamnă responsabilitate din partea unei instituții medicale, am ales parteneri care ne corespund nouă, ca valori, ca ideologie, ca atitudine față de pacient, ca respect față de demnitatea pacientului. Am ales aşa cum am fi ales pentru apropiații și rudele noastre. Primul nostru partener extern este spitalul din Turcia „Anadolu John Hopkins”. Continuăm stabilirea parteneriatelor cu alte spitale de referinţă.

Programul „Sănătate fără hotare” nu este o simplă direcţionare a pacientului către spitalele din afara țării. Este un concept complex. În primul rând, tot ce poate fi făcut în ţară – facem aici, pentru a diminua eventualele cheltuieli şi deplasări.

Iar atunci când un pacient pleacă în afara ţării, de el au grijă 2 persoane: un administrator de program, care gestionează şi oferă suport pentru întreaga logistică în cadrul deplasării și un coordonator medical, care monitorizează toate aspectele medicale.

Administratorul programului este în legătură permanentă atât cu pacientul şi familia sa, cât și cu spitalul-gazdă, cu tot personalul implicat de acolo. Iar toată circulația de informație are loc online, în regim continuu, fiind oferite răspunsuri la toate întrebările şi situaţiile posibile.

Vreau să subliniez că echipa medicală dedicată este formată la noi, la Medpark. Este vorba de specialiști foarte bine pregătiți, care în cadrul instituției noastre au lucrat pe parcursul multor ani anume cu aşa gen de cazuri complexe, multidisciplinare, care au stabilit diagnosticuri diferențiate dintre cele mai dificile. Deci de acum încolo, acești medici au acces la instrumente și mai sofisticate, într-un fel, le-am dat în calitate de instrumente resursele instituțiilor medicale de top din afara țării.

Pentru că noi suntem la curent cu tot ce se întâmplă cu pacientul, putem să intervenim oricând. Pacientul are senzația că se află tot în Medpark, că este tratat tot de acel medic care l-a evaluat, i-a stabilit diagnosticul, care a mers cu el până la această etapă și care continuă să-i fie alături, doar că nu fizic. Orice complicație, situație, orice întrebare care intervine – pacientul are cui o adresa și știe că are un umăr de nădejde. Este important.

  • Pacienților cu ce tipuri de boli este destinat programul „Sănătate fără hotare”? 

Olga Șchiopu: Când vorbim de diagnostice grave, ne referim la afecțiunile cardiologice, neurologice, dar, de cele mai dese ori este vorba de oncologie. Majoritatea pacienților moldoveni care merg să se trateze înafara țării sunt pacienți oncologici. La ora actuală, nicio instituție privată din Moldova nu poate oferi tratament oncologic fiindcă nu există un cadru legislativ în acest sens, el încă nu a fost elaborat. Noi, spitalul Medpark, am făcut primul pas: am introdus în lista de servicii prestate o investigație importantă pentru pacienții care suferă de cancer, și anume Tomografia Computerizată prin emisie de pozitroni (PET-CT).

Este o investigaţie absolut necesară pentru diagnosticarea patologiei oncologice și pentru monitorizarea eficienței tratamentului anticancer. Până acum, pacienții oncologici erau nevoiţi să meargă peste hotare pentru a o efectua, deci în Republica Moldova această procedură poate fi făcută doar la Medpark. În prezent încă nu putem oferi, din păcate, servicii de radioterapie și chimioterapie specializate, dar uite că datorită programului „Sănătate fără hotare” și ele devin accesibile pentru pacienții noștri.

Prognozăm că patologiile oncologice vor constitui 80% din totalul de pacienți care se vor adresa la Medpark în cadrul acestui program, dar nu excludem și alte patologii rare, cele care se întânesc cu o frecvență 1: 100 000 și care nu pot fi tratate într-o țară mică, ca Moldova. Spitalul Internațional Medpark va avea grijă de situația medicală complicată în care vă aflați dumneavoastră sau apropiații dumneavoastră!

Citește mai departe

Social

Mama pregătea cina, iar feciorul a scăpat termometrul în cratiţă. O familie din Donduşeni s-a intoxicat cu vapori de mercur

Publicat

pe

De către

O familie din Donduşeni a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-a intoxicat cu vapori de mercur. Incidentul a avut loc, acum câteva zile, în satul Horodişte.

În timp ce mama pregătea cina, unul dintre feciori se juca cu un termometru, pe care din neatenţie l-a scăpat în cratiţă, scrie Canal3.

Atunci, când tatăl a scos termometrul din vas, nu a observat că acesta era deteriorat, iar mercurul a nimerit în mâncare.

A doua zi, membrii familiei au solicitat ajutorul medicilor, acuzând dureri.

Sursa citată precizează că atât părinţii, cât şi cei doi băieţi, se află în afara oricărui pericol.

Despre termometrele clasice se ştie că funcţionează pe bază de mercur, acest fiind un element chimic care, atunci când se evaporă, emană foarte multe toxine. Un termometru obişnuit conţine aproximativ 3 grame de mercur şi, deşi cantitatea poate părea inofensivă, poate să fie periculoasă pentru sănătatea umană.

Dacă se ajunge în situaţia în care termometrul s-a spart, camera în care a avut loc incidentul trebuie aerisită imediat, cu foarte multă grijă, în aşa fel încât vaporii toxici să nu se răspândească în jur.

Citește mai departe

Social

Doi tineri din România și Federația Rusă, depistați pe malul râului Prut

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră din Sculeni au depistat doi tineri din România și Federația Rusă, pe malul râului Prut, care nu-și puteau justifica prezența la frontieră. Tinerii au fost reținuți la o diferență de câteva ore.

Primul ca a fost înregistrat, în jurul orei 15:00, când patrula de la punctul de trecere Sculeni a observat o persoană care venea în fugă, pe pod, dinspre România. La intrarea în punctul de trecere, lângă barieră, bărbatul a fost oprit și supus verificării.

Acesta nu deținea niciun document de identitate și prezenta un comportament neadecvat. Din spusele lui s-a aflat că este cetățean al României de 38 de ani, fapt confirmat ulterior de colegii români.

Totodată, ca urmare a schimbului de informații și date pe caz între responsabilii de frontieră moldo-române, s-a stabilit că cetățeanul a trecut ilegal frontiera de stat, prin ocolirea punctul de trecere Sculeni (România). Tânărul a fost deferit Poliției de Frontieră Române.

Cetățeanul Federației Ruse a fost reținut pe malul râului Prut, în timp ce cerceta împrejurimile. Către ora 16:30, la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Sculeni a parvenit o sesizare din partea populației locale privind prezența în localitate a unui cetățean străin care se interesează de traseul spre frontieră.

Operativ, mai multe patrule au fost concentrate pe perimetrul de frontieră din responsabilitate. Drept urmare, pe malul Prutului a fost identificat cetățeanul Federației Ruse de 38 de ani.  Acesta a reușit să demonstreze că nu avea intenția de a trece ilegal hotarul moldo-român, prin prezentarea înregistrării sale la una din rutele aeriene. u toate acestea, el a fost cercetat contravențional pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, conform art. 332 CC al RM.

Bărbatul a declarat că era în apropiere și din simplă curiozitate s-a deplasat spre râul Prut, neștiind că aflarea în zonă se permite doar cu avizul Poliției de Frontieră.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com