Moldova, obligată de CEDO să-i achite 12 000 euro fostului șef al Direcției misiuni speciale a MAI

Moldova a fost obligată de CEDO să-i achite 12 mii de euro, în calitate de prejudicii morale, fostului șef al Direcției misiuni speciale al MAI. Aceasta pentru că a constatat că funcţionarul a fost deținut în arest pe o perioadă mai mare de 12 luni contrar Constituției R. Moldova, fără a exista o suspiciune rezonabilă că acesta ar fi comis infracțiunea.

Asociaţia Promo-LEX a anunţat, astăzi, că Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publică Hotărârea pe cauza Savca contra Moldova, cauza fiind inițiată de către Corneliu Savca, cetățean al Republicii Moldova care s-a aflat în detenție ilegală timp de 2 ani 3 luni.

Potrivit avocatului Promo-LEX Vadim Vieru: “În acest caz CtEDO a constatat că reclamantul a fost deținut în arest pe o perioadă mai mare de 12 luni contrar Constituției R. Moldova, fără a exista o suspiciune rezonabilă că acesta ar fi comis infracțiunea. De asemenea, Curtea a constatat că legislaţia procesul-penală la acel moment, în temeiul căreia reclamantul a fost deținut mai mult de 12 luni, nu era clară și previzibilă și această nu întrunea condiția de legalitate. A mai fost constatată și detenția în condiții proaste în Penitenciarul 13”.

La rândul său, Corneliu Savca consideră hotărârea ca fiind una echitabilă. “A fost demonstrată odată în plus ilegalitatea detenției în cazul meu, dar și tratamentele degradante la care am fost supus în perioada detenției”, a declarat reclamantul pentru Promo-LEX.

Republica Moldova este obligată să plătească suma de 12000 Euro în calitate de prejudicii morale, dar și suma de 1500 Euro în calitate de costuri pentru asistență juridică.

Precizăm că, la 21 octombrie 2009, Corneliu Savca, fostul șef al Direcției misiuni speciale a MAI, a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 9 luni închisoare, conform Art. 329 al Codului Penal și anume neglijență în serviciu. La 21 iunie 2010 prin sentința instanței superioare, acesta a fost pe deplin achitat și eliberat. Procesul se află pe rolul instanțelor naționale.

Corneliu Savca a petrecut în detenție 2 ani și 3 luni, iar în cererea sa către Înalta Curte de la Strasbourg s-a plâns la Înalta Curte, invocând condiții proaste de detenție în Penitenciarul Nr.13, inclusiv neacordarea asistenței medicale.

De asemenea, reclamantul a invocat violarea Art. 5 alin. 1 CEDO (privarea ilegală de libertate, în sensul Art. 25 din Constituție R. Moldova, după expirarea termenului de 12 luni) și a Art. 5 alin. 3 (în ce măsură au fost pertinente deciziile instanțelor naționale privind reținerea și prelungirea termenului de detenție a reclamantului).

La Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, reclamantul a fost reprezentant de către Alexandru Postica și Vadim Vieru avocați din cadrul Asociației Promo-LEX și Tudor Suveica avocat din Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.