Connect with us

Cultură

Moldo Crescendo a scos din anonimat conacul din s. Bahmut

Publicat

pe

Nouă tineri plecați la studii peste hotarele Republicii Moldova revin în fiecare vară acasă, pentru a organiza diverse concerte de muzică clasică de cameră. De această dată, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Moldo Crescendo, aceștia au ales 4 incinte deosebite pentru desfășurarea festivalului. Unul dintre acestea este conacul Ciolac-Malski, construit încă în secolul al XIX-lea, în satul Bahmut.
Deși tuturor le-ar fi plăcut ca manifestarea să aibă loc în incinta conacului, ceea ce a mai rămas din el chiar nu permitea acest lucru. Fără geamuri, uși, pe alocuri fără acoperiș, dintr-un conac de toată frumusețea, monumentul s-a transformat într-o ruină în care crește iarbă, diverse plante sălbatice, ba chiar copaci, iar trecătorii aruncă gunoiul.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor:
„Este o realitate tristă. Dacă să comparăm cu începutul anilor 90, când în incinta conacului funcționa o școală, putem vedea în ce hal a ajuns această arhitectură în doar 20 de ani. Totul începe chiar de la noi, cei care administrăm acest patrimoniu. Cine l-a distrus? Cine l-a vandalizat? Eu cred că nu a venit nimeni din alte localități s-o facă, de aceea este și vina localnicilor. Evident că o parte din vină o poartă și instituțiile responsabile – Ministerul Culturii, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor ș.a. Eu am transmis acest mesaj mai departe ca să încercăm să salvăm acest monument.

Concertul trebuia să aibă loc chiar lângă conac, însă condițiile meteorologice nu au permis desfășurarea acestuia în aer liber. Ușoara ploaie a convins organizatorii să mute evenimentul în incinta Casei de Cultură, aflată la 2 minute distanță de conac. Nici aici istoria nu este mai îmbucurătoare. Cu două geamuri care nu se deschid, cu condiții minime atât pentru artiști, cât și pentru spectatori, sala Casei de Cultură a fost umplută ochi în special de sătenii dornici să asculte muzică clasică în interpretarea tinerilor de la Moldo Crescendo. Astfel, tinerii artiștii, suportând cu greu năduful verii și al sărăciei Casei de Cultură, au interpretat lucrări de Bach, Mozart, Tchaikovsky, Sibelius ș.a. Iar sala a aplaudat de fiecare dată cu pasiune.

IMG_6994 IMG_7002IMG_7022IMG_7034 IMG_7021IMG_7042

Potrivit primarului Igor Godea, starea în care se află conacul, dar și Casa de Cultură se explică prin indiferența tuturor. „Când eram în clasa a II-a, am luat cărți de aici, unde era școală. Peste câțiva ani, s-a construit școala nouă și ne-am mutat acolo. Asta se întâmpla în anii 90. Atunci, s-a închis conacul și a fost lăsat în voia sorții”, spune el.

Igor Godea, primarul s. Bahmut:
„Clădirea Casei de Cultură a fost un depozit de-a boierului, pe lângă conac, care din ani 75, a fost transformat într-un club unde sătenii vizionau film. Bugetul nostru nu ne permite să restaurăm nici conacul, nici Casa de Cultură”.

IMG_7030

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor:
„Eu cred că acum încă nu este prea târziu să salvăm acest conac, o moștenire cu mare încărcătură istorică. Sunt mai multe posibilități – parteneriat public-privat. Un agent economic responsabil poate să-l ia în folosință pe o anumită perioadă. În baza unui business plan, combinat cu domeniul cultural, aici poate fi organizat un muzeu, un restaurant, un hotel. Astfel, conacul va deveni o carte de vizită a localității Bahmut, pe traseul Chișinău-Ungheni. Dacă ar fi voință din partea autorităților locale, de a demara aceste relații de parteneriat public-privat, într-un an ar putea fi deja elaborat proiectul conform căruia va fi restaurat și consolidat conacul. Potrivit evaluărilor prealabile, suma de care este nevoie pentru restaurare clădirii ajunge la 1 mln de Euro. A doua posibilitate poate fi găsită în cadrul programului transforntalier dintre România și Moldova care va demara în toamnă, care implică cofinanțare locală de doar 10%. Important noi să trecem de la inacțiuni la implicare activă.”

IMG_7072 IMG_7078

Următoarele două concerte organizate în cadrul festivalului Moldo Crescendo vor avea loc pe 3 august, la Muzeul Național de Artă, din Chișinău, și pe 6 august, la Castelul Mimi, din s. Bulboaca.

Cultură

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, desemnat cântecul preferat al naţiunii britanice

Publicat

pe

De către

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, a fost desemnat “cântecul preferat al naţiunii britanice” din toate timpurile în urma unui sondaj alcătuit de un post de radio, informează luni Press Association citată de Agerpres.

Aproape 30.000 de persoane au participat la un sondaj realizat de postul Smooth Radio şi au fost invitate să voteze pentru alcătuirea All Time Top 500-Topul 500 al celor mai populare cântece din Marea Britanie.

În urma victoriei sale, Ed Sheeran a ocupat în premieră poziţia de lider în acest sondaj ajuns la cea de-a cincea ediţie.

În 2017, George Michael s-a clasat pe primul loc cu single-ul “Careless Whisper”, detronând piesa “Imagine”, interpretată de John Lennon, care a ocupat prima poziţie la precedentele trei ediţii ale topului.

Cântecele incluse în All Time Top 500 au fost difuzate de postul Smooth Radio pe parcursul weekendului prelungit de Bank Holiday, o sărbătoare publică din Marea Britanie, celebrată luni.

Primele 10 poziţii din All Time Top 500 au fost ocupate de următoarele cântece: “Perfect” (Ed Sheeran), “Careless Whisper” (George Michael), “A Different Corner” (George Michael), “I Will Always Love You” (Whitney Houston), “Thinking Out Loud” (Ed Sheeran), “Dancing Queen” (Abba), “Angels” (Robbie Williams), “Life on Mars” (David Bowie), “Someone Like You” (Adele) şi “Go Your Own Way” (Fleetwood Mac).

Citește mai departe

Cultură

”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație pentru o sumă uriașă

Publicat

pe

De către

Sculptura ”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație de casa de licitaţie Chirstie’s pe 15 mai la New York. Lucrarea a fost evaluată la 70 de milioane de, fiind a doua cea mai valoroasă operă de artă scoasă la licitație în această sesiune.

Statueta “Tânăra sofisticată”, aflată în colecţia “Elizabeth şi Frederick Stafford” va fi scoasă la vânzare pentru prima dată în istorie, ea fiind achiziționată de familia de milionari în 1932 direct de la Brâncuși pentru suma de 5.000 de dolari.

Sculptura din bronz lustruit care o reprezintă pe poeta şi activista anglo-americană Nancy Cunard va fi cea mai scumpă lucrare a lui Brâncuși vândută vreodată la licitație. Anterior, cea mai scumpă lucrare a sculptorului român a fost ”Muza adormită” vândută anul trecut cu 51 de milioane de dolari.

“El e artistul care a schimbat totul. Şi a făcut primii paşi spre arta contemporană. Orice detaliu al sculpturilor lui are o semnificaţie”, se arată în descrierea de pe christies.com.

Citește mai departe

Cultură

Un pod de teatru peste Prut: Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău va susține șapte spectacole în România

Publicat

pe

De către

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni sprijină derularea, în perioada 6-18 mai, a celei de-a II-a ediții a proiectului cultural-artistic „Un pod de teatru peste Prut”.

Evenimentul, care are loc în contextul Centenarului Marii Uniri, constă în susținerea de către actorii Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău a șapte spectacole la București, două la Giurgiu și unul la Suceava.

„Ciuleandra”, de Liviu Rebreanu; „Nunta”, de Anton P. Cehov; „Totul despre noi”, de Constantin Cheianu; „Made in Moldova!”, de Constantin Cheianu; „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov; „Hamlet”, de William Shakespeare și „Doctor de femei”, de Georges Feydeau sunt piesele de teatru cu care actorii basarabeni îi vor încânta pe spectatori.

Proiectul are drept obiectiv valorificarea și promovarea artei teatrale din Republica Moldova în România.

De asemenea, manifestația va intensifica dialogul dintre actorii din Țară și cei din stânga Prutului și, în contextul organizării spectacolelor în anul Centenarului Marii Uniri, va contribui la conștientizarea importanței unui episod marcant din istoria națională.

Proiectul se încadrează în programul  IEH „Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918-2018.

Citește mai departe