Moldovean programator la AT&T: IT-ul este un domeniu cu foarte multe posibilități

IMG_0194După absolvirea școlii medii din Criuleni, Alexandru Prodan a urmat un liceu cu profil economic în Bacău, unde s-a remarcat la olimpiadele de matematică și contabilitate. În 2000, povestește Alexandru, oscila între opțiunea de a alege politologia și informatica, iar după ce a analizat toate riscurile și avantajele, a urmat cinci ani de studiu la specializarea Calculatoare a Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava.

După ce a activat în mai multe companii europene, Alexandru s-a mutat în SUA unde lucrează pentru giganticul american de telecomunicații AT&T.

“Primul job nu a fost în IT. Am început în calitate de facturist, iar la două luni am fost promovat la casier, apoi administrator a cinci magazine de mobilă din mai multe orașe din România. Ceea ce făceam avea legătură cu cunoștințele de programare, am reușit să recuperez mai multe sume importante pentru firma la care lucram”, povestește aceste despre primul său loc de muncă din anii de studenție.

În 2006, povestește Alexandru, a fost invitat să se alăture celei mai importante companii de software pentru companiile de telecomunicații. “Deși deja aveam viza pentru a pleca în SUA, am dat curs acestei invitații. Astfel mutarea în SUA a fost amânată. În cadrul aceleiași companii am activat si am călătorit foarte mult. Am produs proiecte pentru companii de telecomunicații cu nume cunoscute în SUA, Europa, Asia de Sud Est , America de Sud”, spune acesta.

În 2014 decide să meargă în SUA, fiind angajat de AT&T, unde face biling software, comerț electronic, data mining și activation services. “Mă bucur că prima activare de servicii LTE în Sprint SUA a fost făcută de codul scris de mine”, spune zâmbind acesta.

Întrebat cum ar putea statul Republica Moldova să încurajeze mai mult sectorul IT și cum pot fi atrași mai mulți investitori străini în acest domeniu, Alexandru spune că problema cheie este Justiția.

“Funcționarea justiției, înființarea Curții pentru tranzacții mici, reglementarea drepturilor de autor, simplificarea procedurilor de înregistrare a drepturilor de autor, implementarea legislației cu privire la semnătura electronică, guvernarea electronică, eliminarea guvernării prin documente de hârtie și înlocuirea guvernării prin e-mail după modelul funcționării corporațiilor private. Justiție eficientă, într-un cuvânt. În SUA ședinta nu se încheie pană se ia o decizie. Da, ședința poate dura și două saptamâni, dar după aceasta totul este arbitrat. În Moldova procesele în justiție sunt interminabile, hotărârile se amâna, permițând ilegalităților sa persiste în sistem până la luarea unei decizii – fapt puțin probabil, iar atunci când se ia o decizie, aceasta nu mai este relevantă”, opiniază Alexandru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.