Connect with us

Diverse

Moldova poate deveni Hub electroenergetic pentru regiune

Publicat

pe

„Interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României în regim asincron va asigura beneficii inclusiv în cazul interconectării sincrone cu ENTSO-E, precum și va oferi Republicii Moldova posibilitatea de a acționa în calitate de hub electroenergetic pe piața regională de energie electrică”.

Declarația a fost făcută de directorul de țară pentru Moldova, Anna Akhalkatsi, în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei de evaluare la mijloc de termen a progreselor înregistrate în cadrul celor două proiecte – Proiectul privind îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din Chișinău, precum și Proiectul de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, finanțate de Banca Mondială.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor, ministrul Chiril Gaburici, a informat echipa Băncii Mondiale despre progresul înregistrat de proiectul privind îmbunătățirea eficienței SACET Chișinău, care a atins o rată de implementare de peste 80%, la mijlocul duratei acestuia.

De asemenea, s-a discutat necesitatea atingerii unui progres similar și pe componenta ce ține de reconectarea la SACET a clădirilor din gestiunea autorităților publice centrale. Ținând cont de implementarea cu succes a proiectului, Banca Mondială a propus completarea finanțării acestuia cu resurse adiționale pentru a extinde efectele proiectului, inclusiv pentru a permite finanțarea unor măsuri urgente ce țin de reabilitarea blocurilor generatoare la Sursa nr. 1 (Centrala electrică cu termoficare nr. 2).

Cea de-a doua întrevedere a vizat domeniul infrastructurii de transport, mai exact, nivelul progresului și indicatorii de performanță a Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale.

A fost pregătit și transmis Băncii Mondiale pachetul de propuneri privind viitoarea strategie de achiziții la data de 25 septembrie, aceasta fiind elaborată în baza unei analize ample a eșecului licitațiilor anterioare, dar și specificul industriei de construcție a drumurilor din Republica Moldova.

Astfel, s-a stabilit scopul de a implica în măsură mai mare antreprenorii locali prin simplificarea criteriilor de calificare și condițiilor contractuale, utilizarea pentru licitație a limbii române, dar și acordarea timpului suplimentar pentru pregătirea ofertelor.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii este interesat să motiveze companiile din Republica Moldova în aplicarea la tenderele pe proiecte de infrastructură, finanțate din surse externe. Implicarea companiilor locale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru cetățenii țării noastre, dar și acumularea de experiență în domeniu”, a precizat Chiril Gaburici.

În perioada 8-12 octombrie 2018, are loc vizita de evaluare la mijloc de termen a progreselor celor două proiecte – Proiectul privind îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din Chișinău, precum și Proiectul de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, finanțate de Banca Mondială. Vizita are scopul de a evalua nivelul progresului și indicatorii de performanță stabiliți în cadrul proiectelor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Diverse

Mii de oameni au ridicat Sus paharul la Mileștii Mici

Publicat

pe

De către

Peste 3000 de oameni au ridicat Sus Paharul la Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileștii Mici” și au savurat cea mai grandioasă sărbătoare a vinului moldovenesc în data de 6 octombrie. La eveniment, oamenii au consumat peste 300 de litri de tulburel și au cumpărat aproximativ 3000 de sticle cu vin.

Toți oaspeții au fost întâmpinați de eroul zilei – Tulburelul, care îi servea cu un păhărel pentru buna dispoziție. Doritorii de a învăța ceva nou, au participat la Școala Vinului, unde au fost organizate degustații gratuite. La această ediție, au fost prezentate 6 vinuri: Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Merlot, Codru din seria Allegro cu IGP „Codru”, Nobil, ce reprezintă un cupaj de muscat și riesling și Negru de Mileștii Mici, din recolta anului 1987. Lecțiile s-au desfășurat în 2 limbi.

După Școala vinului, cu pași grăbiți, oaspeții se îndreptau să viziteze cea mai mare colecție de vin din lume, ce numără 1,5 milioane de sticle și care a fost introdusă în Cartea Recordurilor Guiness.

La Sus Paharul, Ziua Vinului la Mileștii Mici a fost pregătit cel mai delicios meniu. Aroma bucatelor pregătite la grătar au lăsat gura apă. Oaspeții au savurat vinul moldovenesc cu gustări precum mici, costițe, ceafe de porc, cârnăciori și porumb copt, dar și salate pline de vitamine.

Iar pe scena evenimentului, au fost prezentate cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri ale poporului moldovenesc. Ansamblul etnofolcloric Model „Moștenitorii” au povestit despre datinile și obiceiurile de la călcatul strugurilor. Ansamblurile folclorice din satul Ratuș – ,,Cucoara” și „Floarea Dorului” au înscenat ritualul drăgaicei, nunta și obiceiuri păstorești. Iar ansamblul folcloric ,,Dumbrava verde” din or. Strășeni au prezentat datinile și obiceiurile viticole, călcatul strugurilor și obiceiuri nupțiale.

La sărbătoare răsună și muzica bună: hore mari au format oamenii în momentul când Zinaida Julea și Take Five au urcat pe scena evenimentului și au încins atmosfera.

Iar la 7 octombrie, sărbătoarea Vinului a continuat pe Piața Marii Adunări Naționale, unde mii de oameni au vizitat standul și s-au bucurat de gusturile și aromele rafinate ale vinurilor CVC „Mileștii Mici”.

Așteptăm cu  drag ediția Sus Paharul în 2019!

Parteneri media: TVR Moldova, ZUGO, diez, TIMPUL, Madein.md, Moldova.org, NOI.md, realitatea.md, Unimedia portal de ştiri, 10tv.md, Комсомольская правда в Молдове.

Citește mai departe

Diverse

Comisarul european Corina Crețu: Conectarea Republicii Moldova prin autostradă e prioritate a CE

Publicat

pe

De către

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a spus luni că o conexiune a Republicii Moldova și a Moldovei prin autostradă de restul Uniunii Europene este o prioritate a Comisiei.

Comisarul nu înțelege însă abordarea Guvernului de la București care se ambiționează să realizeze proiectul printr-o concesiune, puțin probabil a avea succes. Guvernul nu a cerut Bruxelles- ului nici măcar banii pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, scrie Digi24.ro.

O spun cu toată sinceritatea, de aici de pe podiumul Comisiei Europene. Avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Republica Moldova, Moldova, Europa Centrală și de Est”, a spus ea după o întâlnire cu Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Regiunilor.

Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. (…) Din păcate, am văzut că, în şedinţa de Guvern, Guvernul a anunţat că doreşte să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public-privat. Specialiştii noştri nu sunt confortabili cu această abordare, pentru că înseamnă o deprioritizare a investiţiei”, a continuat comisarul european.

Potrivit sursei citate, realizarea autostrăzii  Târgu Mureș – Iași în sistem de concesiune este puțin probabilă. Sunt mai multe motive. Relieful este dificil, de munte, crescând costurile de construire a autostrăzii. Traficul nu este unul foarte ridicat și nici puterea de cumpărare nu este suficient de mare astfel încât să fie posibilă recuperarea investiției prin taxa de autostradă. O concesiune a autostrăzii riscă însă să devină subiect de scandal public după cum ultima tentativă de concesionare a unei autostrăzi Comarnic – Brașov s-a soldat cu proteste publice privitoare la sumele ridicate ce ar trebui plătite de România pe perioada concesiunii.

Foto: InquamPhotos/George Călin

Citește mai departe

Diverse

Foto: Ziua Națională a Vinului 2018

Publicat

pe

De către

În acest weekend, în Piața Marii Adunări Naționale s-a desfășurat cea de-a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.

În Piața Marii Adunări Naționale au fost amenajate mai multe zone, printre care Zona meșterilor populari, care a găzduit o expoziție a obiectelor artizanale realizate, o Curte Țărănească în plină acțiune de preparare a vinului, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei.

Vizitatorii au avut posibilitatea să descopere Vinul Moldovei prin diferite tururi tematice, care porneau din inima capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com