Moldova a prezentat Comisiei Europene primul raport despre implementarea Planului de Actiuni UE-RM

Republica Moldova a prezentat Comisiei Europene primul raport despre implementarea Planului de actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova. Raportul este intocmit pentru primele sase luni de activitate si vizeaza in special Codul electoral si alte modificari ale legislatiei in conformitate cu recomandarile organismelor internationale.

Valeriu Ostalep, viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a declarat, marti, presei ca raportul a fost "inalt apreciat de catre oficialii europeni". Totodata, el a recunoscut ca acestea nu au avut inca timp sa-l studieze pentru a formula recomandari la anumite capitole.

Documentul a fost pregatit in baza rapoartelor celor patru comisii interguvernamentale instituite dupa semnarea Planului. Ostalep a evitat sa comenteze ce stipuleaza exact documentul, pe motiv ca acesta este mult prea voluminos si include realizari in diverse domenii, inclusiv economic. El a anuntat ca, desi raportul nu va fi facut public integral, un rezumat al acestuia va fi publicat in timpul apropiat.

Urmatorul raport va fi prezentat Comisiei Europene in luna noiembrie. Printre directiile la care vor lucra oficialii din executiv, Ostalep a mentionat reglementarea migratiei si securizarea frontierelor.

intrebat de BASA-press despre modul in care a fost antrenata societatea civila in lucrul asupra raportului, Ostalep a anuntat ca dialogul permanent cu reprezentantii ONG-urilor, promis anterior de ministrul Andrei Stratan, nu a inceput inca, dar urmeaza sa fie initiat in curind.

Ostalep a mai comunicat ca nu a discutat cu Bruxellesul despre alocarea de fonduri pentru implementarea Planului de actiuni. "Banii vor fi alocati din anul 2006, prin intermediul programului TACIS. Atunci urmeaza sa discutam deja despre sume si modul de gestionare a acestora", a precizat viceministrul.

La intrebarea daca mai este in vigoare intentia Moldovei de a obtine pina in anul 2007 statutul de membru asociat al Uniunii Europene, Ostalep a declarat ca "autoritatile de la Chisinau nu au afirmat niciodata ce statut vom avea in 2007 S-ar putea ca rezultatul obtinut sa fie mai bun decit speram acum. Statutul de membru asociat este un obiectiv strategic al tarii, in prezent insa noi lucram pentru a ajunge la standardele europene, si acest lucru este cel mai important, deoarece lumea se schimba cu mare viteza si nu putem afirma ce se va intimpla nici macar peste jumatate de an", sustine Ostalep.

in octombrie anul trecut, ministrul Stratan a anuntat ca intentioneaza sa solicite in 2007 semnarea unui Acord de asociere cu UE si de capatare a statutului de stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeana. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.