Moastele bolsevismului

Există o propunere: să-l mutăm pe Kotovski la „Moldexpo”, iar calul să i-l dăm lui Mircea cel Bătrân.

La intersecţia bd. Decebal cu str. Sarmizegetusa din capitală se înalţă monumentul „eroului războiului civil” Serghei Lazo. Ciudată, stupidă vecinătate de nume. În afară de „eroul” Lazo, la Chişinău mai există şi alţi „eroi” călare pe cai sau cu pumnul, avântat revoluţionar, în sus. Comunismul s-a prăbuşit, iar moaştele „eroilor” epocii comuniste au rămas. Nefirescul situaţiei constă şi în aceea că toate aceste „ansambluri sculpturale” sunt amplasate pe străzi care poartă numele unor domnitori sau oameni de cultură români. Se vede clar că schimbările începute în ’90 nu au fost duse la capăt. Avem un monument al „eroilor comsomolului leninist” pe bd. Renaşterii (naţionale), un monument al „luptătorilor pentru puterea sovietică” pe strada care poartă numele cunoscutului luptător pentru cauza românească în Basarabia Pan. Halippa, un monument al lui Gr. Kotovski la intersecţia bulevardelor Dimitrie Cantemir şi Constantin Negruzzi. Înţelegem că această stare de lucruri trebuie schimbată, dar ne temem să nu-i deranjăm pe concetăţenii noştri minoritari.

Kotovski trebuie dus la „Moldexpo”

Au trecut 16 ani de la declararea Independenţei, dar „eroii sovietici” continuă să domine aspectul arhitectural al oraşului. În acest răstimp însă administraţiile care s-au perindat nu au înălţat niciun monument al vreunui domnitor. Cu ceva vreme în urmă se vorbea că în viitor ar putea fi construite monumentele lui Mircea cel Bătrân, la intersecţia bd. Mircea cel Bătrân cu str. Alecu Russo, şi cel al lui Dragoş Vodă, amplasat undeva lângă Ministerul Agriculturii, dinspre preşedinţie. Zilele trecute, machetele celui din urmă domnitor au fost expuse în Sala rotundă de la primărie, iar în viitorul apropiat rezultatul concursului urmează să ajungă în Consiliul municipal Chişinău (CMC). Nu se ştie însă dacă noua administraţie municipală va continua acest proiect. Gurile rele spun că prin construcţia monumentului descălecătorului Dragoş s-ar urmări de fapt fortificarea identităţii moldoveneşti. Despre primul monument, Oleg Cernei, consilier municipal din partea AMN, ne-a spus că, iniţial, CMC a adoptat o hotărâre favorabilă, ca ulterior, comuniştii să suspende toate activităţile începute. Cernei a fost cel care într-o şedinţă anterioară a propus ca, pentru a reduce din cheltuielile construcţiei, să-l mutăm pe Gr. Kotovski la „Moldexpo”, iar calul acestuia să i-l dăm lui Mircea cel Bătrân.

„A venit momentul să iniţiem o dezbatere” 

Solicitat de TIMPUL, Oleg Cernei ne-a spus că e firesc ca direcţiile municipale arhitectură şi cea culturală să aibă o strategie în acest sens. Cele două direcţii trebuie să stabilească care sunt valorile arhitecturale şi istorice. „Sigur că trebuie să existe un monument al lui Decebal pe bulevardul care îi poartă numele, poate chiar în locul lui Lazo. Decebal reprezintă o altă valoare pentru noi, în timp ce Lazo nu mai reprezintă nimic. Pe Lazo putem să-l mutăm la „Moldexpo” sau pe strada Lazo”, spune consilierul municipal. „Nu ştim cum o să reacţioneze lumea, de aceea cred că trebuie să iniţiem nişte dezbateri publice, poate pe site-ul primăriei. Cred că a venit momentul ca lumea să discute pentru că până acum nimeni din vechea administraţie nu s-a preocupat de acest lucru. Ba mai mult, unele iniţiative ale responsabililor municipali sunt obstrucţionate de guvern”. Cernei a dat drept exemplu construcţia unui basorelief al lui Nicolae Costin care aşteaptă mai bine de doi ani să primească avizul de la Ministerul Culturii. / Valentina Basiul // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.