Moldova vrea să-şi restructureze datoria de 780 mil. de dolari faţă de Gazprom pe o perioadă de 10 ani!

Guvernul de la Chişinău vrea să-şi restructureze datoria de 780 de milioane de dolari faţă de concernul rus Gazprom pe o perioadă de 10 ani. Anunţul fost făcut astăzi de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, la un briefing de presă. Potrivit lui, o reeşalonare a datoriei ar uşura povara consumatorilor, care în caz contrar ar fi trebuit să achite aceste datorii în următorii trei ani.

Triboi a precizat că în prezent datoria malului drept al Nistrului faţă de concernul rus se estimează la 780 milioane de dolari.” Împreună cu FMI şi BM avem posibilitatea să restructurăm aceste datorii pe un termen de 10 ani, avem negocieri începute cu Moldovagaz şi urmează să se discute şi cu Gazpromu-ul”, a relatat Valeriu Triboi.

Viceministrul Economiei a mai precizat că în total, împreună cu regiunea transnistrenă, datoria faţă de Gazprom constituie 6,1 miliarde de dolari, însă Guvernul de la Chişinău face tot posibilul „ca datoria regiunii transnistrene să rămână în partea stângă, iar cea din partea dreaptă – autorităţilor de la Chişinău”.

La acelaşi briefing oficialul a mai spus că Moldovagaz este în proces de negociere cu Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor ruseşti în Moldova pentru anul viitor. Potrivit lui, cel mai probabil contractul va fi semnat în luna noiembrie. „În prezent concernul rus livrează gat natural la un preţ de 204 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este un preţ avantajos. Mai multe detalii nu vă pot spune, pentru că merg negocierile”, a adăugat Valeriu Triboi.

Moldova.ORG precizează că Moldova este alimentată cu gaze naturale în proporţie de 99,9 la sută de concernul rus Gazprom. Din martie 2015, Moldova importă gaz natural din România, prin conducta Ungheni-Iaşi, însă prin aceasta a fost importat doar un milion metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 0,01 la sută din necesarul ţării. Pentru alimentarea Republicii Moldova cu gaz din România urmează a fi construit gazoductul Ugheni-Chişinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.