Connect with us

Social

Moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din acest stat

Publicat

pe

Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia, ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din acest stat. La Roma a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului de Acord în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană.

Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care acesta își are domiciliu sau reședința.

Plățile se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte a Acordului, după finalizarea negocierilor, semnarea Acordului și intrarea acestuia în vigoare.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Nelea Rusu a subliniat importanța acestui acord pentru asigurarea drepturilor sociale a cetățenilor Republicii Moldova și impactul pozitiv al acestuia asupra bunăstării persoanelor, menționând că acesta va motiva cetățenii țării noastre să activeze în sectorul formal și va crea condiții favorabile pentru reîntoarcerea acestora în Republica Moldova.

Din componența delegației oficiale a Republicii Moldova, condusă de secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europen și Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

De asemenea, la negocieri a participat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Italiană, Stela Stîngaci și reprezentanți ai ambasadei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Prevenirea și combaterea corupției în rândul polițiștilor se va face în baza unui nou plan de acțiuni

Publicat

pe

De către

Prevenirea și combaterea corupției în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se va face în baza unui nou plan de acțiuni. Documentul, aprobat de Guvern, conține peste 40 de măsuri pentru creșterea nivelului de integritate în cadrul MAI.

Între acestea – efectuarea verificărilor inopinate ale angajaților și sancționarea acestora în caz de încălcare a exigențelor de integritate, implementarea managementului riscurilor de corupție, aplicarea în cadrul sistemelor informaționale a noilor cerințe de securitate pentru prevenirea riscurilor de denaturare a informațiilor.

De asemenea, vor fi organizate instruiri de profil pentru angajați și vor fi elaborate programe de studii în domeniul integrității pentru instituțiile de învățământ ale MAI.

Mecanismul de angajare și promovare a funcționarilor pe bază de merit și de integritate profesională va fi eficientizat, va fi încurajată denunțarea manifestărilor de corupție și va fi asigurată protecția avertizorilor de integritate. Totodată, va fi examinată posibilitatea de a presta serviciile MAI prin intermediul ghișeelor unice și online.

Alte măsuri vizează asigurarea transparenţei în procesul de promovare a actelor normative și de administrare a patrimoniului public şi a asistenţei externe.

Pentru a gestiona eficient provocările privind corupţia, precum şi pentru constituirea unui sistem unitar şi coerent de asigurare a integrităţii instituţionale şi profesionale, în cadrul MAI a fost creat Serviciul protecţie internă și anticorupţie.

Pe parcursul anului 2017, a fost perfecționat cadrul normativ în domeniu, a fost implementată supravegherea video a activităţii echipajelor poliției de patrulare şi a fost aprobat mecanismul de stimulare financiară a angajaţilor, în mărime de 25 la sută din suma amenzilor încasate.

Citește mai departe

Diverse

Opt camioane au transportat ajutoare umanitare din Marea Britanie pentru copiii din Moldova

Publicat

pe

De către

Opt camioane cu ajutoare umanitare din Marea Britanie au sosit în Republica Moldova. Ajutoarele umanitare sunt destinate copiilor de la Centrul de zi pentru copii cu dizabiități „Phoenix” din orașul Râșcani și copiilor de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv și au ajuns în țara noastră grație Asociației „Moldova-AID”, fondatorul căreia este Victoria Dunford, reprezentantă a diasporei noastre din Marea Britanie și a Asociației britanice CHUWA (Comunication Workers Union Humanitarian Aid).

Primele ajutoare umanitare s-au îndreptat către copiii de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv. Cei 513 elevi ai Liceului au rămas încântați de darurile primite, fapt pentru care au organizat și un program artistic deosebit pentru oaspeții din Marea Britanie.

Șefa Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat Olga Coptu a apreciat efortul de implicare în acest act de binefacere al conaționalei noastre Victoria Dunford și a lui Vlad Trofim, fost elev al Liceului, actualmente stabilit în Anglia, menționând că BRD susține membrii diasporei care vor să organizeze sau să desfășoare diverse activități în Republica Moldova.

Totodată, șefa BRD a adus mulțumiri atât Asociațiior care au contribuit la aducerea ajutoarelor umanitare.

La rândul său, Victoria Dunford a ținut să le mulțumească colegilor ei pentru colaborare și BRD-ului pentru susținere la realizarea acestei misiuni, subliniind că este imposibil să faci orice fără o echipă și fără încrederea oamenilor.

„Am format „Mad-AID” ca să ajutăm și ne reușește datorită donatorilor, instituțiilor publice care ne oferă suport. Este o muncă enormă”, a afirmat Victoria Dunford.

Către final, reprezentata diasporei noastre din Marea Britanie, le-a spus copiilor de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv că totul e posibil în viață, subliniind că trebuie să viseze,  să știe ce-și doresc și să muncească.

Asociația „Moldova-AID” a fost creată în parteneriat și cu suportul financiar al „MAD-Aid Limited” din Marea Britanie, având scopul de a distribui echipamente mediacale, ecipamente și tehnologii specializate de reabilitare, scaune cu rotile și ajutoare umanitare colectate în marea Britanie.

În perioada 2013-2017, în țara noastră au fost aduse și distribuite zeci de camioane cu ajutoare umanitare la spitale, case de copii, cetățeni etc. Începând cu anul 2015, Asociația „Moldova-AID” colaborează cu Asociația britanică CHUWA. Membrii CHUWA sunt angajați ai Rețelelor de Comunicații ale Regatului Unit, care în timpul liber distribuie în toată Europa ajutoare umaitare cu mașinile puse la dispoziție de Royal Mail (Poșta Regală).

Citește mai departe

Social

Prima avocată a campaniei „Poporul gândește”: „Ilan Șor are o echipă bună, care știe cum să manipuleze”

Publicat

pe

„Maia Sandu are 50 de ani și operații plastice”. Astfel de zvonuri circulă prin satul Tudora, raionul Ștefan Vodă. Mai mult, unul dintre locuitori este convins că a învățat împreună cu politiciana la același colegiu, în anul 1972. Despre asta ne-a povestit Natalia Rusu, o femeie de 61 de ani, care a devenit între timp avocată anti-propagandă, în cadrul campaniei Moldova.org „Poporul gândește”. Femeia a încercat să-l convingă pe consăteanul său că așa ceva este imposibil arătându-i fotografia Maiei Sandu și datele ei biografice, însă fără rost.

***

Ne-am întâlnit într-un spațiu de coworking (lucru în comun) de la Botanica. Natalia Ursu vine zilnic aici, deși locuiește la Orhei. Pentru că de profesie este matematiciană și, timp de 10 ani, a deținut un Internet cafe din Orhei, copiii Nataliei s-au îndreptat spre același domeniu. Astfel, anul precedent, fiul acesteia a deschis spațiul de coworking.

„Internet cafe-ul a activat până în 2010. Pe urmă, când am văzut că afacerea nu mai funcționează, am închis-o. Majoritatea și-au cumpărat computere acasă”, a constatat Natalia, urmând calea străinătății pentru următorii opt ani. Când își amintește de trecut, vocea îi tremură ușor. Peste hotare nu a lucrat în calitate de matematiciană, ci de îngrijitoare. „Asta a fost situația. Nu mai mergea deloc. Nu mai știam ce să facem, luam un credit peste altul”, povestește femeia care a revenit recent din Italia, de la copii.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice (aprilie-mai 2018),
77% dintre respondenți se informează în primul și al doilea rând de la televiziuni,

Posturile TV cu acoperire națională: Moldova 1, Prime, Canal 2, Canal 3, Publika

Natalia Ursu se mai duce uneori în Tudora, satul de baștină, ca să-și potolească dorul. Însă de câte ori revine acolo, se lovește de situații care o pun pe gânduri. Cu pauze lungi, semn că a analizat mult timp ce se întâmplă acolo, Natalia își rezumă gândul: „Oamenii sunt foarte naivi și cred în toate ziarele roșii care se aruncă peste gard. Ei nu știu ce se face în țară, pentru că atunci când vin alegerile, ei nu știu cu cine să voteze”.  Totuși, ea nu renunță și, de fiecare dată, recomandă tuturor să nu creadă în cele spuse de către politicieni și presă.

„Indiferent ce ați citi, ce ați auzi, deodată puneți semnul întrebării și nu credeți apriori, nu credeți ca într-o axiomă.”

„Orheiul nostru s-a vândut pentru niște crupe…”

Potrivit ei, oamenii l-au votat pe Igor Dodon și susțin socialiștii pentru că sunt influențați de propaganda rusească. „Foarte mulți cetățeni lucrează în Federația Rusă. Ei urmăresc televiziunea rusă. Chiar nepotul meu, când a venit de acolo, era încărcat cu emoții negative și era împotriva tuturor. Propaganda rusească influențează tare mințile”, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a decis să devină mesager al anti-propagandei.

De asemenea, Natalia Ursu urmărește îndeaproape activitatea lui Ilan Șor, precum și ce se întâmplă în Orhei, orașul în care locuiește. Potrivit ei, primarul are „o echipă bună”, care știe cum să manipuleze cu oamenii, de aceea, pe pagina de Facebook a primăriei, toate știrile sunt pozitive și primarul este lăudat. „Orheiul nostru s-a vândut pentru niște crupe din magazinele sociale. Asta a fost un șoc. Știți cum e cârnăciorul cela care l-a dat gratis la o sărbătoare? E vișinica de pe tort, iar tortul este format din concerte, magazine sociale… Metaforic vorbind, ți-a dat o pâine, dar și un drapel mic cu scopul de a-și face imagine lui și partidului”, explică Ursu.

„Prețurile cresc și viața este foarte scumpă. Poporul este în depresie. Nimeni nu crede că va fi mai bine și nimeni nu vede nicio ieșire. Oamenii nu cred în viitor și nici într-o forță politică. Mai vine un partid cu daruri de 100 de lei sau cu un litru de ulei. Cetățenii, mulțumiți spun: „Măi, măcar asta ne-a dat, dar de la altul nu mai văd nimic”. Așa se lasă manipulați.”

Conform spuselor femeii, oamenii știu că procurorii își construiesc vile cu multe etaje, că deputații au luat credite și nu le-au mai întors, dar nu analizează această informație în contextul prețurilor, calității drumurilor și altor servicii pentru populație. „Asta e problema. Aleșii poporului și-au făcut casă, vilă sau mai trebuie să-și construiască câte ceva. Dar tu muncești și tu le plătești lor viața ceea frumoasă, dar ei nu-și fac datoria. Tu i-ai ales și pe urmă tu nu o să ai ce mânca”.

Natalia Ursu este prima avocată a campaniei „Poporul gândește” care îndeamnă oamenii să chibzuiască și să nu ia totul de-a gata, ca un adevăr absolut.

Persoanele interesate de a participa în această campanie sau care doresc să ne sugereze candidați potriviți, ne pot scrie pe mailul [email protected] sau ne pot apela la numărul de telefon +373 78202961.

Citește mai departe