Connect with us

Politică

Moldova și-a unit eforturile cu Georgia și Ucraina pentru a face față provocărilor și transformărilor prin care trec cele trei state

Publicat

pe

Moldova și-a unit eforturile cu Georgia și Ucraina pentru a face față provocărilor și transformărilor prin care trec cele trei state, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu, la finalul evenimentelor organizate în marja conferinței interparlamentare de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

La rândul său, Irakli Kobakhidze, președintele Parlamentului Georgiei, a opinat că evenimentele și deciziile luate la Chișinău sunt despre prietenie și pace, despre ce merită oamenii din țările noastre.

”Acum un an am înțeles că nu doar avem un trecut comun, dar putem avea un viitor împreună”, a menționat Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme a Ucrainei.

Damond Wilson, vicepreședinte executiv Consiliului Atlantic, a anunțat că Statele Unite au rolul să ajute ca oamenii din cele trei țări să se facă auziți și să se elibereze de sub ocupație străină.

În acest sens, potrivit lui, Congresul SUA are un rol important de jucat. Această poziție a fost susținută și de Congresmanul Ted Poe, care a vorbit despre dreptul celor trei națiuni de a beneficia pe deplin de libertate, independență și o veritabilă integritate teritorială. Congresmanul Poe a invitat cei trei președinți de Parlament să aibă o întâlnire cu speakerul Paul Ryan și cele trei grupuri de prietenie existente în Congresul american.

”Trebuie să fim parteneri pentru stabilitate, libertate și pace în Europa de Est. Vă încurajez să lucrați împreună, pentru că împreună sunteți o forță de neoprit”, a menționat el.

Fostul ambasador al SUA în Moldova Asif Chaudhry a declarat că SUA trebuie să susțină Moldova, să oprească agresiunea și să asigure integritatea teritorială a celor trei state.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a decernat Medalia Democrației lui Andriy Parubiy, Irakli Kobakhidze și Damond Wilson în semn de înaltă apreciere pentru contribuția semnificativă avută în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de prietenie și cooperare cu Republica.

La 2 martie, la Chișinău, la inițiativa președinților parlamentelor Moldovei, Ucrainei și Georgiei, a fost organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, Conferința interparlamentară de nivel înalt  „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

În cadrul conferinței, președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina au anunțat că instituie o reuniune trilaterală în cadrul Parteneriatului Estic, inițiativă ce ne va face mai puternici în fața provocărilor actuale de securitate și în implementarea reformelor.

La Conferința de la Chișinău  au fost dezbatute probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și de creștere economică și stat de drept. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi va inaugura Ambasada Republicii Moldova în EAU

Publicat

pe

De către

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 8 – 10 mai, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova în această țară. Ceremonia de inaugurare a misiunii diplomatice este programată pentru data de 10 mai, ora 19.30, în capitala Adu Dhabi.

Agenda de lucru a Ministrului Ulianovschi, pe lângă ceremonia de inaugurare, include un șir de întrevederi bilaterale cu membrii Guvernului EAU, oficiali de diferit rang din emiratele Dubai și Abu Dhabi, participarea la Forumul economic moldo-emirian, precum și o reuniune cu conaționalii stabiliți în acestă țară.

În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 21 decembrie 1995, fiind semnate în prezent 7 tratate bilaterale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017 volumul exporturilor moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite a însumat 2,47 mln dolari (comparativ cu  788,22 mii dolari în anul 2016), iar volumul importurilor a constituit 1,89 mln dolari (comparativ cu 1,08 mln dolari în anul 2016).

Citește mai departe

Politică

Ion Ceban și Silvia Radu ar ajunge în turul II, obținând aproape același număr de voturi// SONDAJ

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu ar ajunge în turul doi la alegerile locale noi din 20 mai, obținând aproape același număr de voturi. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, ar vota 27,6% dintre chișinăuieni, iar pentru Silvia Radu – 27,1%. Cei doi ar fi urmați de candidatul comun al PAS, PLDM și Platforma DA, Andrei Năstase, care ar acuma 13,2% din voturi.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu ar acumula 3,8%, iar candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu cu 2,0%.

De notat că 13,3% dintre locuitorii capitalei au declarat că nu știu pentru cine ar vota la alegerile locale, iar 8,3% dintre respondenți au menționat că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți din Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Politiciana care face slalom printre amenințări și intimidări

Publicat

pe

„Sunt de-o vârstă cu Republica Moldova și independentă de la naștere”, așa răspunde Victoria Butuc când este întrebată câți ani are. De mai mult de șase ani este implicată în politica moldovenească și a depășit deja perioada „luatului peste picior” că ar fi tânără, femeie și că locul ei ar fi acasă.

Victoria Butuc este consilieră locală în satul Dănceni, consilieră raională Ialoveni și asistenta unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Să te impui în fața seniorilor este foarte greu. Să demonstrezi că meriți să ai un loc de frunte în lista candidaților pentru consilieri, la fel, este complicat”, povestește tânăra.

Interviul integral îl găsiți pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe