Moldova solicita UE un sistem de preferinte autonome

In zilele de 29-30 iunie curent, in Republica Moldova se va afla o misiune de la Directoratul taxe si impozite al Comisiei Europene, care va examina sistemul de eliberare a certificatelor de confirmare a originii marfurilor, conform cerintelor Uniunii Europene.

Ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, a relatat, luni, Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, in cadrul unei audieri privind realizarea Planului de Actiuni RM-UE, ca pentru a beneficia de un sistem preferintial autonom, Moldova trebuie sa edifice un sistem bine structurat de eliberare a certificatelor de confirmare a origine a marfurilor, care sa corespunda cerintelor Uniunii Europene.

Lazar a specificat ca a solicitat de la UE lista marfurilor pe care Republica Moldova doreste sa fie acoperita de sistemul de preferinte autonome. "Exista anumite conditii pentru a beneficia de aceste sistem de preferinte comerciale – este necesar de ratificat Convenita cu privire la aparteit", a mentionat Lazar.

Potrivit sursei citate, la moment alte conditii nu ma sunt impuse pentru Republica Moldova si atitudinea UE este una foarte pozitiva. “Aceasta este valabil si pentru lista pe care am propus-o care acopera totalmente toata gama de produse pe care Moldova doreste sa promoveze pe toate pietele tarilor Uniunii Europene. In acesta lista, din start, nu am indicat niste produse, care stiam apriori ca nu vor fi acceptate nici pentru o tara din zona balcanica, de exemplu carnea de vitel si anumite tipuri de vinuri”, a precizat Lazar.

Ministrul a mai declarat ca misiunea care va sosi, a adresat o scrisoare conducerii Departamentului vamal din Moldova, care vizeaza sistemul actual de certificare a originii marfurilor si pe care specialistii de la vama il considera neadecvat. “Sistemul pe care vor sa-l analizeze la noi trebuie sa excluda eliberarea certificalor de origine de catre Camera de Comert si Industrie, pentru ca acest lucru trebuie sa-l efectuieze o institutie statala, si UE inista ca aceasta sa fie vama”, a mai spus Lazar.

"De asemenea, reprezentatii misiunii respective vor sa inspecteze cateva posturi vamale la frontiera moldo-ucraineana pe segmental transnistrean si sa analizeze cum fuctioneaza acest sistem in raioanele de est ale republicii", a precizat sursa.

"Catre luna iulie, misiunea urmeaza sa ia o decizie, astfel incat pentru 1 ianuarie, cand va fi suspendat sistemul GSP (sistemul generalizat de preferinte) pentru Moldova, sa avem pregatite toate conditiile pentru a putea beneficia de sistemul de preferinte autonome, pe care Republica Moldova il solicita", a conchis Lazar.

Conform SGP, exporturile Republicii Moldova se bucura de preferinte tarifare pe piata Uniunii Europene, Elvetiei, Japoniei, SUA si Canadei. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.