Connect with us

Politică

Moldova și-a unit eforturile cu Georgia și Ucraina pentru a face față provocărilor și transformărilor prin care trec cele trei state

Publicat

pe

Moldova și-a unit eforturile cu Georgia și Ucraina pentru a face față provocărilor și transformărilor prin care trec cele trei state, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu, la finalul evenimentelor organizate în marja conferinței interparlamentare de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

La rândul său, Irakli Kobakhidze, președintele Parlamentului Georgiei, a opinat că evenimentele și deciziile luate la Chișinău sunt despre prietenie și pace, despre ce merită oamenii din țările noastre.

”Acum un an am înțeles că nu doar avem un trecut comun, dar putem avea un viitor împreună”, a menționat Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme a Ucrainei.

Damond Wilson, vicepreședinte executiv Consiliului Atlantic, a anunțat că Statele Unite au rolul să ajute ca oamenii din cele trei țări să se facă auziți și să se elibereze de sub ocupație străină.

În acest sens, potrivit lui, Congresul SUA are un rol important de jucat. Această poziție a fost susținută și de Congresmanul Ted Poe, care a vorbit despre dreptul celor trei națiuni de a beneficia pe deplin de libertate, independență și o veritabilă integritate teritorială. Congresmanul Poe a invitat cei trei președinți de Parlament să aibă o întâlnire cu speakerul Paul Ryan și cele trei grupuri de prietenie existente în Congresul american.

”Trebuie să fim parteneri pentru stabilitate, libertate și pace în Europa de Est. Vă încurajez să lucrați împreună, pentru că împreună sunteți o forță de neoprit”, a menționat el.

Fostul ambasador al SUA în Moldova Asif Chaudhry a declarat că SUA trebuie să susțină Moldova, să oprească agresiunea și să asigure integritatea teritorială a celor trei state.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a decernat Medalia Democrației lui Andriy Parubiy, Irakli Kobakhidze și Damond Wilson în semn de înaltă apreciere pentru contribuția semnificativă avută în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de prietenie și cooperare cu Republica.

La 2 martie, la Chișinău, la inițiativa președinților parlamentelor Moldovei, Ucrainei și Georgiei, a fost organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, Conferința interparlamentară de nivel înalt  „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

În cadrul conferinței, președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina au anunțat că instituie o reuniune trilaterală în cadrul Parteneriatului Estic, inițiativă ce ne va face mai puternici în fața provocărilor actuale de securitate și în implementarea reformelor.

La Conferința de la Chișinău  au fost dezbatute probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și de creștere economică și stat de drept. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu la învestirea noilor miniștri: Îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituţia Preşedinţiei

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului Andrian Candu a lansat astăzi critici dure în adresa președintelui Igor Dodon, după ce șeful statului a refuzat repetat să numească miniștrii propuși de Guvern. În cadrul ceremoniei de învestire a noilor miniștri Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, șeful Parlamentului a declarat că nimeni nu este mai presus de lege şi toţi trebuie să respecte Constituţia.

Oficialul a spus că în cazul în care preşedintele Igor Dodon a decis că nu respectă legea „sunt mecanisme care va impune respectarea ei”.

Totodată, Andrian Candu a menționat că este deja a patra oară când se exercită funcţia unui preşedinte prin interimat, iar în aceste condiții își pune întrebare dacă mai este nevoie de instituția Președinției.

„Regret această atitudine pentru că fiecare instituţie, fiecare oficial şi demnitar în stat trebuie să respecte legea şi să-şi desfăşoare activitatea în baza competenţelor. E deja a patra oară când se exercită funcţia unui preşedinte prin interimat şi îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituţia Preşedinţiei în situaţia în care Parlamentul şi Guvernul îşi desfăşoară activitatea. Poate nu mai este nevoie să cheltuim bani pe Preşedinţie”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, președintele Parlamentului și-a exprimat regretul că „preşedintele Igor Dodon nu a înţeles că nu are un cuvânt de spus în baza legii când este vorba despre desemnarea unui ministru şi nu are dreptul să intervină în alegerea premierului”.

Aceasta, pentru că, potrivit lui Candu, Igor Dodon nu şi-a asumat această guvernare şi nu duce nicio responsabilitate pentru eşecurile sau succesele acetui Guvern.

Oficialul și-a exprimat speranța că astfel de situații nu se vor mai repeta, iar „dacă se va mai încălca Constituția sunt instituțiile statului, inclusiv Curtea Constituțională, Parlamentul și Guvernul care știu să depășească orice criză politică”.

Precizăm că Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc au depus astăzi jurământele de învestire în funcţiile de miniştri al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Decretele au fost semnate de președintele Legislativului, Andrian Candu. Aceasta după ce Curtea Constituţională l-a suspendat temporar din funcție pe şeful statului.

Citește mai departe

Politică

Miniștrii desemnați depun jurământul de învestire// VIDEO

Publicat

pe

De către

Miniștrii desemnați Silvia Radu și Nicolae Ciubuc depun jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de șeful Legislativului Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării.

Magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon, după ce acesta a respins de două ori candidaturile propuse de premierul Pavel Filip.

PDM a propus-o pe Silvia Radu în calitate de ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Social, iar pe Nicolae Ciubuc în funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Igor Dodon a declarat că Silvia Radu, propusă la funcția de ministru al Sănătății, nu ar fi specialistă în domeniul dat, iar Nicolae Ciubuc, înaintat la funcția de ministru al Agriculturii, ar avea probleme de integritate.

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Foto: dw.com

Citește mai departe

Politică

Republica Moldova are un nou Consul Onorific în Republica Slovenia

Publicat

pe

De către

Ambasadorul Oleg Țulea a înmânat patenta consulară primului Consul onorific al țării noastre în Republica Slovenia, Tomaž Erjavec, om de afaceri cu studii avansate în economie și tehnologii informaționale și o vastă experiență profesională domeniu.

Tomaž  Erjavec desfășoară activitatea de antreprenoriat în sectorul farmaceuticii digitale, în calitate de co-fondator și partener managerial al companiei „Doctrina”.

După evaluarea oportunităţilor de afaceri din ţara noastră, noul Consul onorific intenționează să inițieze proiecte de promovare a Republicii Moldova în mediul de afaceri sloven, îndeosebi în zona sa de activitate, inclusiv prin organizarea, în viitorul apropiat, a unei misiuni economice la Chișinău.

Pentru luna noiembrie 2018, este planificată inaugurarea Consulatul onorific în oraşul Celje, concomitent cu desfășurarea unei prezentări, pentru oamenii de afaceri sloveni, în domeniul IT din Republica Moldova.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com