Connect with us

Economie

Moldova Agroindbank acorda, in premiera in Moldova credite ipotecare cu termen de pina la zece ani

Publicat

pe

Moldova Agroindbank a devenit prima banca din Republica Moldova, care acorda credite ipotecare pe termen de pina la 10 ani. Doritorii de a procura apartamente in blocurile de locuit construite de Agentia municipala ipotecara Chisinau o pot face acum prin intermediul creditelor acordate de banca. Pentru acordarea acestor credite vor fi utilizate mijloacele proprii ale bancii, se arata intr-un comunicat difuzat de banca.

Creditele pe o perioada de 10 ani sunt prevazute si de contractul de colaborare, semnat intre Moldova Agroindbank si Agentia municipala ipotecara Chisinau. in cazul in care cumparatorul dispune de mijloace financiare necesare pentru plata sumei initiale, in valoare de 50% din costul locuintei, Moldova Agroindbank ii acorda un credit, care sa acopere cealalta parte din costul acesteia. Astfel, imediat dupa darea in exploatare a locuintei, cumparatorul devine proprietar al acesteia.

MAIB ofera de asemenea si posibilitatea de acumulare, intr-un cont de depozit deschis la banca pe un termen de pina la 5 ani, suma necesara pentru plata cotei initiale. Odata acumulata suma echivalenta cu 50% din costul locuintei, se poate obtine in credit si suma necesara pentru acoperirea costului integral al locuintei procurate.

Expertii sunt de parerea ca in urmatorii ani constructia de locuinte prin ipoteca ar putea sa creasca, in special din contul mijloacelor cistigate de cetatenii R.Moldova peste hotare. "Constructia prin ipoteca are o mare perspectiva, urmeaza insa sa fie urgentata adoptarea pachetului de documente necesare pentru dezvoltarea acestui domeniu", estimeaza aceiasi experti. Agentia municipala ipotecara Chisinau functioneaza deja de sase ani.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

BNM anunţă: Raportul de investigație Kroll este în fază finală de redactare

Publicat

pe

De către

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au efectuat, pe 7 noiembrie, o vizită la Chișinău pentru a avea întrevederi cu reprezentanții mai multor instituții publice, cu scopul de a agrea structura și termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate ca urmare a fraudei care a dus în 2014 la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA, Banca Socială SA  și Unibank S.A..

Ședința de lucru a fost condusă de prim-ministrul, Pavel Filip. La întrunire au participat președintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ministrul Economiei și Insfrastructurii, ministrul Justiției și reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI).

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ține cont de comentariile anterioare ale reprezentanților BNM, ARBI și ai Procuraturii Anticorupție.

În particular, s-a discutat despre căile de inițiere a procedurilor legale în multiple juridicții, inclusiv modalitățile de recuperare a activelor în jurisdicții opace, cu structuri și procese juridice netransparente.

Părțile au convenit că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă și urmărire penală moldovenești cu sprijinul companiilor Kroll și Steptoe & Johnson. Aceasta presupune crearea unui cadru de analiză și schimb de informații obținute din investigațiile atât pe plan național, cât și internațional.

Autoritățile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experții Kroll și Steptoe & Johnson și va obține, în mod regulat, informații actualizate cu privire la progresul înregistrat.

Totodată, reprezentanții consorțiului internațional au confirmat că al doilea raport de investigație este în fază finală de redactare și este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni.

Părțile au discutat despre importanța informării publicului și partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigației, dar și necesitatea de a proteja derularea anchetei și de a nu prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate. Consultările la subiectul transparentizării și prezentării concluziilor raportului de investigație vor continua.

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu Procuratura Generală și ARBI după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a solidifica baza de probe în procedurile inițiate pe plan național.

Citește mai departe

Economie

FEE, „Red Union Fenosa” și „Termoelectrica” au semnat acorduri de colaborare în domeniul eficienței energetice

Publicat

pe

De către

Acordurile de colaborare dintre Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) și Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., precum și Acordul de colaborare dintre FEE și „TERMOELECTRICA” , S.A, au fost semnate în cadrul ședinței Consiliului de administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică (CA FEE), prezidată de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii, în calitatea sa de președinte al CA FEE.

Părțile semnatare a Acordurilor vor coopera în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, pentru sporirea securității energetice a Republicii Moldova precum și pentru oferirea de beneficii importante consumatorilor de servicii energetice.

Vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că este în premieră semnarea unor acorduri de colaborare dintre FEE cu instituțiile care activează pe teritoriul Republicii Moldova și cele străine. Astfel, FEE va fi sub egida statului cea mai importantă instituție care va promova, finanța și implementa măsuri de eficiență energetică de calitate, ceea ce va servi drept garant pentru securitatea și eficiența energetică, precum și costuri mai mici pentru consumatorii și cetățenii țării noastre.

De asemenea, Octavian Calmîc, președinte al CA FEE, a salutat semnarea de către FEE a Memorandumului de Înțelegere și Cooperare cu Programul „Covenant of Mayors Demonstration Projects EU funded” al Delegației Uniunii Europene, pentru implementarea în comun a proiectelor de eficiență energetică.

Consiliului de administrare FEE, în cadrul ședinței a audiat solicitările reprezentanților unor instituții publice privind posibilitățile de alocare a surselor financiare suplimentare, precum și coordonarea lucrărilor suplementare aferente celor anterior planificate în limita resurselor financiare alocate. Astfel, Consiliului a examinat fiecare solicitare în partea și a aprobat prin vot pentru fiecare dintre aceste adresări la Fond.

În acest context, a fost aprobat majorarea valorii Contractului de Grant pentru Instituția Medico-Sanitară Publică Asociația Medicală Teritorială Ciocana din mun. Chișinău în sumă de 309 mii lei, pentru Instituția Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, or. Nisporeni în sumă de peste 49 mii lei, de asemenea au fost aprobate lucrări adiționale pentru Institutul Oncologic, în sumă de 700 mii lei în limita contractului aprobat și lucrări adiționale în sumă de 144 mii lei pentru Instituția Publică gimnaziul „M. Tanasoglo” din s. Chirsova, r-nul Comrat.

În aceeași ordine de idei, a fost votat unanim redirecționarea resurselor financiare aprobate pentru finanțarea proiectului aferent sistemului de iluminat public din s. Borceag către finanțarea proiectului privind eficientizarea consumului de energie în cadrul Gimnaziului „Ion Creangă”, aflat la autogestiune, din aceeași localitate.

Totodată, a fost aprobată decizia cu privire la reîncheierea Contractului de grant cu Primăria s. Peresecina, r-nul Orhei privind iluminarea stradală și procedura de remediere a discrepanțelor între prevederile Contractului de grant și lucrările executate de facto, precum și aprobat de principiu finanțarea măsurilor de eficiență energetică pentru Liceu Teoretic ”Prometeu” din s. Grozești, r-nul Nisporeni, iar măsurile și costurile lucrărilor urmează a fi definitivate și prezentate Consiliului la următoarea ședință spre aprobare.

De asemenea, reprezentanții Fondul pentru Eficiență Energetică au prezentat progresul realizat privind implementarea integrală a Proiectului-pilot „Grădinița casa pasivă” al Primăriei or. Călărași, privind edificarea unei grădinițe cu consum redus de energie. Ca exemplu, a fost menționat că, suma achitată pentru consumul de energie pe o perioadă de 4 luni a constituit doar 14 mii 300 lei.

Așa cum toate măsurile preconizate pentru proiectul dat au fost realizate integral, contribuția Fondului în mărime de circa 730 mii lei va fi redirecționată pentru finanțarea măsurilor de eficiență energetică a Grădiniței de copii Nr. 3 „Lăstărel” din subordinea aceluiași beneficiar, Primăria or. Călărași.

De asemenea, au fost aprobate modificările la Criteriile de calificare a operatorilor economici pentru selectarea și contractarea Administratorului în cadrul Fondului pentru Eficiență Energetică și audiată prezentarea generală a Proiectului „Suport pentru Modernizarea Sectorului Energetic din Republica Moldova” cu axare pe componenta aferentă Fondului.

Sergiu Corin, director FEE a menționat că la propunerea Delegației UE și inițiativa FEE de comun cu Asistența Tehnică (Stars) au fost identificați pașii pentru demararea procedurilor de inițiere a Fondului în certificarea ISO 9001. Astfel, Fondul pentru Eficiență Energetică își propune că până la finele anului 2018 să fie prima instituție de profil din țară certificată cu Standarde Internaționale de Calitate în domeniul eficienței energetice.

Citește mai departe

Economie

Cinci membri ai Comitetului de conducere al Energbank, amendaţi de BNM

Publicat

pe

De către

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis aplicarea sancțiunii de amendă față de cinci membri ai Comitetului de conducere ai B.C. Energbank. Sancțiunea a fost aplicată urmare  examinării rezultatelor controlului complex pe teren efectuat de BNM la această bancă.

Suma totală a amenzilor constituie 156 459 lei.

De asemenea, membrii Comitetului de conducere și ai Consiliului băncii au fost sancționați cu avertisment asupra neadmiterii pe viitor a încălcărilor actelor normative și posibilității de aplicare a unor sancțiuni mai aspre în cazul în care neregulile constatate vor fi comise în mod repetat.

Sancțiunile au fost aplicate după ce în activitatea Energbank au fost constatate unele încălcări ale Legii instituțiilor financiare și actelor normative ale Băncii Naționale, identificate pentru perioada controlului.

Neregulile se referă, în principal, la nerespectarea de către bancă a cerințelor prudențiale specifice activității de creditare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor, precum și la încălcarea reglementărilor în domeniul tranzacțiilor cu persoanele afiliate etc.

Totodată, încălcările constatate nu au afectat limitele prudențiale stabilite de BNM și, prin urmare, nu există riscuri majore pentru stabilitatea băncii.

B.C. Energbank activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse.

 

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe9 ore în urmă

Recompensă de 30.000 pentru o servietă pierdută în Berlin. Doar proprietarii ştiu ce se află în ea

Proprietarii unei serviete pierdute în Berlin, fabricată de un renumit producător italian, au cumpărat o pagină întreagă de publicitate pentru...

Economie15 ore în urmă

BNM anunţă: Raportul de investigație Kroll este în fază finală de redactare

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au efectuat, pe 7 noiembrie, o vizită la Chișinău pentru a avea întrevederi...

Social16 ore în urmă

Atenţie! Au loc lucrări de curăţare a arborilor

Primăria municipiului Chişinău informează că pe parcursul zilei de sâmbătă, 11 noiembrie, între orele 7.00 – 15.00, în oraş se...

Economie17 ore în urmă

FEE, „Red Union Fenosa” și „Termoelectrica” au semnat acorduri de colaborare în domeniul eficienței energetice

Acordurile de colaborare dintre Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) și Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., precum și Acordul de colaborare...

Social1 zi în urmă

Baionete, vechi de peste 100 de ani, depistate de vameșii de la Leușeni în maşina unei moldovence

O cetățeană a Republicii Moldova, în vârstă de 29 de ani, este cercetată de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal...

Justiție1 zi în urmă

Banca Mondială intenționează să acorde suport tehnic pentru două proiecte în domeniul justiției

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut o întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale în Moldova. A fost discutată colaborarea în proiectele...

Politică1 zi în urmă

Chirtoacă îi acuză pe socialiști că au pornit o campanie de denigrare a sa în presă

Primarul suspendat al capitalei este convins că în spatele campaniei de denigrare inițiată împotriva lui stau socialiștii. În opinia edilului,...

Advertisement

Opinii