Connect with us

Diverse

Moldova, fruntașă într-un raport internațional privind crearea locurilor de muncă

Publicat

pe

Țara noastră s-a clasat pe locul șase în lume în ceea ce privește numărul locurilor de muncă create anul trecut, în raport cu numărul populației. Acest lucru rezultă din Raportul Global Location Trends 2017, elaborat de corporația americană IBM. O altă concluzie a cercetării este că Moldova este și cea mai nouă destinație de investiții emergente.

Poziția ocupată în acest clasament se datorează, în special, intrării pe piață a unor companii din domeniul automotiv, cărora Guvernul le-a oferit facilități importante pentru dezvoltarea proiectelor investiționale, în special, în zonele economice libere și parcurile industriale. Pe parcursul ultimilor 5 ani, sectorul de automotive din țară noastră a înregistrat o creștere semnificativă. Până în prezent, în acest sector au investit 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia, care au generat crearea a 12570 de locuri de muncă.

Actualmente, companiile din Moldova produc componente și software pentru milioane de automobile BMW, Mercedes, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda, asigurând cu tapițerii peste 700.000 automobile anual. În acest sector activează circa 10000 de persoane, iar in urmatorii doi ani numarul angajatilor se va dubla. Valoarea exporturilor este de peste 400 mln USD, ceea ce reprezintă o pondere de peste 20% în totalul de exporturi.

În luna aprilie 2017, Consiliul pentru Proiecte Investiționale de Importanță națională a aprobat lista proiectelor investiționale de importanță națională, în care au fost incluse proiectele a șase companii de automotive: Draexlmaier, Gebauer & Griller, LA TRIVENETA CAVI DEVELOPMENT, Sumitomo Electric Bordnetze, Fujikura, Lear Corporation. Aceste companii planifică extinderea producerii, construcția fabricilor noi, volumul investițiilor preconizate ridicându-se la 182,6 mln. USD.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Bălțiul, plin de gunoi! Compania responsabilă de salubrizare s-a retras, acuzându-l pe Usatât de presiune

Publicat

pe

De către

Scandalul privind evacuarea deșeurilor din Bălți capătă noi proporţii. Consiliul municipal a decis ca de acest lucru să se ocupe Direcția Reparații Drumuri, după ce compania contractată a încetat să mai colecteze gunoiul, din cauza presiunilor primarului Renato Usatîi.

Pe de altă parte, întreprinderea municipală nu poate face față volumului mare de lucru, deoarece dispune de doar trei autospeciale.

“Sunteți siguri că nu vom ajunge în situația în care mașinile nu vor reuși să evacueze tot gunoiul din oraș”, a spus consilierul municipal Bălți, Vitalii Povonschii.

“Nu pot să confirm că într-o zi, două, trei sau într-o săptămână vom controla această situație”, a spu viceprimarul municipiului Bălți, Igor Șeremet.

Șeful Direcției Reparații Drumuri Bălți, Serghei Pcela, a declarat că, pentru a transporta la timp gunoiul, sunt necesare încă cel puțin cinci autospeciale. O astfel de mașină costă 35 de mii de euro. Deocamdată, întreprinderea se descurcă cu parcul de autospeciale pe care îl are în gestiune.

“Noi nu suntem gata să evacuăm gunoiul cu aceste mașini, dar urmează această tehnică să o reparăm. Doar că pentru aceste lucrări va fi nevoie de mult timp și bani. Noi evacuăm zilnic undeva 30 – 40 la sută din volumul total al deșeurilor”, a spus șeful Direcției Reparații Drumuri Bălți, Serghei Pcela.

Până acum, de evacuarea deșeurilor se ocupa o companie privată. Conducerea acesteia spune că și-a sistat activitatea din cauza presiunilor penalului fugar, Renato Usatîi.

“Două săptămâni în urmă, ne-au făcut 50 de procese verbale la care nu le place cum sunt containerele, nu le place cum se evacuează gunoiul. Noi am lucrat cu zece autospeciale și plus tehnică adăugătoare”, a spus șeful unei companii de salubritate, Andrei Musteață.

Compania care evacua deșeurile din Bălți și-a sistat activitatea acum o săptămână. Totodată, aceasta a scos tomberoanele care au fost instalate de ei. Zilnic, întreprinderea evacua în jur de 800 de metri cubi de gunoi

Citește mai departe

Diverse

UE a alocat astăzi peste 36 de milioane de euro din totalul de 47

Publicat

pe

De către

Uniunea Europeană a alocat astăzi Republicii Moldova suma de peste 36 de milioane de euro, din totalul suportului bugetar promis de 47 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de facebook de către premierul Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat al Delegaţiei Uniunii Europene în țara noastră, banii vor permite crearea locurilor de muncă, creșterea exporturilor spre UE în creștere, consolidarea administrației publice consolidate, îmbunătățirea servicii de poliție, dar și pentru accelerarea dezvoltării rurale. În comunicat se ma arată că înainte ca aceste sume să devină diponibile, Guvernul Republicii Moldova a trebuit să îndeplinească condițiile și să obțină rezultate în cadrul celor cinci programe.

”Încă o veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova, după cele 22,2 milioane alocate de FMI ieri, astăzi UE anunță transmiterea a 36,3 milioane de euro ca suport bugetar pentru țară noastră. Este încă o confirmare importantă a perseverenței cu care se implementează angajamentele convenite cu partenerii de dezvoltare. Guvernul rămâne angajat în derularea în continuare a reformelor și în obținerea de rezultate pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a scris Pavel Filip pe facebook.

În comunicat se mai arată că autoritățile Republicii Moldova au fost de acord să utilizeze aceste fonduri pentru a sprijini mai multe acțiuni, printre care implementarea acordului DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) între UE și Republica Moldova, reforma Poliției, reformele Politicii Finanțelor Publice, implementarea Liberalizării Regimului de Vize cu Europa, dar și Dezvoltarea Rurală și a Agriculturii în Republica Moldova (ENPARD).

Citește mai departe

Diverse

Unul dintre activiștii Partidului Nostru părăsește formațiunea și îl acuză pe Usatîi de trădare

Publicat

pe

De către

Unul dintre activiștii partidului condus de Renato Usatîi, Felix Grinku, a anunțat că părăsește formațiunea și l-a acuzat pe fostul său lider că l-a trădat, la fel cum a făcut și cu alți membri de partid. Într-o scrisoare postată pe Facebook , Grinku îl acuză pe Usatîi că a fugit la Moscova și a lăsat partidul în haos, că nu are nici viziuni pentru dezvoltarea țării, nici oameni care ar putea să o conducă.

„Noi am luptat alături de așa oameni ca Usatîi și Petrenco, care ne-au promis că ne vor fi alături până la sfârșit. Și unde sunt ei acum? Noi am crezut în ei și în apelurile lor. Noi am rămas și am continuat lupta. Dar unde e Usatîi? Renato ne-a părăsit și a fugit ca un laș. Și unde este „patriotul” nostru Petrenco? Acesta i-a întrecut pe toți, a trădat echipa și a fugit în Germania, la îndrăgitele sale marșuri ale minorităților sexuale. Două neveste care au fugit! Noi ne-am transformat în „carne de tun” și rezerviști ai ambițiilor personale ale lui Renato Usatîi și Grigore Petrenco”, scrie Grinku.

Fostul activist al „Partidului Nostru” spune că în partid e o dezordine și nu există un program clar de dezvoltare a țării, iar conducerea formațiunii nu are o viziune în acest sens, la fel cum nu există oameni care ar putea să conducă țara. Grinku susține că partidul este plin de mincinoși, care se gândesc doar la îmbogățire.

„În conducerea partidului domnește un haos și o dezordine, nu există o poziție clară pe multe subiecte, nu există un program adecvat politic și economic de dezvoltare a țării. Dar, cel mai important, nu există o echipă aptă să conducă țara, nu există economiști, conducători, politicieni și manageri de nivel mediu. În jurul lui Renato Usatîi s-au adunat niște indivizi mincinoși și invidioși, care în permanență organizează comploturi pentru a se îmbogăți și a-i înlătura pe cei incomozi. Lor le convine că Renato Usatîi este departe, la Moscova și nimeni nu le încurcă să arate o imitație a muncii”, adaugă Felix Grinku.

La fel, acesta mai notează că toată așa-zisa luptă a „Partidului Nostru” cu guvernarea se limitează doar la Facebook, lucru care irită deja oamenii.

„Toată lupta politică a „Partidului Nostru” demult s-a redus la facebook și se limitează la înjurăturile și expresiile ofensatoare despre Vitalie Proca, fapt ce irită deja oamenii. Iar reportajele despre „vânătoare și pescuit” în timpul „ciumei” creează o stare de greață”, subliniază fostul activist al „Partidului Nostru”.

Felix Grinku a fost reținut anul trecut, fiind cercetat penal pentru escrocherie. Acesta s-a arătat deranjat și de faptul că de când a ajuns în detenție, Usatîi a promis ajutor pentru familia sa, dar nu a mișcat un deget. Grinku își încheie scrisoarea prin constatarea că Usatîi corespunde poreclei care i-a fost dată de internauți – ”balabol”, pentru că nu își onorează promisiunile. „Adevărul este că tu, Renat, ești un laș și un balabol”, a scris fostul activist al formațiunii ”Partidul Nostru”.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică2 ore în urmă

Igor Dodon: Am respins candidaturile la funcțiile de miniștri

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că a respins candidaturile miniștrilor anunțați de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit șefului...

Diverse2 ore în urmă

Bălțiul, plin de gunoi! Compania responsabilă de salubrizare s-a retras, acuzându-l pe Usatât de presiune

Scandalul privind evacuarea deșeurilor din Bălți capătă noi proporţii. Consiliul municipal a decis ca de acest lucru să se ocupe...

Social2 ore în urmă

Un camion s-a ciocnit cu un microbuz în apropiere de Soroca. Salvatorii au descarcerat două persoane din microbuz//VIDEO

Un camion de model GAZ 66 s-a ciocnit cu un microbuz de model Mercedes.

Economie4 ore în urmă

BNM a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză detaliată  a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu...

Social4 ore în urmă

Programul de stat ”Prima casă”, votat de Parlament. Care sunt principalele prevederi

Plenul Parlamentului a votat astăzi  Programul de Stat ”Prima casă” în lectură finală, cu votul a 61 de deputați din...

Social5 ore în urmă

Votat! Zilierii vor putea lucra pentru acelaşi beneficiar 90 de zile, iar plata va avea loc la sfârşitul fiecărei zile

Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri sunt, pentru prima dată, reglementate prin lege. Documentul a fost votat, astăzi, de...

Politică6 ore în urmă

Curtea Constituțională rămâne cu 6 judecători. Parlamentul nu a susținut modificarea Constituției

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova nu a fost susținut astăzi de deputați. Potrivit proiectului, Curtea Constituţională urma...

Advertisement

Opinii