În Moldova urmează a fi creată o linie de tratare a deșeurilor radioactive. Există peste 6 000 de surse radioactive

În Republica Moldova ar putea fi creată, până la finele anului 2018, o linie de sortare și tratare a deșeurilor radioactive.

O prevedere în acest sens este inclusă în proiectul Strategiei naționale privind managementul deșeurilor radioactive pe anii 2017-2026 și în Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia, aprobate miercuri, 15 februarie, de comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova există peste 6000 de surse
radioactive, exploatate de circa 200 de agenţi economici – potenţiali generatori de deşeuri radioactive. Sursele radioactive provin din aplicaţii în industrie, medicină, agricultură, și cercetare.

Astfel, proiectul prevede reducerea expunerii la radiaţii ionizante a populaţiei, prin stoparea procesului de contaminare radioactivă a mediului, sortarea şi reducerea volumului deşeurilor radioactive şi remedierea teritoriilor contaminate. Astfel, pe parcursul a următorilor 10 ani urmează a fi implementate mai multe metode tehnice de gestionare a deșeurilor radioactive și acțiuni de management.

Deșeurile solide provenite în urma dezafectării sau scoaterii din uz a instalaţiilor radiologice sau nucleare vor fi mărunțite, stocate pentru dezintegrare, compactate, incinerate, incapsulate etc. Deșeurile lichide provenite din activităţi radiochimice sau medicale, scurgeri din surse radioactive uzate se prevăd a fi tratate, filtrate etc.

În acest scop, urmează a fi creată infrastructura căilor de acces, cea de delimitare a zonelor controlate și supravegheate pentru punctul de condiționare a deșeurilor, lansarea liniei de sortare și tratare, modernizarea punctului de dezactivare a mijloacelor de transport şi de protecţie, cu reconstrucţia sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare etc.

Pentru implementarea tuturor acțiunilor sunt necesare 37 mln de lei, bani care urmează a fi accesați din fonduri externe.

Foto:Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.