Moldova merge spre Romania, sustine comentatorul politic, Egor Holmogorov

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, recent, ca Rusia este interesata de solutionarea cat mai rapida a conflictului transnistrian, care trebuie sa se bazeze pe principiile unei Moldove federative, demilitarizate si neutre, citand postul rusesc "Radio Mayak".

In opinia comentatorului politic al postului de radio citat, Egor Holmogorov, cuvantul "rapid" nu este la locul lui, atunci cand este vorba despre solutionarea conflictului. "Daca rapiditatea rezolvarii problemei este pentru Rusia un scop, atunci ea va trebui sa se impace cu netrainicia pacii sau cu un pret prea mare", a subliniat el. In opinia lui Holmogorov, este putin probabil ca politica externa a Rusiei sa-i poata oferi Moldovei ceva in schimbul acordarii unei autonomii Transnistriei, ceva ce nu a fost oferit pana in prezent. Comentatorul considera ca Transnistria si Moldova au istorii si drumuri diferite. "Moldova merge spre Romania si doreste sa ia cu sine Transnistria. Aceasta din urma, populata de rusi, ucraineni si moldoveni, orientati spre Rusia, nu vrea in Romania. Desi ideea de a deveni cetateni ai Uniunii Europene este una tentanta, transnistrenii nu doresc sa fie cetateni de calitatea a doua intr-o tara saraca economic. Transnistria nu are motive nici nationale, nici politice, nici economice pentru a dori sa se uneasca cu Moldova, iar mai apoi cu Romania", a mentionat Holmogorov. "Singurul fapt ce ar putea schimba pozitia Transnistriei este refuzul Rusiei de a sustine militar si diplomatic autoproclamata republica. In acest context, declaratiile precum ca Rusia doreste solutionarea rapida a conflictului transnistrian suna de parca Rusia intentioneaza sa-i grabeasca pe transnistrieni", constata Holmogorov. In alta ordine de idei, el a mentionat ca, in urmatorii ani, nu va exista o Moldova neutra. "Nu este clar daca o Moldova va exista in general. Spre deosebire de aceasta, Transnistria exista si se poate mentine inca mult timp, daca nu vom dori o solutionare rapida. Istoria cunoaste conflicte care au durat sute de ani si tocmai de aceea solutionarea lor a fost calitativa", a conchis Holmogorov.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.