Connect with us

Economie

Moldova a aderat la Coridorul feroviar internațional OCCF. Noi oportunități pentru Portul Internațional Liber Giurgiulești

Publicat

pe

Republica Moldova a aderat la Coridorul feroviar internațional al Organizației Colaborării Căilor Ferate OCCF (OSDJ), ceea ce va permite ca, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești, să fie transportate mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova spre statele europene, precum și viceversa – spre Reni, Odesa, Iliciovsk, Poti, Tbilisi, Baku, Türkmenbaşı, Bukhara, Dzidzak, Avast, Tașkent.

În acest sens, în cadrul Sesiunii a XLVI-a a Consiliului miniștrilor al Statelor Membre ale OSDJ OCCF, a fost semnat un protocol, inclusiv de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, care a participat la eveniment.

Sesiunea a avut loc la Bișkek, Republica Kârgâză.

În cadrul Sesiunii au fost discutate subiecte ce țin de domeniul căilor ferate și au fost adoptate un șir de documente importante, printre care introducerea modificărilor în Acordului privind aspectele organizaționale și operaționale ale transportului combinat pe direcția Europa-Asia și progresul Conferinței Internaționale cu privire la adoptarea textului proiectului Convenției Privind Traficul Feroviar Internațional Direct.

De asemenea, a fost adoptat bugetul Comitetului OCCF (OSJD) pentru anul 2018 și bugetul prealabil pentru anul 2019.

La Sesiunea a XLVI-a au participat miniștri și secretari de stat ai ministerelor, responsabili pentru transportul feroviar ai țărilor membre ale OSJD, printre care Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Mongolia, Polonia, Federația Rusă, România, Slovacia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina, Cehia, Estonia, precum și reprezentanți ai întreprinderilor afiliate OSJD – S.A. „PLASKE” și Corporația „Korale”, ai Comisiei Economice Eurasiatică (EaEK), Organizației Interguvernamentale Transportul feroviar internațional (OTIF), Comitetului Internațional de Transport Feroviar (CIT), Uniunii Internaționale a Căilor Ferate (UIC).

Republica Moldova a aderat la OSJD (OSJD) prin Hotărârea Parlamentului nr.1534-XII din 25.02.1998.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

20 de producători de fructe studiază în Italia inovațiile și tehnologiile de producere a caiselor și cireșelor

Publicat

pe

De către

20 de producători de fructe efctuează, în perioada 6-10 iunie, o vizită de studiu în Italia ca să învețe tehnologii inovative  de producere a caiselor și cireșelor, precum și tehnologii de păstrare, ambalare și comercializare a caiselor și cireșelor.

Vizita este organizată de Asociația „Moldova Fruct”, în parteneriat cu Advice&Consulting SRL Italia și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

„Împreună cu membrii Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct studiem soiurile, inovațiile și tehnologiile de producere a caiselor care rezistă la înghețurile de primăvară și soiuri moderne de cireși care corespund cerințelor de piață a Uniunii Europene. Am vizitat pepiniere de producere a materialului săditor, livezi superintensive de cireș unde producătorii au văzut  tehnici noi de cultivare și noi portaltoiuri, au discutat cu agronomi italieni specializați în cultura cireșului”, a comunicat Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness la Asociația Moldova Fruct.

Grupul a participat la Cherry Open Day, care a avut loc în aceste zile la Runco, Ferrara.

Evenimentul a adunat persoane și companii interesate de cultura cireșului din diferite țări. Participanții au facut cunoștință cu soiuri noi de cireș cum ar fi: Vera, Grace Stars, Sweet Lorenz, Sweet Aryana, Saretta, Valina. Împreuna cu spelcialiștii companiei Salvi Vivai, producătorii din Republica Moldova au vizitat câmpul experimental de cireș plantat cu aceste soiuri , unde au aflat despre cele mai noi metode de curățare, fertilizare și protecție și au văzut impactul acestora asupra productivității.

„Producătorii moldoveni s-au arătat interesați de metodele noi de altoire, care sporesc semnificativ creșterea vegetativă a puieților. În continuare, vor vizita linii de sortare și calibrare a cireșelor”, a spus Eugeniu Bumacov.

Republica Moldova produce anual mai mult de 12 mii tone de cireșe pe o suprafață de 4 mii hectare și caise pe o suprafață de 3,7 mii hectare.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Citește mai departe

Economie

Proiect elaborat în cadrul programului cu FMI: Noi prevederi pentru sporirea transparenței acționariatului băncilor

Publicat

pe

De către

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări și completări ale cadrului juridic actual pentru sporirea transparenței acționariatului din sectorul bancar.

Proiectul de lege vine cu modificări și completări la legile cu privire la instituțiile financiare, societățile pe acțiuni, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor.

În particular, va fi expusă în mod expres derularea și finalitatea procedurilor de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare în cazul nerespectării cerințelor privind acționariatul în capitalul băncilor.

Amendamentele urmăresc o mai bună guvernanță corporativă și atragerea investitorilor de calitate în sistemul bancar. Aceste prevederi au drept scop asigurarea stabilității sectorului bancar, păstrarea funcțiilor și direcțiilor principale de activitate ale băncilor, protecția intereselor deponenților și a altor creditori.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional și este de o importanță majoră pentru sistemul bancar din Republica Moldova.

Documentul a fost consultat cu agențiile și ministerele conexe și cu experții internaționali, inclusiv ai FMI. Prevederile proiectului vor contribui la îmbunătățirea gestionării afacerilor în sectorul bancar de către acționarii care întrunesc cerințele legislației bancare.

„Este o asumare a noastră, astfel încât să reușim până la bordul FMI, așa cum ne-am propus, să avem aceste amendamente aprobate. Cu atât mai mult că trebuie dus până la capăt tot ce s-a început în sistemul bancar, astfel încât să știm că nu vom mai avea probleme în acest domeniu niciodată, nici cu transparența acționariatului, dar nici cu evaziuni sau fraude”, a spus, în context, premierul Pavel Filip.

De asemenea, Guvernul a avizat pozitiv o inițiativă legislativă de modificare și completare a unor acte legislative, cu scopul de a clarifica prevederile normei legale aplicabile proceselor în derulare la momentul adoptării legii, privind modul de determinare a termenului și a prețului de vânzare a acțiunilor băncii.

Citește mai departe

Diverse

26 de mici producători își vor testa calitatea vinurilor la Universitatea Tehnică a Moldovei

Publicat

pe

De către

26 de întreprinderi, membre a Uniunii Micilor Producători de Vinuri vor putea face testările curente ale vinurilor la Universitatea Tehnică a Moldovei. Analizele vor fi făcute contra unui cost relativ mic, în comparație cu cel de pe piață, dar care va acoperi cheltuielile pentru consumabile și logistică.

La efectuarea testelor de laborator vor participa și studenții UTM.

Prevederi în acest sens sunt incluse  într-un memorandum de colaborare semnat astăzi dintre Uniunea Micilor Producători de Vinuri și Universitatea Tehnica a Moldovei, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul de Enologie.

Documentul presupune instruirea membrilor uniunii, în vederea creșterii calității produselor vinicole și a competitivității lor pe piețele externe.

Memorandumul presupune și instruirea practică a studenților Departamentului de Enologie, UTM, în cadrul micilor vinării pentru îmbunătățirea abilităților practice de producție a vinurilor, dar și ale celor antreprenoriale.

Cu suportul Băncii Europene de Investiții, Guvernul Republicii Moldova, în cadrul Programului „Filiera Vinului”, a investit 1 milion 300 de mii de euro pentru dotarea Departamentului de Oenologie de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

12 laboratoare și săli de studiu de la această catedră au fost dotate cu echipamente de ultimă generaţie ce permit să crească calitatea instruirii viitorilor vinificatori. A fost creată şi o secţie de micro vinificaţie dotată cu utilaje de ultimă generație, dar și un laborator de testare organoleptică a vinului.

În cadrul Programului „Filiera Vinului” sunt în proces de desfăşurare proiectele de reabilitare şi dotare a școlilor profesionale din Nisporeni și Leova.

Un alt obiectiv al Programului este facilitarea accesului mediului de afaceri la instruiri de calitate și capacități de cercetare și testare a produselor vitivinicole.

Citește mai departe