Connect with us

Social

Moldova.org lansează campania multimedia „Fețele Toleranței”

Publicat

pe

Redacția Moldova.org a lansat astăzi campania multimedia „The faces of tolerance” (Fețele Toleranței) prin publicarea primului reportaj din seria de 24 – Femeia de la volanul troleibuzului.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău și presupune realizarea unei serii de 24 de reportaje pe platforma multimedia reportaje.moldova.org, organizarea de dezbateri online și offline despre categoriile sociale blamate de societatea noastră. „Proiectul va încuraja deversitatea, va condamna discriminarea și va promova toleranța”, menționează Ana Gherciu, coordonatoarea proiectului și redactora-șef a Moldova.org.

Pe parcursul a 12 luni vor fi publicate 24 de reportaje multimedia care vor prezenta viața cotidiană a 24 de persoane considerate de societatea noastră “altfel”. Jurnaliștii moldova.org vor petrece o zi întreagă cu fiecare personaj (trezit, dejun, drumul spre job, locul de muncă, alte activități) și vor prezenta în format text, video, foto, animație cum decurge o zi obișnuită din viața acelei persoane, cu bune și cu rele.

Printre eroi se vor regăsi persoane LGBT, persoane în scaun cu rotile, persoane transgender, persoane de altă religie decât majoritara ortodoxă, refugiați, femei cu job-uri considerate în Moldova “bărbătești” și invers, mame care au ales să nască târziu, etnici minoritari, tineri sub 25 aflați în posturi de conducere, persoane care au aspecte fizice care ies în evidență, persoane de culoare, persoane care aleg să facă facultatea după 50 de ani, adolescente care practică sporturi asociate cu bărbații în societatea noastră, etc.

Scopul acestor 24 de reportaje multimedia e să demonstrăm că, deși suntem diferiți în aparențe, avem aceleași obiceiuri zilnice și în esență suntem la fel, mambri ai aceeași societăți care trebuie să fie mai deschisă și mai tolerantă.

Un alt produs al proiectului va fi un spot video cu mesaj pro-toleranță și diversitate în care apar toate personajele din reportaje cu câte o replică. Adițional vor fi realizate 6 espisoade de podcast tematic despre diversitate și toleranță ca fellow up la cele mai sensibile povești prezentate în reportajele multimedia, cu abordare mai profundă a problemei și invitați experți.

În ultima parte a proiectului vor fi organizate 3 dezbateri la universități din Chișinău, Cahul și Bălți pe tema toleranței, care vor începe cu vizionări ale materialelor video realizate în primele 9 luni din proiect.

Vă invităm să urmăriți materialele realizate de jurnaliștii noștri în cadrul acestui proiect și vă invităm să propuneți personaje potrivite pentru campania „Fețele toleranței”. Așteptăm sugestiile voastre la [email protected]

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Social

Doi veterani ai războiului de pe Nistru vor duce flacăra Unirii la Alba-Iulia

Publicat

pe

De către

Doi veterani ai războiului de pe Nistru vor duce flacăra Unirii la Alba-Iulia. Pornirea a avut loc astăzi dimineață la ora 09:00 din scuarul Complexului Memorial Cimitirul Eroilor Români din Chișinău.

Traseul nu va fi unul simplu, întrucât veteranii vor avea de parcurs aproximativ 650 de kilometri cu bicicleta până la 1 iulie.

„Astăzi dăm start Maratonului Memoriei celor căzuți în toate războaiele pentru pământul românesc. O să parcurgem o distanță de aproape 650 de kilometri până la Alba – Iulia. În toate localitățile Basarabiei și a României, noi o să vizităm administrațiile publice locale”, a declarat Ghenadie Cosovan, veteran al războiului de pe Nistru și președintele Asociației „Credință Patriei”.

Să le ureze drum bun veteranilor de război, au venit și mai mulți membri ai Asociației „UNIREA – ODIP”.

„Le dorim mult succes veteranilor războiului de pe Nistru în acest parcurs deloc ușor până la Alba-Iulia, iar noi, tânăra generație, vom prelua această flacără pe 1 iulie și o vom aduce înapoi în capitala celui de-al doilea stat românesc, la Chișinău”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”.

Persoane de toate vârstele din 1000 de localități din România și Republica Moldova vor parcurge peste 1000 de kilometri pentru a scrie istorie.

Marșul Centenaruluiva porni din Alba Iulia, cetatea-simbol, pe 1 iulie, și se va încheia la Chișinău, pe 1 septembrie. Traseul este alcătuit din 11 etape a câte 5 zile.

Citește mai departe

Social

Cetățenii Republicii Moldova se vor putea angaja legal în Bulgaria

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova se vor putea angaja legal în Bulgaria. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a semnat astăzi la Sofia, cu ministrul Muncii și Politicii Sociale, Biser Petkov, Acordul privind Reglementarea migrației de muncă, care prevede asigurarea angajării legale a lucrătorilor migranți pe teritoriul ambelor state.

Scopul Acordului semnat constă în asigurarea recrutării și angajării legale a cetățenilor ambelor state,  în baza unui contract individual de muncă.

În acest sens,  statele vor crea condiții  privind desfășurarea legală a activității de muncă, a procesului de recrutare și angajare, cât și asigurarea drepturilor privind intrarea, șederea și ieșirea pe teritoriul ambelor state, a lucrătorilor migranți.

„Gestionarea fluxurilor migraționale reprezintă un pas important pentru ambele state, fiind un angajament asumat la nivel național și regional. Acordul semnat astăzi este încă un pas asumat în acest sens, cetățenii vor putea munci legal, având  drepturi egale pe teritoriul ambelor state, astfel, vom diminua fenomenul imigrației ilegale în scop de muncă”, a declarat Svetlana Cebotari.

Instituțiile implementatoare a Acordului sunt Agenția pentru ocuparea forței de muncă din ambele state, care vor identifica ofertele de muncă depuse de către angajatori și vor selecta candidații potriviți.

La rândul lor, angajatorii se obligă să acopere costurile de deplasare și acomodare, precum și achitarea salariilor în aceleași condiții ca și lucrătorii locali, iar lucrătorii migranți să se reîntoarcă în țară la expirarea contractului de muncă.

„Bulgaria întâmpină probleme majore privind forța de muncă, iar în acest sens, am inițiat semnarea Acordurilor de reglementare a migrației de muncă cu statele vecine. Până acum am semnat cu Armenia, suntem în proces de negociere cu Ucraina și astăzi am reușit să semnăm cu Moldova. Este important ca cetățenii ambelor state să fie susținuți în căutarea unui loc de muncă și să lucreze legal, doar astfel le putem asigura toate beneficiile și drepturile în țara în care se află”, a menționat Biser Petkov.

Tratatul a fost încheiat pe  un termen de 5 ani, cu prelungire ulterioară automată pe o perioadă de 3 ani.  Conform datelor oficiale, în anul 2016, pe teritoriul Bulgariei se aflau 5147 de cetățeni moldoveni, iar în Republica Moldova, cu pașaport bulgar au sosit 23 de cetățeni.

Republica Moldova are încheiate 7 Acorduri în domeniul migrației de muncă, cu Ucraina, Rusia, Azerbaidjan, Belarus, Italia, Israel, Franța.

Menționăm că, Republica Moldova are semnat cu Bulgaria, un Acord în domeniul securității sociale,  care prevede acordarea pensiilor și alocațiilor sociale cetățenilor țării noastre, care  sunt angajați legal și contribuie la bugetul asigurării sociale.

Citește mai departe

Social

Primăria Chișinău oferă 10 milioane de lei drept compensație pentru gunoiște primăriilor Geamăna și Țânțăreni

Publicat

pe

De către

Primăriile comunelor Geamăna şi Ţânţăreni vor beneficia de 10 milioane de lei din bugetul Primăriei Chişinău, drept compensare pentru faptul că oamenii şi consilierii locali au acceptat redeschiderea poligonului de păstrare a deşeurilor. O decizie în acest sens a fost votată de Coniliul Municipal Chişinău.

Primăria comunei Ţânţăreni va primi şase milioane de lei, iar în bugetul local al satului Geamăna vor ajunge patru milioane de lei. Banii alocaţi vor fi utilizaţi pentru modernizarea infrastructurii acestor localităţi.

Amintim că autorităţile locale de la Ţânţăreni şi Geamăna au acceptat, anul trecut, redeschiderea poligonului, după ce Executivul condus de Pavel Filip s-a implicat în soluţionarea problemei deşeurilor din Capitală. Atunci, potrivit deciziei de compromis, administrația locală din Țânțăreni a acceptat redeschiderea poligonului din până în 2020, timp în care Primăria Capitalei trebuie să găsească o soluție pentru problema deșeurilor din municipiu.

În schimb, autoritățile din Chișinău s-au angajat să ofere ajutor financiar comunei Țânțăreni și satului Geamăna, amplasate în zona poligonului. De asemenea, urmează să fie construit un drum de acces spre groapa de gunoi pentru ca mașinile care transportă deșeurile să nu mai treacă prin Țânțăreni.

Citește mai departe