Moldova – perla turistică a Europei. Jurnaliștii străini din Polonia și Italia au fost fascinați de călătoria prin țara noastră

Au străbătut țara noastră în lung și în lat, au parcurs sute de kilometri și au vizitat 10 locuri de interes turistic din Moldova. Timp de aproape o săptămână două grupuri de jurnaliști din Polonia și Italia, invitați să scrie despre frumusețile țării noastre, s-au bucurat de o călătorie pe cinste – o combinație reușită dintre cultură, natură, gastronomie și drumeție. Vizita străinilor în țara noastră a fost organizată de către Asociația Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM) cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și este o parte importantă a campaniei #Fiioaspetelenostru care promovează acest sector peste hotarele țării.

Diana Lazăr, vice director, Proiectul de Competitivitate din Moldova: „Turismul este o ramură ce se dezvoltă extrem de repede, iar oferta turistică a țării noastre devine tot mai cunoscută în lumea întreagă. Ne bucurăm că datorită vizitelor jurnaliștilor străini, tot mai muți oameni vor descoperi Moldova –  o perlă turistică neexploatată din Europa de Est. Venirea jurnaliștilor din Polonia și Italia este o activitate importantă din planul de promovare a Moldovei pe piețele țintă. Iar după cum ne-au arătat experiențele anterioare, zecile de materiale publicate în afară atrag după sine și mii de noi turiști.”

Străinii au gustat din autenticitatea vieței rurale, s-au delectat cu bucatele tradiționale și Vinul Moldovei și au cunoscut cultura locală. Timp de 5 zile, jurnaliștii au vizitat Hanul „Manuc Bey”, Combinatul de Vinuri „Cricova”, Vinăria „Purcari”, Castelul „Mimi”, Mănăstirea Curchi și Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Transnistria cu opriri la Cetatea Tighina și o excursie prin centrul orașului Tiraspol.

Italienii au fost plăcut suprinși de vizita la Hanul lui Manuc Bey – palat construit încă în anul 1857 după proiectul cunoscutului arhitect Alexandru Bernardazzi.  Monumentul istoric este cunoscut și datorită tunerilor și galeriilor subterane care, pe timpuri, uneau numeroase clădiri și gospodării și serveau drept căi de evacuare în caz de pericol

Giovanni Bosi, editor – șef al revistei TurismoItaliaNews: Turul orașului subteran de la Cricova, cu opriri în sălile de producere a spumantelor, dar și în sălile de degustare ne va rămâne în memorie încă mult timp. Mi-a plăcut extrem de mult un vin rose produs de Cricova, de aceea, am luat  o sticlă pentru prietenii mei din Italia. La fel, mi-a plăcut extrem de mult Hanul lui Manuc-Bey și istoria tumultoasă din spatele acestuia. Iar restaurantul de lângă lac, unde am luat prânzul, mi-a adus aminte de litoralul mediteranean.”

Atât jurnaliștii din Polonia, cât și cei din Italia au fost impresionați să intereacționeze cu localnicii și au fost impresionați de ospitalitatea gazdelor, alături de care au gătit bucate tradiționale de sezon. Spre exemplu, jurnaliștii polonezi s-au implicat în tot procesul de pregătire a vărzarelor – plăcinte cu cireșe: au culese fructele din pomii situația în curtea pensiunii „Casa Karaman”, au scos sâmburii, au frământat aluatul și au copt deliciile culinare sub îndrumarea gazdei.

Vizita străinilor s-a încheiat la festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, desfășurat într-un spațiu rural inedit, situat în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, cu un decor natural și o acustică de excepție.

Massimo Terracina, jurnalist, publicația Travel Quotidiano: „ Moldova are toate ingredientele necesare pentru a atrage turiștii italieni: un vin extrem de savuros, peisaje rustice frumoase, localnici ospitalieri și bucate delicioase. Iar festivalul „descOPERĂ” are toate șansele să atragă anual mii de turiști străini. ”

La patru ani distanță după ce a fost declarată cea mai puțin vizitată destinație din Europa, Moldova a desfășurat o amplă campanie de promovare sub umbrela brandului turistic de țară „Pomul Vieții”. Astfel, pe parcursul anilor 2016-2017,  țara noastră a înregistrat o creștere media anuală de 17%, ajungând la 3,9 milioane de vizitatori străini.

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.