Moldova.org, printre câștigătorii concursului de granturi mici pentru inovații media

Moldova.org se află printre cei trei câștigătorii ai granturilor de inovații în media, oferite în cadrul proiectului Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia, oferite de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.

Proiectul pe care îl propune Moldova.org are două direcții de dezvoltare – încurajarea aplicării inovațiilor în jurnalism și dezvoltarea jurnalismului cetățenesc prin intermediul aplicației mobile DIY News.

Mai exact, jurnaliștii Moldova.org (Ana Gherciu și Victoria Colesnic) vor deveni mentori pentru patru studenți de la Facultatea de Jurnalism sau cea de Litere, care-și doresc să devină jurnaliști și să producă materiale multimedia de calitate. Pe parcursul a două luni, studenții vor fi stagiarii instituției noastre de presă și vor învăța instrumente inovative, practicate de jurnaliștii de la Moldova.org.

Cea de-a doua direcție a acestui proiect va avea drept scop dezvoltarea jurnalismului cetățenesc prin intermediul aplicației mobile DIY News. DIY News ajută cetățenii activi să facă știri video interactive de la fața locului, răspunzând la cele șase întrebări fundamentale ale știrii (ce s-a întâmplat? unde? când? de ce? etc.). Aplicația plasează textul peste imaginea video, creând știri video interactive după modelul celor de la NowThis, Al Jazeera etc.

În urma procesului de evaluare a dosarelor, pe lângă proiectul propus de echipa Moldova.org, juriul a selectat proiectele prezentate de Ziarul de Gardă (crearea platformei de abonare și crowdfunding online pentru mass-media) și Alianța Infonet (crearea platformei care va prezenta date despre autorizațiile de comerț din municipiul Chișinău).
La  concurs au fost depuse 18 dosare, iar criteriile de evaluare a proiectelor au inclus: gradul de profesionalism al participantului, creativitatea și elementele de inovație ale proiectului propus, fezabilitatea planului de implementare a proiectului, calitatea ofertei financiare.
Printre avantajele proiectelor desemnate câștigătoare se numără: acoperirea unui public larg; eficiența proiectelor și a rezultatelor care urmează a fi obținute; fezabilitatea din punct de vedere tehnic; acoperirea mai multor regiuni din țară.Din juriu au făcut parte Sorina Ștefârță, directoare, Școala de Studii Avansate în Jurnalism; Petru Macovei, director executiv, Asociației Presei Independente (API); Diana Răileanu, jurnalistă, Radio Europa Liberă, Dumitru Lazur, jurnalist, RISE Moldova, Angela Sîrbu, directoare de proiect, Internews, Oleg Gant, expert Internews.

Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia” este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) din Moldova și Internews care se desfășoară în perioada septembrie 2016 – mai 2018.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.