Mitropolitul Vladimir: Nu punem taxe. Când vedeți în Biserică niște taxe, este un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie

Bisericile din Moldova trăiesc din jertfa creștinilor, dar nu pun taxe cât creștinul trebuie să plătească. Iar taxele afișate aici este mai mult un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie, a declarat mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir într-un interviu pentru Prime.md.

Mai mult, mitropolitul Vladimir susține că este o transparență financiară în cadrul Mitropoliei, iar cei de la conducerea mitropoliei “țin cont de aceasta și în fiecare an, în fața arhiereilor, protopopilor dau dare de seamă”.

“În Biserică există jertfă și toți trăitorii sau mai bine zis slujitorii din biserică trăiesc din această jertfă cât creștinul jertfește. Dar nu punem taxe cât creștinul trebuie să plătească. Când vedeți în biserică undeva niște taxe, este un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie”, a declarat înaltul ierarh.

Aceasta a menționat că din banii achitați de creștini la biserici se plătesc serviciile comunale, salariul la preot și la cei care sunt angajați în aceste biserici. Mitropolitul a explicat că deși sunt uneori criticate prețurile afișate, cum ar fi  300, 500 lei pentru un Botez, acești bani merg la întreținerea acestei Biserici.

“Câteodată, de asemenea, suntem criticați de ce costă botezul 300, 500 sau poate și mai mult în această biserică. Dar nimeni nu vorbește despre aceea că preotul are botez o dată pe lună, dar poate o dată în trimestru. De aceea, sunt exagerate aceste prețuri pentru a avea bani să întrețină această Biserică”, se arată în interviul mitropolitului.

Totodată, mitropolitul Vladimir sugerează că problema transparenței financiare este abordată nu de cei care  jertfesc pentru întreținerea Bisericii, ci de cei care sunt departe de aceasta și cărora “le pare că dacă pe semestru o biserică a dat 100 sau 200 de lei pentru întreținerea Mitropoliei este o sumă exagerată”.

“Dar această întrebare nu pun acei care jertfesc pentru întreținerea fie bisericii, fie sediul Mitropoliei, dar cei care sunt departe de Biserică și le pare că dacă pe semestru o biserică a dat 100 sau 200 de lei pentru întreținerea Mitropoliei este o sumă exagerată sau o sumă foarte mare. Dar nu întreabă cât noi cheltuim pentru întreținerea acestui sediu, nu vorbesc de gazele naturale, electricitatea, telefoanele și multe, multe altele”, a mai spus mitropolitul Vladimir.

Reamintim că la 30 decembrie, un grup de membri ai Bisericii Ortodoxe din Moldova a lansat o petiție în care au cerut transparență financiară și decizională de la conducerea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Astfel, petiționarii au cerut de la conducerea Mitropoliei Moldovei să fie prezentat un raport financiar anual în care se va prezenta lista cheltuielilor și veniturilor anuale ale mitropoliei.

De asemenea, a fost solicitată transparență decizională în cadrul luării deciziilor privind cheltuielile banilor proveniți din donațiile membrilor Bisericii.

Ion Andronache, inițiatorul petiției, a lansat și un mesaj video în care explică care au fost motivele lansării acesteia. Potrivit lui, fiecare parohie, achită la Mitropolie un impozit trimestrial, însă ulterior nimeni nu știe ce se face cu acești bani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.