Connect with us

Economie

Moldova, pe locul cinci din țările ex-sovietice după salariul minim

Publicat

pe

Republica Moldova este în topul statelor cu cele mai mari salarii minime din fostul spațiu al Uniunii Sovietice, întocmit de publicația ”Nastoiașceie Vremea” și citat de point.md. În acest clasament, Moldova se plasează pe locul cinci, după Țările Baltice, care fac parte din Uniunea Europeană, și Federația Rusă.

Astfel, cel mai mare salariu minim mediu oficial este în Estonia – 583 USD, după care urmează Letonia -502 USD, Lituania – 467 USD.

Dintre țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, cel mai bine se plasează Rusia – 179 USD, Moldova – 154 USD, Belarus – 150 USD, Ucraina – 143 USD, Armenia – 114 USD, Kazahstan – 86 USD, Azerbaidjan – 76 USD, Georgia – 71 USD, Tagikistan – 44 USD, Turkmenistan – 26 USD, Uzbekistan – 22 USD, Kîrgîzstan – 18 USD.

Amintim, în context, că salariul minim garantat de stat în sectorul real a fost majorat recent, la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, muncitorii din sectorul real sunt remunerați cu 15,44 lei pe oră, spre deosebire de 14,09 lei, cât au primit anterior. Pentru un program complet de lucru, de aproximativ 160 de ore pe lună, remunerarea este de 2610 lei, cu 230 de lei mai mult decât până în acest an.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Seceta usucă agricultura Moldovei încă din luna mai

Publicat

pe

De către

Problema schimbărilor climatice este extrem de importantă prin prisma influențelor majore pe care le generează aceste fenomene, iar Republica Moldova nu face excepție.

Potrivit ultimelor prognoze temperatura mai ridicată peste medie și lipsa precipitațiilor din luna mai vor reduce recolta din 2018 cu peste 10%, a explicat jurnalistul Victor Ursu în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

În momentul de față, agricultura moldovenească se confrunta cu probleme serioase legate de modificările climatice ce au loc în sensul extinderii aridizării zonelor agricole întinse. Astfel, temperaturile peste medie din perioada curentă și lipsa precipitațiilor vor influența recolta. Serviciul Hidrometeorologic susține că agricultorii vor recolta, în medie, până la 3,1 tone de grâu la hectar față de 3,1 tone recolta din anul precedent.

„În anii în care sunt condiţii meteorologice bune, avem producţii bune, în anii în care nu avem vreme bună, producţiile scad. Ajungem la aceeaşi concluzie, dacă nu este refăcut sistemul de irigaţii, vom avea această problemă în mod ciclic, o dată la câţiva ani”, a spus Victor Ursu.

Ca urmare a reducerii producției agricole prognozată pentru anul curent am putea asista la o creștere a prețurilor. Iar cu producţiile mai mici, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. În același timp, o producție agricolă mai mică poate avea afecte și asupra forței de muncă, care cumulează o treime din totalul populației ocupate.

Totodată, ponderea limitată a investiţiilor în agricultură impune o presiune suplimentară asupra competitivităţii pe termen lung a sectorului. Deşi ponderea investiţiilor agricole în totalul investiţiilor a crescut în ultimii ani, această majorare de capital nu este suficientă pentru a opri deprecierea grea a activelor agricole.

Măsura-cheie a investiţiilor, ce reprezintă importul de utilaje şi echipamente agricole, a apărut doar în ultimii ani, stimulată de excesul de venituri generate urmare a creşterii preţurilor la producţia agricolă, precum şi de realinierea programelor guvernamentale la subvenţionarea investiţiilor.

În concluzie, Victor Ursu a spus că în prezent, Republica Moldova se reprofilează pe exporturile cu valoare ridicată. Pentru ca agricultura să crească este necesară sprijinirea mediului de macro-politici şi climatul investiţional rural, consecvenţa politicilor agrare pentru sprijinirea dezvoltării pieţelor private, dreptul de proprietate pentru dezvoltarea pieţelor.

Citește mai departe

Economie

Echipele Mobile ale Vămii au reținut, în cinci luni, mărfuri de peste 7 mil. lei, cu 25% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017

Publicat

pe

De către

Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au operat, în primele cinci luni ale acestui an, 198 de rețineri, cu 105 mai multe decât în perioada similară a anului 2017. Totodată, valoarea mărfurilor reținute se cifrează la peste 7 milioane lei, o majorare cu circa 25% peste valorile înregistrate în intervalul de referință a anului trecut.

Cifrele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de lucru convocate de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. Șeful Vămii și-a propus să analizeze situația operativă în ceea ce ține de cel de-al doilea filtru de control, aspectele care ar necesita îmbunătățiri sau optimizări, precum și obiectivele pe termen mediu și lung ale entității.

Tot în cadrul reuniunii a fost anunțată și intenția de reorganizare a structurii, astfel încât să fie asigurată o mai mare eficiență a acestui organ de control. Propunerile dezbătute vizează optimizarea patrulărilor sistemice, elaborarea produselor de analiză de risc și intelligence, precum și suplimentarea dotărilor.

Centrul de comandă al activităților de control ar urma să se afle la Centrul de analiză și coordonare al Vămii, care va dispune verificările doar în baza informațiilor operative și a criteriilor de risc apărute.

O altă măsură examinată se referă la atașarea, de uniformele inspectorilor, a camerelor video portabile. Astfel, imaginile captate în cadrul operațiunilor de reținere și control ar putea servi ca probe la dosar, precum și ar preveni eventuale fraude sau incidente de integritate.

Directorul Serviciului Vamal le-a solicitat responsabililor din cadrul Departamentului antifraudă și conformare accelerarea elaborării noului concept de activitate a acestora, care să fie derivat din cele mai bune practici aplicate la nivel internațional în acest domeniu.

Prin urmare, șeful Vămii a indicat ca la elaborarea și dezvoltarea noului concept să fie cooptați și experți din organizațiile internaționale de profil.

„Chiar dacă cifrele denotă o eficientizare de apreciat în exercițiul pe care îl desfășurați, totuși, mai avem rezerve. Mediile infracționale sunt în permanentă căutare a modalităților de fraudare, prin urmare, sarcina noastră nu trebuie să fie doar combaterea, ci și prevenția. Va trebui să ne dezvoltăm capacitățile analitice astfel încât să acționăm proactiv și să le putem anticipa fiecare pas.”, a precizat Vitalie Vrabie.

Citește mai departe

Economie

A intrat în vigoare noua Lege privind Serviciul Vamal: angajări – prin concurs, retrogradări în caz de sancțiuni

Publicat

pe

De către

A intrat în vigoare noua Lege privind Serviciul Vamal. Astfel, activitatea Serviciului Vamal este reglementată de o nouă lege, ajustată la standardele internaționale.

Noua lege stabileşte expres funcţiile de bază ale Serviciului Vamal, care constau în implementarea politicii vamale a statului, facilitarea comerţului internațional, asigurarea respectării reglementărilor vamale, perceperea drepturilor de import/export, efectuarea vămuirii, a controlului şi a supravegherii vamale.

Printre cele mai importante prevederi le putem menționa pe cele referitoare la serviciul funcționarului vamal.

Astfel, conform noilor prevederi, ocuparea funcției vacante sau temporar vacante de funcționar vamal se va efectua doar prin concurs, iar evaluarea performanțelor va fi realizată în baza obiectivelor individuale stabilite. Tot în baza concursului va avea loc și ocuparea funcției de director al Serviciului Vamal, pentru o perioadă de 5 ani. Acesta se va numi în funcție de către ministrul Finanțelor.

Totodată, au fost introduse noi reglementări privind modalitățile de stimulare a funcționarilor vamali, precum și referitor la sancțiunile disciplinare aplicate.

Prin urmare, lista distincțiilor Serviciului Vamal a fost completată cu medalia ”Pentru devotament în serviciu.” Iar în partea ce ține de răspunderea disciplinară a funcționarului vamal, legea introduce noi sancțiuni disciplinare, cum ar fi: retrogradare cu un grad special pe un termen de până la 1 an; suspendarea dreptului de a fi promovat în funcţie pe o perioadă de 2 ani; suspendarea dreptului de a fi avansat în trepte de salarizare pe o perioadă de până la 1 an.

Noile reglementări mai prevăd conferirea gradelor speciale tuturor angajaților sistemului, precum și restituirea cheltuielilor de transport tur-retur pentru funcționarii vamali care își exercită atribuțiile de serviciu în alte localități decât cea în care își au domiciliul.

De asemenea, în lege sunt reglementate atribuţiile principale şi structura Serviciului Vamal. Legea mai prevede drepturile, împuternicirile și obligațiile funcționarului vamal, exercițiul funcțiunii, restricțiile pentru angajați, protecția juridică şi socială etc.

Citește mai departe