Moldoveanul Vladislav Dohotaru a fost mutat din închisoarea din Donețk, controlată de separatiști

Cetățeanul moldovean, Vladislav Dohotaru, care mai bine de un an s-a aflat în custodia structurilor separatiste din Donețk, fost transmis în custodia autorităților constituționale ale Ucrainei, anunță Asociația Promo-LEX.

Grație implicării Oficiului Împuternicitului pentru Drepturile Omului din Ucraina, la inițiativa Promo-LEX, au fost depuse eforturi pentru asigurarea respectării drepturilor și libertăților sale fundamentale și garantarea unui proces echitabil. Astfel, după mai bine de cinci luni, a fost obținută transportarea lui Vladislav Dohotaru din orașul Donețk în orașul Mariupol.

Potrivit lui Dumitru Sliusarenco, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX: “La moment este important să ne asigurăm că toate procedurile legale sunt respectate, că rudele și apropiații au acces la întrevederi cu acesta și îi este acordată asistența necesară. De asemenea, urmează să inițiem procedurile prin care V. Dohotaru ar putea fi transferat în Republica Moldova.”

Vladislav Dohotaru este originar din satul Ţipleşti, raionul Sângerei, și era șofer de curse internaționale. Pe 30 martie 2014, a fost împlicat într-un accident rutier în regiunea Novoazovsk, satul Lebedinskoye. Accidentul s-a soldat cu decesul și rănirea mai multor persoane.

Fiind grav rănit, acesta a fost tratat într-un spital din Mariupol, pe numele lui a fost deschis un dosar penal. După ameliorarea stării de sănătate, V. Dohotaru a fost transferat într-un izolator din or. Doneșk, la acel moment aflat sub juristidția autorităților constituționale ale Ucrainei.

În urma evenimentelor din Ucraina și pierderea controlului asupra acestei regiuni, nimeni din rude și apropiați nu au mai avut informații sau contact cu acesta. Mai mult decât atât, fiului i-a fost refuzat accesul în regiune atunci când a încercat să îl caute sau să îl viziteze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.