Moldova Agroindbank a devenit prima banca din Republica Moldova, care acorda credite ipotecare pe termen de pina la 10 ani. Doritorii de a procura apartamente in blocurile de locuit construite de Agentia municipala ipotecara Chisinau o pot face acum prin intermediul creditelor acordate de banca. Pentru acordarea acestor credite vor fi utilizate mijloacele proprii ale bancii, se arata intr-un comunicat difuzat de banca.

Creditele pe o perioada de 10 ani sunt prevazute si de contractul de colaborare, semnat intre Moldova Agroindbank si Agentia municipala ipotecara Chisinau. in cazul in care cumparatorul dispune de mijloace financiare necesare pentru plata sumei initiale, in valoare de 50% din costul locuintei, Moldova Agroindbank ii acorda un credit, care sa acopere cealalta parte din costul acesteia. Astfel, imediat dupa darea in exploatare a locuintei, cumparatorul devine proprietar al acesteia.

MAIB ofera de asemenea si posibilitatea de acumulare, intr-un cont de depozit deschis la banca pe un termen de pina la 5 ani, suma necesara pentru plata cotei initiale. Odata acumulata suma echivalenta cu 50% din costul locuintei, se poate obtine in credit si suma necesara pentru acoperirea costului integral al locuintei procurate.

Expertii sunt de parerea ca in urmatorii ani constructia de locuinte prin ipoteca ar putea sa creasca, in special din contul mijloacelor cistigate de cetatenii R.Moldova peste hotare. "Constructia prin ipoteca are o mare perspectiva, urmeaza insa sa fie urgentata adoptarea pachetului de documente necesare pentru dezvoltarea acestui domeniu", estimeaza aceiasi experti. Agentia municipala ipotecara Chisinau functioneaza deja de sase ani.