Moldovean la Google: Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică pentru a atrage investitori în domeniul IT

Dumitru Codreanu a absolvit liceul moldo-turc “Orizont” din Chișinău, a câștigat numeroase olimpiade naționale și internaționale, a studiat matematica și informatica la București, iar acum se regăsește în echipa Google din Elveția.

Liceul moldo-turc, un “cuib” de olimpici

Dumitru spune că faptul că a studiat la liceul moldo-turc a fost decisiv pentru cariera sa. “Succesul liceului Moldo-Turc, în special la olimpiade se explică prin câțiva factori. În primul rând, sunt orele suplimentare de pregatire pentru olimpiade cu profesori specializați. În al doilea rând, este atragerea elevilor care deja au succese la olimpiade din clasele mai mici, 6-8. Acești elevi, având deja o bază solida, vor beneficia la maxim de orele pentru olimpiadă. În al treilea rând, este încurajarea elevilor care nu au fost la olimpiade până acum, să participe la ore aprofundate pentru olimpiadă. Unii elevi au talent nativ pentru anumite discipline și, fiind ajutați de profesori și elevi olimpici, foarte des ajung sa ia locuri importante la olimpiade republicane. Nu toți elevii olimpici din liceul Moldo-Turc au fost olimpici înainte de a intra la liceu. Foarte mulți au fost formați de la zero în cadrul liceului”, explică tânărul.

“Nu e mare folozofie să lucrezi la Google”

Dumitru lucrează deja al treilea an la Google și spune că nu a fost deloc greu să obțină acest job. “Companii mari ca Google sunt mereu în căutare de oameni foarte buni în Informatică. Înainte de a lucra la Google am lucrat în domeniul IT 8 ani, aveam deja o pregătire solidă”, spune acesta.

Tânărul spune că spre deosebire de multe alte companii din domeniul IT, Google oferă angajaților o cultură internă înrădăcinată în inginerie, condiții foarte bune de muncă și oportunitatea de a lucra la produse folosite de sute de milioane de oameni.

“Google a fost numită de Forbes și alte organizații “Best place to work” în mai mulți ani decât oricare altă companie, inclusiv anul trecut. Google se laudă cu mese gratuite, băuturi și snacksuri la discreție, săli de fitness, masaj, săli de relaxare, mese de biliard, jocuri electronice și multe altele, toate la dispoziția angajaților”, povestește Dumitru.

Republica Moldova trebuie să crească numărul specialiștilor din IT cu adevărat profesioniști

Dumitru spune că pentru ca piața IT din Republica Moldova să fie mai competitivă, țara noastră trebuie să formeze specialiști in IT cu adevărat buni.

“Companiile de IT caută două elemente când vor să se extindă cu un nou oficiu de dezvoltare în altă țară: masa de talente/profesioniști și sistemul judiciar, fiscal și politic. În primul rand, trebuie să formăm profesioniști cu adevărat buni. Nu mă refer la cățiva oameni care au talent și au învățat IT-ul singuri. Mă refer la crearea profesioniștor în număr mare. Aici trebuie să investim în unitățile de studii, sa facem profesorii noștri să predea materii actuale, nu cele învechite de zeci de ani. Domeniul IT se schimbă foarte repede. Materiile predate până și 2 ani în urmă nu mai sunt actuale”, spune Dumitru.

De asemenea, adaugă tânărul, Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică pentru a atrage investitori în domeniul IT, să protejeze investitorii de birocrația excesivă și, cel mai important, corupția.

“În același timp, am putea oferi companiilor IT un beneficiu fiscal, la fel cum o face Irlanda. Irlanda a redus taxele pentru companii IT la 0% și a atras multe companii mari în IT, precum Microsoft, Google, etc. Irlanda benficiază foarte mult de pe urma miilor de oameni angajați în IT cu salarii foarte bune, chiar dacă nu direct din taxe”, spune acesta.

Un profesionist în IT are o mie și una de opțiuni de angajare

Dumitru spune că s-ar întoarce în Republica Moldova dacă salariile ar fi similare cu cele din Europa, dar și dacă Republica Moldova ar avea “un nivel de trai mai ridicat și un sistem de sănătate mai bun”.

Întrebat ce le-ar recomanda studenților de la facultățile de informatică, Dumitru spune: învățați și iar învățați.  “Domeniul este înfometat de profesioniști, adică lumea are nevoie de de mai mulți ingineri software decât universitățile lumii au capacitatea să formeze. De aceea, un profesionist IT bun are o mie și una de opțiuni de angajare, mai ales în Statele Unite și UE”, concluzionează tânărul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.