Connect with us

Economie

Moldova Agroindbank acorda, in premiera in Moldova credite ipotecare cu termen de pina la zece ani

Publicat

pe

Moldova Agroindbank a devenit prima banca din Republica Moldova, care acorda credite ipotecare pe termen de pina la 10 ani. Doritorii de a procura apartamente in blocurile de locuit construite de Agentia municipala ipotecara Chisinau o pot face acum prin intermediul creditelor acordate de banca. Pentru acordarea acestor credite vor fi utilizate mijloacele proprii ale bancii, se arata intr-un comunicat difuzat de banca.

Creditele pe o perioada de 10 ani sunt prevazute si de contractul de colaborare, semnat intre Moldova Agroindbank si Agentia municipala ipotecara Chisinau. in cazul in care cumparatorul dispune de mijloace financiare necesare pentru plata sumei initiale, in valoare de 50% din costul locuintei, Moldova Agroindbank ii acorda un credit, care sa acopere cealalta parte din costul acesteia. Astfel, imediat dupa darea in exploatare a locuintei, cumparatorul devine proprietar al acesteia.

MAIB ofera de asemenea si posibilitatea de acumulare, intr-un cont de depozit deschis la banca pe un termen de pina la 5 ani, suma necesara pentru plata cotei initiale. Odata acumulata suma echivalenta cu 50% din costul locuintei, se poate obtine in credit si suma necesara pentru acoperirea costului integral al locuintei procurate.

Expertii sunt de parerea ca in urmatorii ani constructia de locuinte prin ipoteca ar putea sa creasca, in special din contul mijloacelor cistigate de cetatenii R.Moldova peste hotare. "Constructia prin ipoteca are o mare perspectiva, urmeaza insa sa fie urgentata adoptarea pachetului de documente necesare pentru dezvoltarea acestui domeniu", estimeaza aceiasi experti. Agentia municipala ipotecara Chisinau functioneaza deja de sase ani.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Gaburici nemulțumit de activitatea Fabricii de sticlă: Întreprinderile de stat trebuie să fie nu mai puțin profitabile decât cele private

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Î.S. „Fabrica de sticlă din Chișinău”, unde și-a exprimat nemulțumirea față de raportul de activitate prezentat de conducerea Fabricii de sticlă. El a cerut explicații la venitul înregistrat anul trecut de Fabrica de sticlă.

„Întreprinderile de stat trebuie să fie nu mai puțin profitabile decât cele private. Atunci vor costa nu mai puțin decât companiile private. Și asta e misiunea managementului. Ori vă faceți treaba, ori nu”, a punctat ministrul.

De asemenea, Chiril Gaburici s-a arătat îngrijorat și de felul în care au fost făcute achizițiile la întreprindere.

„Recunosc, am văzut raportul doar pe diagonală. Dar, fiind venit din business am câteva deprinderi de a „urmări banii”. Ceea ce am văzut în raport m-a îngrijorat, pentru că nu toate prețurile corespund realității. De aceea, vă cer să faceți o expertiză și în dreptul fiecărui produs achiziționat să indicați prețul real al acestuia pe piață, la bucată. Ulterior, aceste cifre să-mi fie prezentate”, a solicitat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Referindu-se la investițiile statului făcute la Fabrica de sticlă din Chișinău, Chiril Gaburici a reiterat că întreprinderea trebuie să devină lider pe piața internă și unul dintre principalii furnizori de producție calitativă în regiune.

Î.S. „Fabrica de sticlă din Chișinău” a fost creată în anul 2002, după reorganizarea societății pe acțiuni cu aceleași denumire. Anul trecut, Guvernul a alocat 12,5 milioane de lei pentru majorarea capitalului întreprinderii. Banii erau destinați achitării taxelor pentru importul materialelor necesare reparării cuptorului de topire a sticlei.

Citește mai departe

Economie

Expert: Cel mai bun moment din ultimii 10 ani pentru cumpărarea unui apartament în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

În ultimii 10 ani procurarea unui apartament pentru o familie din Moldova a devenit de 3 ori mai realist. Astfel, dacă în 2008 era necesar de 30,6 salarii medii anuale pentru procurarea unui apartament confortabil de 70 m2 atunci în 2017 pentru aceasta este nevoie de doar 11,2 salarii medii anuale. Această reducere se datorează atât scăderii prețurilor apartamentelor cât și creșterii salariului mediu pe economie, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Deja pe parcursul anului înregistrăm o stabilizare a prețurilor apartamentelor la limita de jos, după o scădere continuă în ultimii 10 ani. Astfel, prețul apartamentelor a început să scadă de la nivelul maxim din în 2008 de 900 Euro/m2 până la nivelul minim de 523 Euro/m2 în trimestrul II anul 2017.

În opinia noastră 2007-2018 este perioada de stabilizare a pieții determinată de doi factori: 1) a crescut cererea din partea cetățenilor.

Numărul tranzacțiilor cu apartamente în 2017 a atins cifra record de 18,4 mii de apartamente tendință care se va menține și în 2018, 2) oferta de apartamente din partea companiilor de construcții este maximă de la obținerea independenței Republicii Moldova, iar companiile de construcții au o necesitate stringentă de resurse financiare. Fapt care asigură echilibrul pe pieței.

Citește mai departe

Economie

2500 de întreprinzători își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale

Publicat

pe

De către

Anual, 2500 de întreprinzători, dintre care 200 de migranți sau rude de gradul I ale acestora, vor fi instruiți în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale. Acest lucru este prevăzut de Planul de acțiuni pe anii 2018-2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Este un proiect important, pentru că, statistic vorbind, numărul întreprinderilor mici şi mijlocii în Republica Moldova constituie 98,7% din numărul total de întreprinderi şi oferă locuri de muncă pentru mai mult de 61% din numărul total de angajați din țara noastră”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Totodată, statul va învăța agenții economici cum să-și găsească parteneri externi de afaceri și va spori numărul de antreprenori informați despre cadrul legal care reglementează activitatea IMM-urilor.

De asemenea, Guvernul va susține femeile în afaceri. Astfel, în fiecare an 100 de afaceri nou create de către femei vor fi finanțate cu granturi mici și alte zece afaceri cu potenţial de export – cu granturi pentru investiţii mari. Aceste acțiuni vor face posibilă crearea a 200 de locuri de muncă anual.

Totodată, antreprenorii vor beneficia de garanții financiare pentru crearea și dezvoltarea afacerilor. În anul curent, IMM-urile vor avea acces la 197 de garanții financiare.

Planul de acțiuni mai prevede și includerea, în programul pentru învăţământul liceal, a conţinuturilor privind „economia verde”. De asemenea, va fi elaborat un document de politici privind dezvoltarea ecosistemului pentru inovare digitală şi susţinere a start-up-urilor.

Citește mai departe